Budžet Novog Sada za 2019. skoro prepisan iz ove godine

Na sednici Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 27. decembar, raspravljaće se o novosadskoj kasi koja će naredne godine iznositi skoro 26 milijardi dinara, što je za skoro dve milijarde manje od ovogodišnjeg budžeta.
Budžet Novog Sada za 2019. skoro prepisan iz ove godine
Foto: 021.rs

Uz to, planirani deficit iznosi više od tri milijarde dinara.

Mada se na prvi pogled čini da je to manje novca, samo je u pitanju prebacivanje para iz jedne u drugu godinu. Naime, već sada se u odluci o budžetu navodi da će biti uračunato oko 3,4 milijarde suficita iz 2018. godine, a podsetimo da je u ovogodišnji budžet iz ranijih godina prebačeno 6,6 milijardi dinara i očekuje se da će isto toliko biti prebačeno i u budžet za 2019.

Kada se budžet pogleda u svom osnovnom obliku, bez transfera i suficita, zapravo iznosi 20 milijardi dinara koliko je bio i prethodnih nekoliko godina, a podsetimo da je 021.rs ranije pisao da je procena Grada da će budžet takav biti i narednih godina. O tome više možete čitati OVDE.

Budžet je skoro prepisan iz ove godine, mnoga izdvajanja su zadržana na istom nivou, a ponovo se oko 70 do 80 odsto sredstava upotrebljava za tekuću potrošnju i subvencije, dok će preostalih 20-30 odsto otići na kapitalna ulaganja.

U spisku investicija za narednu godinu nema posebnih novina u odnosu na ranije najavljene projekte, jer su mnogi samo prepisani s obzirom da još nisu realizovani. Ono što je novo, na primer, jeste planirana gradnja vrtića u Orahovoj ulici na Klisi što će koštati 205 miliona dinara.

Od ranije pokrenutih projekata tu je ulaganje više od 500 miliona dinara u kanalizaciju u Begeču, Veterniku, Rumenki i slivu ulice Baje Pivljanina, troškovi gradnje novog železničko-drumskog mosta od 342 miliona, opremanje Naučno-tehnološkog parka za koje će biti ozdvojeno 161,7 miliona dinara, uređenje parka između Novog naselja i Detelinare od 150,6 miliona dinara (uz dodatnih 90 miliona dinara u 2020. godini).

U budžetu se ne navodi kada će početi izgradnja novog Vatrogasnog doma na Telepu, već se samo planiraju troškovi projektne dokumentacije. I za spratnu garažu u Šafarikovoj i podzemnu garažu pored Banovine takođe se planiraju samo izdvajanja za dokumentaciju, ali se navodi da se očekuje da se garaže grade 2020. godine i to da prva košta 850 miliona, a druga 550 miliona dinara.

Pomenimo i da je parterno uređenje centra Novog Sada takođe pomereno za 2020. i 2021. godinu, s tim da će prve godine biti izdvojeno 250, a naredne 300 miliona dinara za radove. Takođe, odložena je i gradnja atletske dvorane i atletskog stadiona na Novom naselju, a navedeno je samo to da će za ovaj projekat 2020. godine iz budžeta biti izdvojeno 400, a 2021. 500 miliona dinara.

Od ostalih velikih izdvajanja iz lokalnog budžeta pomenimo i da će za pripremu objekta za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine biti dato 369 miliona dinara.

Opozicija je povodom ovogodišnjeg budžeta već iznela stav da se vidi da lokalna vlast ne zna šta radi i da nastavlja da prebacuje milijarde iz godine u godinu. Opozicija je zamerila i da se novac uglavnom troši na subvencije javnim preduzećima i tekuće troškove, a da kapitalnih ulaganja nema ili se stalno odlažu za neku drugu godinu. Deo opozicije je zatražio i da se odluka o budžetu skine sa dnevnog reda.

Dnevni red Skupštine grada sadrži još skoro 100 tačaka, od čega se većina odnosi na planove rada javnih preduzeća i gradskih ustanova u narednoj godini koji su usklađeni sa odlukom o budžetu.

Skupština će razmatrati i neke druge odluke poput urbanističkih planova, kao i izmenu odluke o kućnom redu kojom se ponovo omogućava da građani prijave komunalnoj policiji problem u zgradi, o čemu više možete čitati OVDE.

Na dnevnom redu je i smanjenje naknada za isticanje firme, o tome više OVDE.

Pred odbornicima je i imenovanje Nenada Benovića za novog direktora Zoohigijene, mada njegova biografija nije dostavljena odbornicima. Iz odluke se vidi da je na konkursu imao više poena od jedinog drugog kandidata Stanislava Šišića, dok se na konkurs nije javio dosadašnji direktor ovog komunalnog preduzeća Aleksandar Bursać.

Predloženo je i da se promeni dosadašnja odluka o besplatnim parkinzima za trudnice i majke do detetove druge godine jer ta odluka nije zaživela i nije ni bilo posebnih parkinga za ovu kategoriju. Sada će biti uvedene "Bebe parking karte" koje će dobijati sve majke, koje će važiti 30 sati i moći će da se koriste na svim parkinzima za naplatu godinu dana od rođenja deteta.

  • Saša

    27.12.2018 08:38
    Po onoj narodnoj "Što možeš danas, ostavi za sutra"!
    Samo se pitam šta će da rade u 2019. godini, budući da su sve ostavili za 2020 godinu. A to čuveno parterno uređenje centra će možda dočekati moji unuci..
  • Bivsi novosadjanin

    27.12.2018 07:42
    Neradnici
    Sve obaveze i planovi se prebacuju iz godine u godinu, bitno da su na vlasti. Ako ste vec toliko nesposobni podnesite ostavke i pustite druge , sposobnije ljude da rade, dosta vise lopovluka.
  • praviopalim te g...m

    27.12.2018 06:51
    Sto znaci da ce opet nesto srusiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti