Roditelji đaka škole u kojoj je metalna kapija pala na dečaka traže odgovore

Učenik prvog razreda OŠ "Dušan Radović" na Klisi, koji je juče teško povređen nakon što je na njega pala metalna kapija, u teškom je stanju, ali stabilno.
Dečak je na intenzivnoj nezi odeljenja dečije hirurgije, rečeno je za 021 u Dečjoj bolnici.
 
Incident se dogodio juče nešto pre 11 časova tokom igre dece u dvorištu. Direktorka škole Slavoljupka Mihajlović nije bila dostupna za pitanja o okolnostima ovog incidenta zbog kojeg su roditelji vrlo ljuti i potreseni.
 
Oni traže odgovore na pitanja - kako je metalna kapija, koja je inače postavljena pre samo pet godina, pala na dete, te zbog čega se čini da se ovaj slučaj zataškava.
 
"Već pet godina uprava škole ne radi svoj posao kako treba. Vrhunac nedgovornog odnosa i neposvećenosti deci, pre svega, ali i zaposlenima, jeste nesreća koja se desila i u kojoj je zamalo izgubljen jedan život. Uprava protura svoju verziju o događaju koja je puna neistina i rupa. A sam događaj govori o tome u kakvom je stanju škola. Netačno je da je na kapiji "visilo 10 dečaka". Istina je da ih je bilo troje. Netačno je da su bili sa spoljne strane ograde, istina je da su bili sa unutrašnje i da se sve desilo u školskom dvorištu. Ta teza da je bilo napolju treba da umanji ili sasvim opere odgovornost uprave i same škole", navodi grupa roditelja za naš portal.
 
Kako dodaju, događaju je prisustvovalo više očevidaca, roditelja, a deo ove nezgode su videli i dežurni nastavnici. 
 
 
"Zašto se to desilo dešifrovao je jedan od roditelja koji je bio na samoj ogradi i učestvovao u pomaganju povređenom dečaku. Uočio je da na kapiji nema graničnika i da je ograda zbog toga iskliznula i pala na dečaka", navodi grupa roditelja dece ove škole. 
 
Oni dodaju i da je škola već dugo bez školskog obezbeđenja, što je jedan od gorućih problema.
 
"Škola je zbog neodgovorne uprave već dugo pod tenzijama, zbog nerada uprave, nepreduzimanja preventivnih mera i neadekvatnog reagovanja na događaje slične ovom. Bezbednost dece je narušena, najvećim delom zbog nepreduzimanje akcija i mera protiv nasilnog ponašanja od strane grupe dece iz osetljivih kategorija. Primera je bilo mnogo, zbog čega je traženo da se obezbedi da se PU na Klisi aktivnije uključi u zaštitu dece", navodi se, između ostalog u pismu roditelja.
 
Kako saznajemo, predstavnici školske uprave danas su bili u školi i razgovarali sa direktorkom, a uslediće istraga, kako bi se utvrdile sve okolnosti incidenta. Zbog više mogućih scenarija, sa predmetom je upoznato i tužilaštvo.
 
Inače, OŠ "Dušan Radović" ima tri objekta - u Velebitskoj, Čenejskoj i Temerinskoj ulici. Incident se dogodio u objektu u Velebitskoj ulici, koji je izgrađen pre samo pet godina zahvaljujući zajmu Evropske investicione banke Ministarstvu prosvete. 
  • Goran M

    02.12.2019 13:20
    Za neverovati
    Na sajtu večernjih novosti izjava člana gradskog vjeća za obrazovanje mr Vladimira Jelića:
    Član Gradskog veća za obrazovanje, mr Vladimir Jelić, rekao je da prema prvim, još zvanično nepotvrđenim informacijama prikupljenim na terenu, škola nije ispoštovala preporuku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama, da za vreme nastave kapije škole budu zaključane.
    - Utvrđeno je da je dežurni nastavnik u momentu povređivanja deteta bio na času umesto da obilazi hol i dvorište, što će biti predmet utvrđivanja odgovornosti u školi - kazao je Jelić. - I pored odluke Saveta roditelja o angažovanju obezbeđenja u školi, koje je moglo da predupredi povređivanje učenika, tokom ovog meseca obezbeđenje nije bilo angažovano zbog, kako tvrde u školi, nedostatka finansijskih sredstava koja škola prikuplja od roditelja učenika koji pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.Neverovatno. Koliko on poznaje uopšte tematiku za koju je član gradskog vjeća? Očito mu udžnosti dežurnog nastavnika nisu poznate. DEŽURNI NASTAVNICI NISU OSLOBODJENI NASTAVE, TOG DANA KADA DEŽURAJU!!! Oni se u dvorištu nalaze u dva navrata, prilikom doslaka učenika na nastavu i pri ulasku u zgrad, za vreme velikog odmora kada u dvorištu motre na bezbednost učenika.
    Za vreme malih odmora nalaze se po hodnicima gde su i učenici, a po početku časa na nastavi...Ovo se desilo za vreme petog časa... Laž je da mogu za vreme nastave da šetaju dvorištem i školom jer ne smeju da napuštaju nastavu!
  • Komsinica

    01.12.2019 15:19
    Prvosedam
    Kako Vas nije sram da napisete "Marija Čekić mraka naprednjacima"? Doticna nije podrzana na reizboru od istih koji su za nju glasali prvi put! Zbog afere oko novca dobijenog za izgradnju nove skole. Nisu je "skidali" naprednjaci i nemojte mesati politiku u slučaj gde ne sme da bude politike!
    Nesreca se dogodila i ne izvršite to. Sto nema obezbedjenja,? Nece roditelji da plate kao u drugim skolama. Sada deca divljaju po kapiji koju sruse namerno nasilno i kriva im uprava?
    Smesno!!!
  • saKli

    01.12.2019 14:15
    JEDAN OD MNOGIH ILI GORAN
    dobro,slažem se..obezbeđenje nije dužno odgovarati na moja dva pitanja...samo ne znam zašto sam pitao jednog sekjuritija...
    zar posao obezbeđenja nije da radi posao obezbeđenja ?
    a ne da se petlja u odnose roditelji-direktorica i uprava-zaposleni i sl.
    vi GORANE dajete sebi za pravo biti neko ko sudi a to nije vaš posao
    pitate od kud roditelji znaju odnose uprave i zaposlenih...a ja se pitam zašto bi to znao neko ko se bavi obezbeđenjem ..recite mi to "GORANE",ili imate komplekse Ilije Čvorovića pa gurate nos gde mu nije mesto..vaše je (ako ste obezbeđenje) da radite samo i isključivo poslove vezane za obezbeđenje...ali vi ste neko drugi...čim vi sebi dajete za pravo objašnjavati ovakve stvari..ŠKOLA JE OVDE ZBOG UČENIKA A NE UČENICI ZBOG ŠKOLE I RODITELJI SU OVDE GLAVNI A NE VI ILI DIREKTORICA
    OVO JE JAKO KOMPLEKSAN PROBLEM ČIM IMA OVOLIKO KOMENTARA ..
    Cenim da ste neko puno bliži direktorici...i da imate benefite pisajući komentare koje pišete
    providni ste i ne baš nešto inteligentni



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti