Premijera Kose u Pozorištu mladih, u publici holivudska zvezda Džon Sevidž

Predstava "Kosa" premijerno je izvedena večeras u Pozorištu mladih.
Premijeri su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i holivudski glumac, oskarovac Džon Sevidž, koji je u filmu Miloša Formana tumačio glavnu ulogu.
 
"Možemo biti ponosni na ovaj kulturni događaj. Moram da se zahvalim našim prijateljima iz ambasade SAD i da pozdravim veliku filmsku zvezdu Džona Sevidža. Velika je čast što je on danas u Novom Sadu. Razgovarali smo o našem gradu kao Evropskoj prestonici kulture, i posebno sam zahvalan gospodinu Godfriju što razume značaj Novog Sada, i u Srbiji i u regionu. Srećan sam što imamo kontinuitet uspešnih projekata u oblasti kulture sa ambasadom SAD. Prethodnih godina realizovano je nekoliko programa, kako bismo približili zajedničku kulturu građanima", naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uoči premijere.
  
Predstava "Kosa" je u koprodukciji Pozorišta mladih, Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz i Centra za razvoj vizuelne kulture.
 
Čuveni brodvejski mjuzikl, čiji je tekst adaptirao Robert Lenard, oslanjajući se na kultni film Miloša Formana, režirao je gost iz Mađarske Peter Telihaji. U predstavi igra dvanaest glumaca Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta, kao i deset studenata glume novosadske Akademije umetnosti, iz klase Borisa Liješevića.
 
Predstavu je koreografski uobličio Peter Kovač Geržon, a glumce uživo prati orkestar pod vođstvom Davida Klema. 
 
Nakon večerašnje premijere, reprize su 7. i 14. decembra. Predstava "Kosa" prvi put je kod nas izvedena na daskama Ateljea 212, u režiji Mire Trailović i Zorana Ratkovića 1969. godine.
  • Tijana

    08.12.2019 00:09
    Kosa 2019
    Iskreno sam dirnuta predstavom, jer su glumci zaista dali sve od sebe. Pogotovo devojka koja je pevala glavne singlove. Imala sam priliku da gledam rimejk u Ateljeu i to je bilo skaradno, jer ni muzicki ali ni radnjom nije imalo nikakve veze sa originalnom predstavom ili filmom, jer se bavila tajkunima i slicnim glupostima. Predstava je solidna!
  • Reditelj u penziji

    07.12.2019 12:49
    Kada je Andraš Urban govorio o pozorištu danas, rekao je, između ostalog, i ovo:

    "Umiremo u pozorištu od arogancije, prepotentnosti i osrednjosti. Od nebitnosti. Od beznačajnosti. Da se ne talasa. Najjednostavnije i najseljačkije rečeno. Ako neće vlast to da odradi, odradiće burazerski promiskuitetni establišment u kome je svako svakome nešto, armija zaposlenih glumaca - tehničara, kojima ne pada na pamet da na sceni prihvate rizik".

    Zvuči kao da je govorio o mediokritetu, baš ove postave, koja je juče izvela "Kosu" i kuće u kojoj su je izveli - Pozorišta mladih. Izvedba je adaptirana tako da zadovolji prosečnost auditorijuma. Hleba i igara, a narod bez mrve kritičke svesti će da se oduševljava.
  • amerofil

    07.12.2019 10:08
    Hvala vam sto ste dosli .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti