Odbornici raspravljali o budžetu i besplatnom vrtiću

Poslednje ovogodišnje zasedanje Skupštine grada prošlo je uz raspravu oko budžeta za narednu godinu koji je prema mišljenju opozicije napravljen da posluži kampanji SNS za lokalne izbore u martu, dok vlast to negira.
Odbornici raspravljali o budžetu i besplatnom vrtiću
Foto: 021.rs

Pored priče oko toga da investicija i dalje nema, najviše se komentarisao predlog gradonačelnika Miloša Vučevića da deca u državnom vrtiću od 1. januara idu besplatno, što je opozicija okarakterisla kao predizborni trik, koji na duže staze nije održiv.

Gradonačelnik je hvalio predlog budžeta za narednu godinu, ocenjujući da je dobro izbalansiran i da su ga postavili sa realnim rashodima, uz ocenu da nije u pitanju predizborni trik, jer će skoro sve investicije uslediti tek nakon izbora 1. marta ili oko tog datuma. Tako je naveo da će jedna od najvećih investicija, parterno uređenje dela centra grada oko SNP-a uslediti tek na leto.

Uz nabrajanje raznih investicija u budžetu, Vučević je kao možda najvažniji potez za sledeću godinu istakao omogućavanje besplatnog boravka u vrtićima Radosnog detinjstva.

On je negirao da odluka ima veze sa izbornom kampanjom i da je čuo samo odlične reakcije na ovaj potez. Na kritike da za osam godina vlasti nije obavio reformu predškolske ustanove i da je ekonomski neisplativo da se milijarde dinara daju iz budžeta u ovu ustanovu i sada se još ta suma dodatno povećava, gradonačelnik je izjavio da vaspitačice sada imaju veće plate nego 2012. godine, da zakon dozvoljava da više stotina radnica bude zaposleno na osnovu ugovora privremeno.

Dodao je da su završili vrtić u Radničkoj i Cenralnu kuhinju koju nisu njihovi prethodnici, kao i vrtić na Fešteru i rekonstruisali niz postojećih objekata, a sada grade vrtić u Orahovoj i treba da usledi gradnja na Adicama i Sajlovu.

Vučević je istakao da mogu da ga kritikuju svaki dan zbog ovog poteza, ali da je ovo njihova politička odluka i da se nada da će biti biti sredstava u budžetu da njeno sprovođenje traje i 100 godina.

"Ovo je naša politička odluka i nama je zadovoljstvo što smo dali pare za našu decu, a najsrećniji sam što ćete me za to kritikovati i molim vas da me svaki dan napadate što sam doneo odluku da budu besplatnan boravak u predškolskoj ustanovi. Za decu mi nije žao, to je najlepša investicija", naveo je gradoančelnik Novog Sada govoreći o tome da je odluka ekonomski neisplativa na duže.

Vučević je govoreći o predškolcima dodao i da planiraju da ako bude još više sredstava u budžetu u rebalansu, u junu povećaju izdvajanja za 150 miliona dinara, kako bi se povećale subvencije po detetu u privatnim vrtićima.

Gradonačelnik je sednicu iskoristio da saopšti da imaju najavu dolaska dve kompanije, jedne iz Japana i Nemačke koje bi zaposlile više hiljada radnika, kao i da je od premijerke Ane Brnabić dobio informaciju o dolasku još jedne inostrane firme, ali sa manjim brojem radnih mesta.

On je rekao i da imaju i potencijalno zainteresovanog kupca cele radne zone Sever IV, koji bi posle kupovine i posle prostor iznajmljivao ili uređivao za razne investitore u fabrike i druga privredna postrojenja, pri čemu je zainteresovan i za parcelu gde bi Grad sagradio halu i posle iznajmio fabrici Lear na 10 godina. Vučević je najavio i kao prioritet projektovanje mosta u nastavku Bulevara Evrope preko Ribarca, kao i da će aplicirati kod nacionalnog investicionog plana sa zahtevima za dve milijarde dinara za kanalizaciju u Sadovima, Kisaču, Čeneju i potezu Adica-Begeč i druge razne infrastrukturne projekte.

Novosadski opozicionari su budžet grada za 2020. godinu ocenili kao predizborni program lokalnog SNS, kao i da zapravo i dalje nema nikavog pomaka u razvoju Grada.

Oni su sporili vladajućoj koaliciji što će opet imati rekordan suficit, što je šef odborničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić objasnio nastavkom presipanja iz šupljeg u prazno.  On je ponovio i da su protiv davanja četiri lokacije u gradu koncesionaru za gradnju podzemnih garaža, jer Novi Sad ima dovoljno novca da to sam isfinasira. Kako je Jakšić naveo, aktuelna vlast je u protekle četiri godine imala budžete ukupno vredne skoro milijardu evra i to nisu znali da koriste, jer stotine ulica i danas nemaju vodu, kanalizaciju, asfalt, delovi grada su bez ambulanti, škola i vrtića i tako dalje. Jakšić je napomenuo da je priča sa besplatnim vrtićima predizborni trik.

"Da je Vučević hteo da nešto uradi, mogao je na početku manadata, a ne tri meseca pred glasanje. Ukoliko želi nešto da učini za decu, onda treba da prekine da ih deli i da svima, dakle i onima koji nisu upisani i onima koji su u privatnim vrtićima omogući besplatan boravak", naveo je Jakšić.

Šef odborničke grupe DS-a Veljko Krstonošić je ocenio da je budžet, a posebno odluka o besplatnom smeštaju dece u državnim vrtićima demagoška priča naprednjaka pred lokalne izbore. On je naveo da je bez da se spominju drugi problemi sa predškolskom ustanovom dovoljno podsetiti na to da aktulena vlast za osam godina nije rešila ogromne liste čekanja za vrtiće, a sada kao odjednom brine za decu i obezbeđuje im besplatni smeštaj.

Krstonošić kaže da se vidi da je budžet za 2020. godinu gotovo prepisani budžet iz ove godine i da naprednjaci sa koalicionim partnerima iz POKS-a, LSV-a, SPS-a ne žele da unaprede život građana i da je zapravo svake godine sve gore, jer i suficit raste, pošto ništa ne rade sa prihodima.

"Sada pokušavaju da sumnjivom koncesijom za četiri podzemne garaže u centru zamažu oči da godinama nisu napravilli gotovo ni jedno novo parking mesto. Slično je i sa drugim segmentima, primer je zaštita životne sredine, gde kao ulažu više u ovu oblast, a za to vreme i ove kao i prethodnih godina dozvoljavaju devastaciju Dunavskog parka nekom "ledenom šumom" kojom se naplaćuje ulaz građana u park", navodi Krstonošić.

O čemu se još raspravljalo na Skupštini grada, pogledajte u OVOM tekstu.

  • Pićuka

    13.12.2019 21:33
    A zašto je za sve besplatan?
  • Misa

    13.12.2019 10:46
    mandarina
    treba ceo sns u vrtic pa u osnovnu (CZ, ZABELA) evo obecavam da cu pomagati oko ishrane i izgradnje jel mesta ce trebati ojojoj,
  • @Dr iz Novog Sada

    13.12.2019 08:32
    spin doctors
    Poštovani, kad već znate tako nešto, zašto vi ne objavite? I to pod punim imenom i prezimenom a ne da se krijete iza nekod Dr Mr! Dosta zamajavanja bombastičnim vestima koje veze sa istinom nemaju. Uvek je bilo da ti za vrtić, lekara, uslugu u nekoj ustanovi ili organu veza treba ili dobro dođe. Uvek, i pre 40 godina i pre 20 i sad, to nije sporno. Ali da se upisuje dete tako što roditelj ima OBAVEZU da dovede ODREĐENI broj novih članova u vladajuću stranku, e sad ste ga baš odvalili. Potpuna je jasna namera za spinovanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.