Novosadski odbornici sutra o budžetu za 2020, besplatnom vrtiću, solidarnoj pomoći radnicima Spensa...

Novosadska skupština će u četvrtak raspravljati o budžetu za narednu godinu, kao i o nizu pratećih odluka, uglavnom planova poslovanja preduzeća i ustanova u 2020. godini.
Novosadski odbornici sutra o budžetu za 2020, besplatnom vrtiću, solidarnoj pomoći radnicima Spensa...
Foto: 021.rs

Novosadski budžet će imati 29,1 milijardu dinara i biće sa već uračunatih 3,9 milijardi suficita manji od ovogodišnjeg budžeta od 30,1 milijardu dinara. Gradske vlasti su gradsku kasu za 2020. u osnovi prepisale iz ove godine i skoro da nema značajnijh izmena u izdvajanjima, tako da će i dalje skoro 80 odsto odlaziti na razne troškove i transferna sredstva, a tek malo više od 20 odsto za kapitalna ulaganja. Ono što zabrinjava je da dolazi do usporavanja u razvoju jer se ranije najavljeni projekti odlažu za 2021. godinu, mada to nije ni toliko čudno kada je u pitanju izborna godina. Više o budžetu OVDE.

Pored budžeta, očekuje se da se donesu i izmene Odluke o finansijskoj podršci porodicama kojom će se omogućiti da 16.500 dece u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" idu besplatno u vrtić od 1. januara, kako je gradonačelnik Miloš Vučević najavio u OVOJ vesti. Kako se vidi u odluci, planirano je da Grad koji već plaća 80 odsto cene boravka dece, sada pokrije i preostalih 20 odsto troškova, koje inače plaćaju roditelji, što je oko 4.000 dinara. Radosnom detinjstvu bi se novac isplaćivao svaki mesec u visini koja zavisi od prisutnosti dece i to tako da će Grad oko 4.000 dinara davati u celom iznosu ako je dete prisutno, a ako nije, polovinu od te sume.

Na dnevnom redu će biti i planovi poslovanja javnih preduzeća, ustanova i gradskih uprava za narednu godinu koji su u osnovi usklađeni sa izdvajanjima iz budžeta. U ovim planovima nema posebnih novina kada su u pitanju investicije iz budžeta, čak je primetno da skoro i da nema značajnijih kapitalnih ulaganja u Planu uređenja građevinskog zemljišta.

U ovom planu vrednom 5,5 milijardi dinara, ako se izuzme parterno uređenje centra grada, koje je uzgred najavljeno odavno i više puta odlagano, nema ni jednog većeg novog projekta. Tako se između ostalog navodi da se nastavljaju već započeti radovi na prečistaču u Begeču, kanalizaciji u Veterniku, Rumenki i ulici B. Pivljanina, kao i nastavak uređenja parka između Detelinare i Novog naselja, Kineskoj četvrti, Marka Miljanova i na drugim lokacijama, kao i konačnom početku radova na gradnji Atletske dvorane i stadiona, koji su opet upitni jer se navode u još većem iznosu u planu za 2021. godinu.

Pored ovoga, Skupština grada će doneti i odluku da se radnicima Spensa isplati solidarna pomoć od 20.000 dinara (više o tome OVDE), odluku o izradi nekoliko urbanističkih planova i usklađivanju više gradskih propisa sa zakonima, kao što je promena imena komunalne policije u komunalnu miliciju i Zaštitnika građana u Lokalnog ombudsmana, uz neznatne izmene postojećih propisa.

Predloženo je i da se donese novi cenovnik naknada za reklamiranje na javnim površinama, kojim se ove takse smanjuju po prigovoru privrednika. O ovoj odluci više OVDE.

Odbornici treba da donseu i odluku o tome da se nekoliko stabala u gradu stave pod zaštitu kao spomenici prirode, a očekuje se i formiranje radne grupe "Zelena stolica". Ova stolica je predlog bivše članice Zelene stranke Ivane Vujasin koja je i dalje odbornica, a u grupu ulazi pet organizacija koje se navodno bave zaštitom životne sredine i ekologijom. Zanimljivo je da Grad usvaja odluku i da njom nije predviđeno da se neke druge nevladine organizacije ili grupe građana uključe. Više o stolici OVDE.

Dodajmo da i ovu sednicu nastavljaju da bojkotuju predstavnici opozicionog bloka Saveza za Srbiju, što u Novom Sadu čine odbornici Demokratske stranke. Ipak, u sali će verovatno biti njihov odbornik Božidar Protić, koji se na prošloj sednici iznenada pojavio, a u DS je tada najavljeno da će njegov potez biti sankcionisan.

  • eho

    12.12.2019 18:14
    komentar
    Ima dece koja nisu dobila mesto u vrtićima.Ko će njima šta platiti.Izbori su čudo šta neće sve izmisliti samo da ostanu na vlasti.
  • Bubi

    12.12.2019 07:34
    Podsetnik
    Da samo podsetim odbornike da ima dece i u privatnim vrticima, a tamo su zato što u drzavnim nema mesta!!!
    Mogla bi biti u ravnopravnijem položaju povećanjem subvencije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.