Budžet Novog Sada za narednu godinu manji od ovogodišnjeg, većina projekata odložena

Novosadska kasa će u 2020. godini biti u startu niža od ovogodišnje, ali je procena da će zbog suficita koji će možda biti i celih sedam milijardi dinara tokom godine narasti i biti na istom nivou kao i ovogodišnji od oko 30 milijardi dinara.
Budžet Novog Sada za narednu godinu manji od ovogodišnjeg, većina projekata odložena
Foto: 021.rs

Ono što se vidi iz nacrta budžeta je i da neće biti novih projekata ili investicija i da se radi o prepisivanju već postojećih ideja ili daljim odlaganjima do posle 2021. godine. To se može objasniti i izbornom godinom jer se slična situacija dešava svaki put kada slede izbori. Pomenimo i da se i ovaj budžet kao i svi prethodni donosi bez učešća javnosti i građani ni ove godine nisu imali mogućnost da predlože kako i gde bi mogao da se troši novac poreskih obveznika.

Kako se vidi iz nacrta budžeta koji je okačen na sajtu Grada, gradska kasa je planirana u visini od 29.130.251.112,85 dinara od čega je već sada deo od 3.929.080.752,85 dinara višak (suficit) iz ove i ranijih godina. Sa ovim iznosnom, budžet za 2020. je manji za milijardu dinara nego ovogodišnji od 30,1 milijarde dinara, mada treba napomenuti da je ovogodišnja gradska kasa imala prihod od 6,1 milijarde dinara iz suficita. Kada se svi viškovi odbiju, u osnovi gradska kasa i ove godine, kao i nekoliko prehodnih, kreće se na nivou od oko 24 milijarde dinara i nema značajnih povećanja.
 
U odluci koja ide pred Skupštinu grada navodi se da će se prihodi od 23,7 milijarde dinara u najvećem procentu napuniti od poreza na plate u visini od 10,7 milijardi dinara, a potom od poreza na imovinu od 4,7 milijardi dinara. Od Republike i Pokrajine se očekuju transferi u visini od 1,9 milijardi dinara, s tim da Republika sledeće godine daje isti iznos od 918.682,241 dinar, što je u dinar identično kao ove godine. Od prihoda od imovine Grad će dobiti 2,8 milijarde, a od prodaje dobara i usluga 1,8 milijaradu. Lokalna vlast očekuje i da od prodaje zemljišta zaradi 1,3 milijardi dinara. Većina prihoda je skoro identična prihodima budžeta za 2019. godinu.

Što se tiče rashoda, 4,3 milijarde dinara će ići za zaposlene od kojih su 3,3 milijarde plate i naknade koji će podeliti 3.746 zaposlenih (od toga 2.069 u Radosnom detinjstvu).

Trošak za plate nije posebno povećan u odnosu na ovu godinu, tek oko 100 miliona i to na osnovu korekcije plata koja je bila upravo u novembru 2019. godine i to za zaposlene u upravi u iznosu od osam odsto, za radnike u predškolskoj ustanovi devet odsto i za radnike u kulturi deset odsto. Ostali rashodi se dele na 1,4 milijarde za redovne troškove i skoro isti iznos za razne usluge po ugovoru. Za tzv "specijalizovane usluge" će otići tri milijarde dinara i isto toliko i za subvenicije javnim preduzećima i za transfer ostalim nivoima vlasti. Kod subvencija javnim i javno-komunalnim preduzećima treba napomenuti da će trećina, odnosno više od 1,1 milijarde dinara otići GSP-u, od čega je najveći deo od 885 miliona dinara planiran za kupovinu novih autobusa, dok će trećina od 1,3 milijarde dobiti JKP "Vodovod i kanalizacija" i to uglavnom za gradnju nove crpne stanice.

Kada se pojedinačno pogledaju ova izdvajanja, vidi se da novih investicija nema i čini se da je sve stalo, što je nešto što se dešavalo i tokom ranijih izbornih godina. U samom budžetu se navodi da je tek 22,2 odsto planirano za kapitalne rashode.
 
Tako se u nacrtu budžeta među investicijama vidi da se iz ove godine u sledeću "prepisuju" projekti koji nisu počeli da se realizuju, uglavnom iz nepoznatih razloga, ili se već rade, ali je plaćanje odloženo tek za 2020. Na primer, za projekte Radosnog detinjstva se nabrajaju objekti koji su već bili u planu za 2019. godinu ili je već počela njihova gradnja. U pitanju su vrtić u izgradnji u Orahovoj ulici (139,4 miliona dinara), rekonstrukcija vrtića u Miletićevoj (50,8 miliona dinara), odnosno vrtić na Adicama (265 miliona dinara i još 52 miliona u 2021. godini) koji tek treba da počne da se gradi. 
 
Tu je i davanje još 415 miliona dinara za novi drumsko-železnički most koji je otvoren za saobraćaj pre godinu i po dana, mada je tokom cele ove godine trajalo uređenje prilaznih saobraćajnica. U sledeću godinu je pomeren i projekat Parternog uređenja centra i sada piše da će se u ovaj projekat 2020. uložiti 368,5 miliona, a u 2021. godini 300 miliona dinara, a prolongira se i gradnja parka između Novog naselja i Detelinare za koji bi naredne godine trebalo da se izdvoji 100,6 miliona dinara, a u u 2021. godini još 183,5 miliona dinara. Takođe, u 2020. je i gradnja Muzičko-baletske škole na Limanu u visini od 488,2 miliona dinara.
 
Među svim nabrojanim investicionim projektima za 2021, 021.rs nije našao nijedan koji nije spominjan i ranijih godina, a primetno je da su neki dodatno odloženi, kao, na primer, Atletski stadion i Atletska dvorana na Novom naselju, koji bi uveliko trebalo da počnu da se grade.
 
Od drugih većih izdvajanja tu je 965 miliona dinara za razne poslove oko Evropske prestonice kulure, a iako se završava za nekoliko dana, u narednoj godini biće izdvojeno još 159 miliona dinara za manifestaciju "Novi Sad - Omladinska prestonica kulture 2019".
 
Najveći pojedinačni korisnik budžeta ostaje Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" kojoj iz budžeta ide oko 3,6 milijadi dinara, što je povećanje za oko pola milijarde. Ovde treba uzeti u obzir da će prema najavi gradonačelnika Miloša Vučevića, od 1. januara Grad iz budžeta pokrivati 100 odsto troškova za 16.500 dece u toj ustanovi i da roditelji više neće plaćati vrtić.
 
Kako se navodi u odluci, 613,8 miliona dinara će biti opredeljeno na osnovu izmena Odluke o finansijskoj podršci porodica sa decom. Iz same odluke se čini da je ova suma dodatak na već opredeljenih 3,6 milijardi dinara za Radosno detinjstvo, čime se za predškolsku ustanovu izdvaja oko 15 odsto budžeta. Ukoliko u ovo dodamo i to da će se iz budžeta izdvojiti i 271,6 miliona dinara za sufinasiranje 3.000 dece u privatnim vrtićima, dobija se da je čuvanje dece glavni posao vlasti u Novom Sadu.  
 
Pomenimo i da se zbog izborne godine planiraju i troškovi izbornih kampanja političkih stranaka u visini od 11,4 miliona dinara, dok se za redovan rad političkih partija koje imaju odbornike u Skupštini grada izdvaja 17,1 milion dinara.
 
Pri planiranju ovogodišnjeg budžeta građani nisu bili uključeni u njegovu izradu, iako zakon nalaže da bi to trebalo da se radi. Na više stotina stranica dokumenta o budžetu Novog Sada za 2020. nema nijedne rečenice koja objašnjava zašto gradska vlast konstantno krši zakonsku obavezu i isključuje Novosađane iz odlučivanja kako će se trošiti novac koji oni izdvajaju preko poreza, taksi i drugih dažbina.
 
Skupština grada o budžetu će raspravljati u četvrtak, 12. decembra.
  • boki2

    11.12.2019 14:56
    zato porez i iide gore(za nekretnine)bando
  • Alex

    11.12.2019 09:48
    Metro
    Zato je budžet Beograda veći nego što je ikada bio i to bez stavke za metro jer će se to finansirati iz republičkog budžeta - što znači da će Novi Sad biti drugi najveći finansijer budućeb beogradskog metroa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti