Novi Sad traži da Istorijski arhiv ostane u nadležnosti Grada

Novosadska vlast je preko poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije podnela amandman kojim se traži da Istorijski arhiv Novog Sada ostane u nadležnosti Grada, saznaje 021.rs.
Novi Sad traži da Istorijski arhiv ostane u nadležnosti Grada
Foto: 021.rs

Narodni poslanik SNS-a iz Novog Sada Žarko Mićin podneo je amandman na član 46. Predloga zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti koji bi se tako promenio da se predvidi da javne arhive osniva pored Republike Srbije, Pokrajine i Beograda, i Novi Sad.

Kako je naveo u tvitu, amandman je podneo uz podršku gradonačelnika Miloša Vučevića i nada se da će ga Vlada Srbije prihvatiti jer je važno da upravljanje istorijskim nasleđem ostane pod nadležnošću Novog Sada. U samom amandmanu se navodi da Istorijski arhiv Grada čuva 8.319,14 metara arhivske građe u okviru 952 fonda za vremensko razdoblje od 1748. do 2016. godine.

"U ovim dokumentima se nalaze podaci o razvoju Grada i okoline, kao i pojedinih organa i organizacija, pravnih i fizičkih lica. Grad Novi Sad je upravo prepoznajući značaj ove ustanove iz sopstvenih sredstava finansirao izgradnju najsavremenije zgrade za čuvanje arhivske građe u Srbiji. Takođe smatram da je vršenjem osnivačkih prava Grada Novog Sada funkcionisanje Istorijskog arhiva grada znatno unapređeno i poboljšano, te da je odgovornim upravljanjem osnivača postignuta veća sistematičnost u sagledavanju i rešavanju svih nadležnosti", naveo je Mićin u obrazloženju amandmana.



O amandmanu će se odlučivati narednih dana, jer je u toku sednica Skupštine Srbije na kojoj je na dnevnom redu pomenuti zakon.

Podsetimo da je Istorijski arhiv osnovan 1954. godine i decenijama je bio podstanar, a od aprila 2016. godine se nalazi u novoj savremenoj četvorospratnici sa 15 podzemnih depoa koji omogućavaju da se pored već postojećih osam kilometara građe smesti i dodatnih 20 kilometara. Zgrada je počela da se gradi krajem 2011. godine i u nju je uloženo više od 300 miliona dinara. 

  • Milan

    22.01.2020 00:41
    Ma i treba sve da poruše i oduzmu. Evo su skoro oduzeli pozorište mladih, Studio M i ceo radio, oduzimaju parkinge, obale, parkove, a novosađani sede i ćute ko puvanjci! E tako i treba onda!
  • Sloba53

    21.01.2020 23:00
    P.S. Bravo za Radoicu !
  • Sloba53

    21.01.2020 22:57
    Novi Sad i cela Vojvodina su devastirane , od "lokomotive razvoja Srbije" , kako je manipulisao SM , postali smo nerazvijeno područje sa izmenjenom strukturom stanovništva . Samo će to biti zabeleženo u istoriji , to nam je donelo jedinstvo Srbije. Slušajte Čanka , opet su izbori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.