Ko čuva decu u novosadskim školama?

Činjenica da je na učenika OŠ "Dušan Radović" na Klisi pre oko mesec dana pala metalna ograda, a da uprkos odluci Saveta roditelja tog meseca nije postojalo obezbeđenje, pokrenula je pitanje bezbednosti dece u školama i ko su ljudi koji su angažovani da čuvaju decu.
Ko čuva decu u novosadskim školama?
Foto: Pixabay
Piše: Gorica Nikolin
 
U ovoj školi su nadležnim organima poručili da obezbeđenja nije bilo jer je naplativost mala - ovu uslugu ne pokriva škola, već roditelji, a ne plaćaju svi obezbeđenje za svoju decu. To bi moglo da znači da postoji opravdana potreba da se obezbeđenje dece pojača, po svaku cenu.
 
Kako škole angažuju obezbeđenje?
 
Većina škola u Novom Sadu zapravo radi s jednom firmom. Reč je o Security Agency doo 911, novosadskoj agenciji za obezbeđenje koja je specijalizovana i isključivo se bavi obezbeđenjem dece u obrazovnim i vaspitnim ustanovama. Zapravo, sa ovim firmama ne rade direktno škole, već roditelji, jer ugovor koji nudi ova firma kao drugu ugovornu stranu ima nekog od roditelja. To znači da odgovornost za bezbednost dece u školama uopšte ne snosi škola, već odgovornost pada na roditelja i firmu, jedine potpisnike ugovora.
 
Ponuda ove firme nedavno je, preko saveta roditelja, stigla i u nekoliko novosadskih škola. Među njima su OŠ "Žarko Zrenjanin" i OŠ "Petefi Šandor", a u ponudi "911" koja je stigla školi na Limanu navodi se niz škola s kojima rade. Na spisku je i škola "Dušan Radović", u kojoj je povređen dečak padom metalne ograde.
 
Firma navodi da trenutno obezbeđuje oko 20.000 dece, da službenici obezbeđenja "aktivno obavljaju svoje dužnosti konstantnim nadgledanjem učenika i redovnim obilaženjem objekata škole", te da imaju "čvrstu saradnju sa Gradom Novim Sadom, MUP-om, prosvetnom inspekcijom, gradskom upravom za obrazovanje, kao i sa brojnim drugim službama".
 
 
Savet roditelja OŠ "Žarko Zrenjanin" nedavno je obavestio roditelje đaka da imaju mogućnost, ali ne i obavezu, da potpišu ugovor sa firmom ako žele da im dete bude nadzirano i obezbeđivano. Međutim, postoje roditelji koji nisu za ovakav način rada zainteresovani, a jedan od njih je u anonimnoj izjavi za 021 ispričao i zbog čega.
 
Kako za naš portal kaže ovaj roditelj đaka prvaka, problematično mu je to što odabir firme radi Savet roditelja, kao i činjenica da decu, koje je oko 700 u jednoj smeni, ne obezbeđuje više ljudi.
 
"U školi sam video da je prisutan jedan čovek iz obezbeđenja, koji ima između 55 i 60 godina i ni najmanje mi ne deluje kao neko ko može da na adekvatan način zaštiti moje ili bilo čije dete od pokušaja fizičkog kontakta. Ugovor sam fotografisao i pročitao, a jako mi je zasmetalo kad sam video da jedan primerak ugovora zadržava firma, a drugi se deponuje u upravi škole - to znači da nije tačno da škola nije na ovaj ili onaj način uključena u ovu priču. Vrlo je problematično kad ja nešto potpisujem, a primerak ne dobijem. Takođe u zakonu o privatnom obezbeđenju kod ovlašćenja lica stoji mogućnost pretresa sumnjive osobe, ali ukoliko je neko žena, pretres može da čini samo osoba istog pola, dakle muškarac ne sme da pipne neku mamu čak i ako vidi da ona u torbi ima pištolj. U ugovoru ne vidim da postoje zaposleni oba pola", navodi za 021 ovaj zabrinuti roditelj.
 
Kako kaže, po ceni koju ova firma drži i na osnovu koje samo u jednoj školi zaradi više od milion dinara, može da se obezbedi mnogo bolje obezbeđenje u školama.
 
"Da bi se povećala bezbednost dece u školi, pre svega mislim da i policija treba da radi svoj posao. Kada sam ja bio đak, policija je bila uvek u blizini škole kad su smene i veliki odmori. Policije danas oko škola gotovo i nema. S druge strane, ukoliko policija nije u stanju da pruži zaštitu deci, škola bi trebalo da detektuje to kao problem i da se obrati osnivaču za pomoć. Roditelji mogu da učestvuju u ovoj priči, ali ako dete boravi u školi, škola treba da snosi odgovornost ako se bilo šta dogodi", priča za 021 ovaj roditelj đaka prvaka.
 
U OŠ "Žarko Zrenjanin" kažu za 021 da Savet roditelja godinama bira agencije za obezbeđenje, te da je tako bilo i ove godine. Kako naglašavaju, ugovori se potpisuju sa svakim roditeljem posebno, a na osnovu ugovora je svaki roditelj plaćao predviđenu sumu direktno agenciji putem uplatnice. 
 
Roditelji su upućeni da neće biti prinudne naplate, te je i naplativost bila prosečna, a na pitanje 021 zbog čega se firma ne bira putem javne nabavke, u ustanovi kažu da to nije moguće jer uslugu plaćaju roditelji.
 
"Samim tim, škola ne može da raspolaže ukupno potrebnom sumom na godišnjem nivou koja je potrebna za plaćanje obezbeđenja. Naime, naplata od roditelja se kreće u procentu od oko 50 odsto ukupno potrebnih sredstava. Škola nije u mogućnosti da nadoknadi nedostajuću razliku u novcu jer nema sopstvene prihode niti bilo kakve druge izvore prihoda za te namene. Napomene radi, prethodno angažovane agencije su otkazivale svoj rad zbog slabe naplate jer ni one nisu mogle na druge načine da pokrivaju troškove", odgovaraju u školi i dodaju da je Savet roditelja siguran u odluku da odabere "911".
 
 
U privrednom društvu "Security Agency 911" navode za 021 da same škole i saveti roditelja iniciraju da im se dostave ponude, te da je ovo sve češća praksa.
 
"Nakon toliko godina iskustva na proizvodnji bezbednosti u novosadskim školama, stekli smo poverenje velikog broja roditelja, odatle imamo dosta poziva za saradnju, a pritom moram da naglasim da je ta pojava naročito izražena poslednjih godina zbog toga što škole ne mogu da obezbede sredstva, pa se u saradnji sa savetom roditelja iznalaze mogućnosti da škola ima obezbeđenje uz naknadu direktno od roditelja. U slučaju da nastane neka šteta, utvrđuje se ko je odgovoran za nastanak štete, a potom se postupa shodno odredbama zakona o obligacionim odnosima", poručuju u firmi.
 
Na pitanje 021 kakva je priroda "čvrste saradnje" ove privatne firme sa Gradom, policijom, inspekcijom i drugim ustanovama, u "911" odgovaraju da je reč o stalnom obaveštavanju ovih institucija o svim zapažanjima koja se odnose na bezbednost i zaštitu dece i učenika što je, kažu, obaveza svakog zaposlenog.
 
"Prilikom započinjanja posla, obaveštavamo MUP o našem prisustvu, a o sistemskim problemima obaveštavamo Grad i druge institucije preko naše fondacije 'Bezbedna škola'. U pogledu vašeg pitanja koliko je zaposlenih uključeno u sistem zaštite dece, broj se kreće od dva i više, po potrebi, u zavisnosti od škole i roditelja, pored redovnog obezbeđenja postoji i interventni tim službenika obezbeđenja koji izlaze na lice mesta i pomažu redovnom obezbeđenju u skladu sa zakonom o privatnom obezbeđenju", kažu u "911" za 021.
 
Na pitanje našeg portala da li postoji i kakva je uloga Grada Novog Sada u pitanju obezbeđivanja učenika u novosadskim školama, u Gradskoj upravi za obrazovanje navode da ne kontrolišu kako pojedinačne škole angažuju obezbeđenje, niti u budžetu obezbeđuju novac za to.
 
"Takođe, treba napomenuti da je dobra volja roditelja da li će uplatiti iznos za tu namenu, tako da i od toga zavisi koliko će i na koji način biti angažovano i organizovano obezbeđenje po školama. Nama nije poznato da pojedine škole organizuju javne nabavke povodom toga, jer nije reč o odobrenim budžetskim sredstvima za tu namenu", kažu u Gradskoj upravi za obrazovanje za 021.
 
Novac namenjen obezbeđenju dece vraćen u budžet Grada
 
I u OŠ "Petefi Šandor" deca su obezbeđena na ovaj način, ali tek odnedavno. Direktor škole prof. Zoltan Arđelan kaže za 021 da je škola do školske 2018/2019. godine raspisivala javnu nabavku za obezbeđenje učenika i imovine škole, a novac se obezbeđivao od zakupa fiskulturne sale i od uplate roditelja. Škola je u to vreme imala obezbeđenje 24 sata.
 
Međutim, škola je javna svojina Grada, koja ima pravo da koristi nepokretnosti, a prema važećim propisima, "sredstva ostvarena davanjem u zakup nepokretnosti na kojima pravo korišćenja ima osnovna škola su prihod budžeta Grada Novog Sada".
 
"Pošto se sredstva od zakupa fiskulturne sale uplaćuju na račun budžeta Grada Novog Sada, Škola je ostala bez većeg dela sredstava koja su namenjena obezbeđenju učenika. Javna nabavka nije mogla da se planira i sprovede jer nismo imali saznanja koliko roditelja će izvršiti uplatu, za namenu obezbeđenja i sa kojim sredstvima raspolaže Škola za ove namene. U istraživanju ponuđača za obezbeđenje Škole, saznali smo da 'Security agency 911' obezbeđuje većinu osnovnih škola u Novom Sadu", navodi direktor "Petefi Šandor" za 021 i dodaje da nema razloga da sumnja u kvalitet usluge jer su i druge škole potvrdile da je usluga korektna.
 
Kako dodaje, drugih povoljnih ponuda nije bilo, niti ima firmi zainteresovanih za obezbeđivanje škola.
 
U suštini, to bi značilo da u Novom Sadu postoji svojevrstan monopol na ovu uslugu, na koji se škole odlučuju jer tenderi nisu opcija.
 
Ipak, primer škole "Dušan Radović" i povređenog deteta pokazuje da i u ovakvom sistemu ima mana, te da nadležni organi treba da razmisle da li zaista u budžetima, pokrajinskim ili lokalnim, nema novca kojim bi se omogućila zaštita za svakog novosadskog đaka, bez obzira na to da li roditelj želi ili može da plati.
  • Boban

    10.09.2021 14:46
    Tražili ste- gledajte!
    I opet ćete tražiti na sledećim izborima...
    Da li postoji i najmanja pora ovog društva, u koju "oni" nisu uvukli pipke i kradu svaki dinar?!
  • Dragan

    30.12.2019 10:38
    Budalaština
    Kakve veze ima obezbeđenje sa ne održavanjem škola? To je skidanje odgovornosti sa odgovornih u gradskoj vlasti i prebacivanje na roditelje (Eto a bašsmo hteli da pazimo ali nam nedate).
  • TAKO JE!

    28.12.2019 19:15
    Bravo Kaćanka!!!!
    Ako država drži sve psihopate i kriminalce na slobodi ne može se naplaćati sikjuriti da štiti ljude.

    Država mora potpuno drugačije da se bavi sa problematičnima a ne da angažuje obezbeđenje od njih.

    Mi u školama nismo imali policiju niti su se deca kindnapovala a mladi ubijali na ulici i u porodicama.

    Država mora da nas oslobodi od psihopata svih generacija!

    Džaba obezbeđenje, to je samo za prvu ruku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti