Prepun Radio kafe uživao u izuzetnim pričama Tibora Varadija

Sinoć je prepun Radio kafe uživao u izuzetnim pričama Tibora Varadija koje je ispričao tokom promocije svoje najnovije knjige "Dogodilo se u Ečki".
Prepun Radio kafe uživao u izuzetnim pričama Tibora Varadija
Foto: 021.rs
Ukrštanje velike istorije i njenih surovih točkova i malog čoveka na drugoj strani, u ovoj knjizi donosi koloplet ljudskih sudbina koje možda nisu menjale istoriju, ali zahvaljujući kojima bolje razumevamo prošlost. 
 
Knjiga govori o istoriji plemićke porodice Lazar - Harnonkur - Palavičini čije živote, njih i njihovih sluga, tokom nekoliko generacija, upoznajemo kroz sudske predmete iz Advokatske kancelarije Varadi, koju je daleke 1893. osnovao Imre Varadi, deda Tibora Varadija
 
 
Svetski ugledni profesor i pravnik, pričajući o običnim malim ljudima, pričao je zapravo priču o Vojvodini, ljudima koji su na toj geografskoj vetrometini, u velikim istorijskim prevratima, morali da se bore i za neke svoje male živote.
 
Nisu samo trajne plesne figure pravne retorike, već i verbalne figure svakog dobrog štiva. Tibor Varadi napisao je izuzetan, dokumentaristički sočan roman, koji vrvi od života, istog onog koji je bujao na vlastelinskom imanju nadomak Zrenjanina, o kojem piše u svom romanu, iz kojeg je tokom promocije odlomke nadahnuto čitala glumica Andrea Janković.
 
 
Šta su u tom malom banatskom mestu radili Franc Ferdinand, Aleksandar Karađorđević, Franc List, Deže Kostolanji, plemićke porodice Esterhazi i Turn Taksis, ali i 11.000 pasa, kao i koji je uticaj sobarice Paule na točkove svetske istorije, ko je imao upalu uma, a ko je stavljen pod nadzor zbog blesavosti, šta su predumljena bračna prava i kako se zbog plaženja i magarećih ušiju moglo završiti u zatvoru, o svemu tome bilo je reči na promociji ali je možda najbolje pročitati tu odličnu knjigu u izdanju “Akademske knjige” iz Novog Sada.
 
  • Komšinica

    06.12.2019 15:18
    Bravo
    Jedno prelepo veče

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".