Arhitekta Branko Žeželj dobio ulicu na Salajci

Komisija za davanje imena ulica odlučila je da građevinski inženjer, konstruktor, inovator i profesor Univerziteta Branko Žeželj dobije ulicu na Salajci.

Ulica koja je ponela po njemu ime se nalazi između brojeva 9 i 11, u ulici Petra Drezgića i ima tek stotinak metara, a predlog je dala Milica Vlaisavljević. Branko Žeželj je u Novom Sadu poznat kao projektant nekadašnjeg železničko-drumskog mosta "Bratstva i jedinstva" koji je srušen u bombardovanju 1999. godine i kojeg su ljudi zvali po imenu projektanta "Žeželjev most".

Komisija je u Novom Sadu dala ulicu i po slikarki Olji Ivanjicki, na predlog zaposlenih u Muzeju Vojvodine. Ime je ponela do sada neimenovana ulica u ataru severno od ulica Bulevara vojvode Stepe i ulice Karolja Seleša.

Uvojene su i odluke da veći broj neimenovanih ulica u Kovilju u raznim delovima naselja dobiju imena i to na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. Ulice su nazvane po episkopu gornjokarlavočkom Ilarionu Zeremskom, profesoru srpskog jezika i književnosti, kulturnom radniku Milošu Kolarovu i slikaru Živojinu Miškovu. Na predlog grupe zaposlenih u Muzeju Vojvodine jedna ulica je dobila ime po političaru i nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Timi Vrbaškom, a druga neimenova ulica po filologu i ocu pčelarstva, Jovanu Živanoviću.

Više neimenovanih ulica u Veterniku je dobilo imena i to na predlog zaposlenih u Muzeju Vojvodine, ulice su nazvane po trgovcu i pesniku Avramu Miletiću, književnom istoričaru i teoretičaru, kritičaru i prevodiocu, profesoru Univerziteta Dragiši Živkoviću, filozofu, pravniku, pedagoškom piscu Urošu Stefanu Nestoroviću, doktoru medicine Jovanu Apostoloviću. Na predloga Branke Rakić, jedna ulica je nazvana po grčkoj operskoj pevačici Mariji Kalas, dok je na predlog Zavičajnog udruženja "Sava Mrkalj" jedna ulica dobila ime po srpskom učitelju, monahu i filozofu Savi Mrkalju.

Utvrđeni su predlozi rešenja po kojima se ulica bez imena u Petrovaradinu na predlog građana ove Mesne zajednice naziva Ulica orahova, zatim da u Ledincima, na predloga građana neimenova ulica dobije naziv Ulica sremskih vinograda i da se ulica bez imena u Sremskoj Kamenici nazove Ulica mirisna poljana što je predlog Ivane Pašalić.

Nakon što mišljenje daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.

  • n

    04.12.2019 10:44
    ulice
    Ne treba nama nazivi ulica kraljeva, vojvoda....

    Neka budu zasluzeni gradjani Vojvodine i da im imena nudu stavljena menjajuci gore navede

    Ulica lipe, bagrema, pesnika, knjizevnika..., glumaca.... KULTURE treba

    Ulice Rafaele je u adicama? uzas

    i to na latinici da budu nazivi
  • Nina

    04.12.2019 08:46
    Niko nije manje vredan
    Ljudi, zasto mislite da je vazan samo centar Novog Sada i neki bulevari? Kada biste malo razmislili, videli bi da vređate nas koji zivimo po tim Salajkama, Sajlovima itd, jer po vama, kod nas treba da budu ili bezimene ulice ili brojevi. Po kome bi vi nazvali ulice u ovim nasim delovima grada? Nije lepo to sto pisete, ulica je ulica i svaki deo grada je vredan, ne samo centar.
  • Vladimir

    04.12.2019 08:20
    Sramota
    Pa dokle više? Po tako značajnom čoveku da se zove prolaz među baštama na Salajci, sramota. Ko ne zna neka se provoza pa da vidi kakav prolaz oni nazivaju ulicom. Sve je naopako postalo u ovom gradu. Zašto mora kralj Petar da ima ulicu, zašto se ta ulice ne nazove po Žeželju? Kralj Petar je najveća prevara, napravio je SHS zbog čega i dalje plaćamo. Nije značajan za Novi Sad a nema zasluge ni za krajnju pobedu u prvom svetskom ratu. Zašto se ta ulica ne nazove po Živojinu Mišiću ili Radomiru Putniku. Zašto ulice nosi imena Maksima Gorkog (nebitan za Novi Sad), Cara Lazara (sumnjiva istorijska ličnost, bez pravih dokaza o stvarnom značaju za srpski narod), Jaše Tomića (ubio Mišu Dimitrijevića bez nekog posebnog razloga, nešto kao današnje vođe navijača), zašto kej mora da se zove Beogradski? Sve je izvrnuto, ovom gradu je potrebno potpuno resetovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti