Mural "Srpska Atina" pokušaj prepravljanja istorije Novog Sada

Nedavno nacrtani mural "Srpska Atina" na zidu u Gimnazijskoj ulici prikazuje lažnu sliku Novog Sada iz druge polovine XIX veka, jer nije prenesena originalna fotografija, nego su izbrisani prolaznici i ucrtane osobe koje nikada nisu stajale zajedno u Njegoševoj ulici.
Mural "Srpska Atina" pokušaj prepravljanja istorije Novog Sada
Foto: 021.rs

Originalnu fotografiju, odnosno njenu digitalnu verziju, 021.rs je dobio od Novosađana koji su je pronašli na internetu, navodeći da su je viđali i ranije u knjigama o istoriji vojvođanske prestonice i pričama o kafani "Bela lađa", kao i raznim veb stranicama.

Autor ove fotografije nije poznat, a veruje se da je nastala oko 1900. godine i značajna je jer prikazuje izgled Njegoševe iz tog perioda uz "Belu lađu", koja je značajna kao okupljalište, prvenstveno srpskih stanovnika grada i mesto gde je prvi put izgovoreno "Srpska Atina".

Ono što se vidi na fotografiji, a na muralu nije uopšte prikazano su stanovnici tadašnjeg Novog Sada, dečak, kočijaš i muškarac u prvom planu, a u pozadini su još dvojica muškaraca i tri žene okrenute leđima. Nije poznato ko su osobe na fotografiji i samo je izvesno da se radi osobama koje nisu poznate istoričarima.

Na muralu, podsetimo, nacrtani su viđeniji Srbi iz Novog Sada u XIX veku - Svetozar Miletić, Đura Jakšić i Jovan Jovanović Zmaj, koji stoje sa desne strane, zatim Kosta Trifković i Laza Kostić u pozadini i sa leve strane u kočijama Marija Trandafil i Milica Stojadinović Srpkinja.

Kako je muralom prepravljena scena sa originalne fotografije kako bi se prikazali viđeniji srpski stanovnici grada, jasno je da ono što je nacrtano u Gimnazijskoj ulici lažna slika Novog Sada iz XIX veka, kojom se pokušava sakriti da je polovina stanovništva bila i mađarskog, nemačkog, jevrejskog ili drugog nacionalog porekla.

Komentari 100

  • Gtee

    07.12.2019 18:22
    Neće biti
    To je bio srpski kraj NS i u tom delu jesu živeli Srbi. To što se te osobe nikad nisu našle baš u toj sceni nije bitno, nemojte biti bukvalisti.
  • M

    07.12.2019 01:54
    Naravno da ce se prikazivati Srbi velikani!!Ovo je Srbija!Uz sve to nacionalne manjine u Novom Sadu uzivaju sva prava,sto je i potpuno uredu.Ovaj grad je iznedrio velika imena Srpske istorije i bio najveci srpski grad u monarhiji.Niko ne ospprava prisustvo Nemaca,Madjara,Slovaka,Rusina,Jevreja...ne vidim zasto nekome ovaj mural smeta????
  • Stole

    06.12.2019 18:16
    Stole
    Hteo bih da dodam da samo 10% starih srpskih porodica moze da komentarise o tadasnjem novom sadu i licnostima iz srpke istorije. Oni su se doselili sredinom 19 veka i druzili se sa njima ziveli. Nazalost dosta potomaka zivi na zapadu tih porodica. Meni je smesno kada citam neke komentare a u ruci mi beleznica miletica. Ni muzej neprikazuje istinu iz koih razloga neznam zato i nedam cilindar i stap rucno ispisan od jove zmaja. Inace za sve zid i cela biblioteka od dunavske do pijace bila je vlasnistvo šlozingera i jakova elmera. Koi imaju svoje potomke i tuze se sa gradom dase vrati nekretnina. Crkva je otkupila samo 32m2 iz dunavske. Zelim istinu jer posle prvog rata to se zna kralj se zaduzivao samo da se isteraju vidjeniji nesrbi pa tanurdzicu su dali kredit koi nikada nije vracen samo da zauzme parcelu. A 95% vas nezna cija je to parcela i ko polaze pravo i danas na nju. E zato nam neide nista u drzavi oteto prokleto ali polako kupuju nemci i madjari novi sad. Ja sam srbin ali nezelim oteto. Sve je stvarano na silu vestacki i nazalost krvavo. A o drugom ratu drugi put kad bude tema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti