Regionalni plan upravljanja otpadom za Novi Sad i okolinu na javnoj raspravi

Nacrt regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas nalazi se na javnoj raspravi do 18. januara.
Regionalni plan upravljanja otpadom za Novi Sad i okolinu na javnoj raspravi
Foto: 021.rs
Ovaj plan regulisao bi upravljanje otpadom na ovim područjima do 2028. godine, a počev od 2019. godine.
 
Cilj javne rasprave je prikupljanje predloga, sugestija i mišljenja građana, udruženja, zainteresovanih pravnih lica i stručne javnosti, a ovim povodom će biti organizovan samo jedan javni sastanak. Datum ovog sastanka i dalje nije poznat.
 
Svi ostali predlozi, sugestije i primedbe mogu da se dostave na mejl: senka.sekulic@uprava.novisad.rs.
 
Datum sastanka biće objavljen najmanje tri dana pre njegovog održavanja, na sajtu Grada. Nedelju dana nakon zaključenja javne rasprave doneti zaključke na osnovu dostavljenih i iznetih primedbi.
 
Podsetimo, regionalni plan upravljanja otpadom pokazao se kao najbolje rešenje za rešavanje pitanja deponija i odlaganja otpada u Novom Sadu, a naročito u manjim opštinama. Podrazumeva uspostavljanje regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji bi bio izgrađen na savremen način, a podrazumevao bi i savremene načine obrade otpada, u skladu sa pravilima Evropske unije.
 
Cilj je smanjiti uticaj koji deponije mogu i imaju na stanovništvo - poput velike gradske, nesanitarne deponije u Novom Sadu, eliminisati utciaj na zemljište i okolinu, kao i ispuštanje bilo kakvih štetnih materija u vazduh. 
 
Budući regionalni centar najverovatnije će se nalaziti na prostoru trenutne gradske deponije u Novom Sadu, ali je prethodno potrebno ovu deponiju zatvoriti, što iziskuje dodatna sredstva i mnogo vremena.
 
Detaljnije o prvobitnom planu za upravljanje otpadom čitajte OVDE, a sve informacije o javnoj raspravi i plan u celini naći ćete OVDE.
  • никола

    04.01.2020 13:55
    Стварно ми није јасно зашто власт и даље инсистира на отварању ове велике депоније тик уз насељене месне заједнице Клиса, Слана бара и Видовданско насеље. Годинама их на скупштини Града одборници СРС упозоравају на штетност овог пројекта, али нечији интерес је пресудио.
  • Franja

    04.01.2020 11:40
    rešenje
    Ovo je grubo rečeno trovanje građana Novog Sada. Po celom svetu danas recikliraju na srpskom razdvajaju "smeće" a ne samo smeće nego sve što nam netreba u stanu u kući ili na salašu. Danas u Novom Sadu grade velike podzemne sakupljače otpada, verovatno presnimljen iz Švedske jer tamo u takve kontejnere ubacuju samo šta će se kompostirati, da se ne smzne toku zime. To sam video tamo pre 50 godina kada sam boravio.
    Sve ostalo u posebne kontajnere razne boje. Staklo belo posebno, staklo ostalo, aluminijum, bakar, gvožđe, papir. Takve kontajnere nalaze u većini zemalja Evrope. To su poćeli i ovde pre 30 godina ali su odustali, Zašto???
  • Evropljani

    04.01.2020 11:11
    Nikad
    Da li je iko ikada video deponiju odmah pored ijednog ozbiljnog evropskog grada? Da mi je samo znati po kojim evropskim standardima je predlog da se regionalna deponija locira odmah pored grada. Ali nije ništa do nas, drugi su krivi za naše nedaće, ako se ne promenimo nikada nam bolje neće biti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.