Usvojen novi rebalans novosadskog budžeta, zaposlenima u javnom sektoru veće plate

Odbornici u Skupštini Grada Novog Sada usvojili su drugi rebalans budžeta u 2019. godini, koji se donosi u najvećoj meri zbog odluke da se u celoj državi zaposlenima u javnom sektoru povećaju plate.
Usvojen novi rebalans novosadskog budžeta, zaposlenima u javnom sektoru veće plate
Foto: 021.rs
Situacija na današnjoj sednici Skupštine Grada delovala je slično kao i kada se u junu ove godine raspravljalo o prvom rebalansu budžeta - naprednjaci su hvalili svoje poteze, radikali kritikovali da se novac ne troši na kapitalne projekte i programe koji će biti od koristi Novosađanima, demokrate su bojkotovale, a u Dosta je bilo su se žalili na izostanak javne rasprave o rebalansu.
 
Prema rebalansu, budžet Novog Sada sada iznosi više od 30,1 milijarde dinara, što je povećanje za 591 milion dinara u odnosu na prethodno utvrđenu količinu novca kojom grad raspolaže. Kako je rekao i sam gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, odluka o rebalansu budžeta "nije nešto dramatično bitna u smislu promene suštine budžeta", ali, po njegovim rečima, dobar je pokazatelj razvoj grada.
 
Glavni razlog za rebalans budžeta jeste odluka da se na republičkom nivou od novembra povećaju plate zaposlenima u javnom sektoru. Tako će, kada su u pitanju novosadski radnici u javnom sektoru, imati uvećanu platu za nekoliko procenata - oni koji su zaposleni u administraciji za osam, zaposleni u socijali i predškolskoj ustanovi za devet odsto, dok će radnici u ustanovama kulture dobiti povećanje od 10 odsto.
 
"Rekao bih da je dobra vest za Novosađane činjenica da ćemo izdvojiti 250 miliona dinara dodatno za putnu privredu, asfaltiranje ulica, saobraćajnu signalizaciju, krpljenje rupa, pešačke staze... Projektujemo tri nova obdaništa i pokušavamo da širimo tu mrežu. Dali smo subvencije 'Čistoći' da širi mrežu podzemnih kontejnera, naša želja je da svuda u gradu imamo podzemne kontejnere, da nemamo slike nadzemnih kontejnera, da oslobodimo prostor za pešake, parking mesta. Dali smo subvenciju i za 'Lisje' da vodi računa o grobljima, posebno o onima koje je grad preuzeo, govorimo grobljima u prigradskim naseljima, koja nisu bila u najboljem stanju i verujem da će 'Lisje' moći još više da se angažuje po tom pitanju", navodi Vučević.
 
  
 
Gradonačelnik smatra i da je odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa na teritoriji Novog Sada od 2021. godine značajna, dodajući da će Novi Sad biti verovatno prvi grad u Srbiji, koji će krenuti "ofanzivno i pomalo radikalno" u tu kampanju, te da bi grad trebalo suštinski da počne da živi kao zeleni grad.
 
Po njegovim rečima, deo stanova koji se gradi neće biti prodavan samo po povlašćenim cenama za socijalno ugrožene porodice, nego će se davati na besplatno korišćenje porodicama koje imaju težu materijalnu i porodičnu situaciju, samohranim roditeljima sa više dece, roditeljima sa decom koja imaju teška oboljenja, učesnicima ratova na prostoru bivše Jugoslavije, istaknutim sportistima... Sa tom praksom će se krenuti već s početkom prodaje stanova u Kisačkoj 55.
 
Protiv predloženog rebalansa budžeta bile su samo dve stranke - Srpska radikalna stranka i Dosta je bilo, dok su odbornici Demokratske stranke bojkotovale sednicu, kao i prethodnih meseci. 
 
Za predsednika Odborničke grupe SRS Đurađa Jakšića pomalo se iznenađujuće pojavio drugi rebalans budžeta, ali, kako navodi, "on suštinski neće promeniti stvari u Novom Sadu, niti će doneti bilo kakav konkretan benefit građana". 
 
"Obistinile su se procene SRS da će Novi Sad u 2019. godini imati na raspolaganju 30 milijardi dinara, ali džaba nam taj novac ako na čelu grada imamo vlast koja nije sposobna da ovaj ogroman novac angažuje i usmeri na one projekte i programe koji su od značaja i interesa za građane koji žive u Novom Sadu. Sva je prilika da, imajući u vidu katastrofalno izvršenje rashodne strane posle polugodišnjeg izveštaja i imajući u vidu ovih 30 milijardi sa druge strane, da ćemo i u ovoj godini imati ogromna neutrošena sredstva koja će se meriti milijardama", dodaje Jakšić.
 
  
 
Radikali predlažu da vlast, ako suficit na kraju godine ponovo bude ogroman, a sva je prilika da će se to dogoditi, umanji cene komunalnih usluga, cenu grejanja, vode, iznošenja smeća, da se smanje gradske administrativne i komunalne takse i da se "umanji onaj pljačkaški namet dimničarine". Novosadski radikali su još jednom ukazali da se pod hitno mora rešavati problem sahranjivanja ljudi na sremskoj strani grada, navodeći da su za nedelju dana prikupili više od 1.500 potpisa građana koji traže da se ovaj problem reši.
 
Odbornici na današnjoj sednici odlučuju još o nizu tačaka dnevnog reda, koje se tiču predloga detaljnih regulacija pojedinih delova grada, izmena urbanističkih planova, izveštaja o realizaciji programa investicionih aktivnosti pojedinih javno-komunalnih preduzeća, izmenama programa o poslovanju...
 
Kako smo prethodno već pisali, Gradsko veće je predložilo Skupštini grada da se promeni program rada Uprave za građevinsko zemljište i investicije, kako bi se povećala sredstva za plaćanja sudskih kazni, a istovremeno odustane od pojedinih investicija. Više o tome možete da čitate OVDE.
 
Pre početka sednice na kojoj se odlučuje o nizu gradskih odluka, održana je svečana sednica Skupštine, na kojom je potvrđeno da su dobitnici Oktobarske nagrade za 2019. godinu muzičar Milan Mumin i prof. dr Ilija Kovačević, dok će Novembarska povelja pripasti dr Miloš Petrović i Boško Pilipović. Više o tome čitajte OVDE.
  • Milenković N.

    20.10.2019 19:08
    Ala je lep ovaj svet
    Ovi vaši su bar sami znali da napišu rebalans, a ovi u Karlovcima plaćaju experte iz Niš da im skockaju rebalans?! Polovina zaposlenih na bolovanju, a ona druga polovina uzela radne knjižice i pobegoše. Kažu, bolje i da ne radim, nego da se na kraju kola slome na nama. Ipak, cenim da je kasno i da ćorka nekome ne gine!
  • Smešno

    19.10.2019 15:02
    Sami sebi povećaili plate od naših poreza.
  • ti kao gradonacelnik

    19.10.2019 09:33
    svih gradjana ns
    BI trebalo da vodis racuna o svim gradjanima a ne samo partijskim drugarima. Za pocetak (a vec si dugo na celu ns a nista nisi uradio) sredi covece puteve. sta je sa rupcagama u ns. Trebali bi u svaku rupu staviti tvoju sliku da obratis paznju na to. Sredi skole,bolnice i ostale bitnije stvari. A bitno je da botove obezbedis, to ti je na prvom mestu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti