FOTO, VIDEO: Usamljena vrba ostala jedino spomen-obeležje na ubijenu braću Jovandić i njihovu majku

Novi Sad obeležava 78 godina od fašističke Racije 1942. godine, kada je ubijeno više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma i drugih građana, a skoro niko se ni ove godine neće setiti da obiđe usamljenu vrbu u dvorištu na Bulevaru oslobođenja 28, koja je preostali deo spomen-obeležja na ubijenu braću Jovandić i njihovu majku.
FOTO, VIDEO: Usamljena vrba ostala jedino spomen-obeležje na ubijenu braću Jovandić i njihovu majku
Foto: 021.rs

Centralno obeležavanje najvećeg zločina u istoriji Novog Sada koji su sproveli mađarski fašisti u sklopu šire osvete u ovom delu Bačke, a zbog akcija Narodnooslobodilačkog pokreta, održaće se i ove godine u podne 23. januara, kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije. 

Biće organizovan i pomen pored spomenika koji je pre nekoliko godina bez dozvola postavljen nasred Štranda, a biće i drugih dešavanja.

Jedno od njih je i otkrivanje info-table u Miletićevoj ulici u 10 časova, a koja će podsetiti na to da su stanovnici Novog Sada ubijeni u ovoj ulici. Kako možete videti u galeriji 021.rs i danas se mogu prepoznati mesta zločina sa fotografija iz 1942. godine.

Međutim, ni ove godine niko se verovatno neće setiti da obiđe jedan drugi spomenik u vidu vrbe, a koji podseća na jednu od najtužnijih priča iz januara 1942. - pogibiju petorice braće Jovandić. Naime, u dvorištu Bulevara oslobođenja 28, iza sadašnje višespratne garaže i pre stambene zgrade, stoji stara vrba koja je nekada bila okružena sa pet jablanova i prema priči starijih Novosađana koji su se javili 021.rs, ona se nalazi na mestu nekadašnjeg porodičnog doma u Rumenačkoj 36 (napomena: ovo je deo Rumenačke ulice koji je srušen gradnjom dva obližnja bulevara i stambenih blokova i u vreme rata se zvao Piroška ulica), gde su živeli Jovandići.

Vrba predstavlja majku Jelenu Jelku Jovandić (rođena Ognjanović 1894-1971), a u međuvremenu su posečeni jablanovi njenih sinova Milorada (28), Save (26), Paje (24), Živka (20) i Bore (15).

Dodajmo da je većina odgovornih mađarskih fašista za Raciju 1942. nakon Drugog svetskog rata osuđena na smrt vešanjem ili streljanjem, osim regenta Mikloša Hortija kojeg su zaštitili saveznici. Za ovaj zločin nad Jovandićima vojni sud za Bačku i Baranju je 18. marta 1945. na smrt streljanjem osudio Janoša Tota iz Rumenke. On je, sa trojicom mađarskih honveda, upao u kuću Jovandića i trojicu braće ubio baš on, a preostalu dvojicu ostali koji su bili sa njim. Tot je u vreme zločina imao 19 godina.

Njihova pogibija je jedna od najtužnijih priča od tog 23. januara 1942. godine. Mađarski fašisti su tog dana ušli u kuću i svu petoricu braće poređali uza zid dvorišta i ublili sa jednim metkom u potiljak, dok je jedan vojnik držao vrata kuće zatvorenim da majka ne može da izađe. Tela petorice sinova majka je oplakivala, a vojnici su ih odneli u kamione i potom bacili u Dunav kao i stotine drugih žrtava fašističkog divljanja. Njihova tela nikad nisu pronađena, a Jelka je sačuvala nekoliko delića kostiju lobanja koji su ostali u krvavom snegu i godinama kasnije je napravila skromni nagrobni porodični spomenik na Almaškom groblju.

Ovu tragičnu priču i svedočenje majke Komisiji za istraživanje ratnih zločina možete pročitati u galeriji 021.rs zahvaljujući Istorijskom arhivu grada Novog Sada.

Jedna verzija priče kaže da su na mestu porodične kuće Novosađani zasadili drveće nakon Jelkine smrti, dok druga verzija kaže da je sama Jelka posadila stabla, a da su građani potom brinuli o njima. Ono što je sigurno jeste to da je bila postavljena i manja spomen-ploča, ali je ona nestala tokom narednih decenija, a jablanovi su posečeni.

Vrba je, koliko se uverila ekipa 021.rs, u dobrom stanju, ali je okružena smećem i celo dvorište je zapušteno, a nekoliko prolaznika i ljudi koji žive i rade u okolnim objektima u razgovoru sa reporterom 021.rs su rekli da nisu znali priču o ovoj žalosnoj vrbi.

  • Detelinarac

    25.01.2020 02:43
    Rumenacka
    @ Ciciban

    Sve si tacno napisao osim da su isli od vrata do vrata danasnje Rumenacke ulice. Pre rata pa sve do pocetka 90-tih je Rumenacka pocinjala kod tunela jeftinoce I protezala se do sajma pa desno do pruge (taj deo se I dalje zove Rumenacka). Fasisti su isli od vrata do vrata kroz deo Rumenacke koji je danas Kralja Petra pa dalje preko Salajke kroz Kac, Budisavu, Zabalj do Kovilja. U Kacu I Kovilju su Folksdojceri spasili Srbe I niko nije stradao a Madjari su iste zime ponovili zlocin u Beceju kada su Srbe bacali pod led Tise
  • Petar

    24.01.2020 18:09
    Slabo znamo istoriju
    U Srbiji se barem pet decenija nije gotovo nista ucilo u skolama o stradanju Srba u prvom I drugom svetskom ratu. Zato danas imamo nekakve neofasisticke organizacije u Srbiji I imamo tuzioce koji nista ne cine povodom toga.
  • neven

    24.01.2020 07:39
    komentar
    Vreme sve leci i o ovim zlocinima se pricalo ali su posssleratne vlasti i procesuirale one kojima je krivica bila utvrdjena. Pamtiti treba samo istinu da se ne bi tako strasan dogadjaj relativizovao i sveo na nesto sto i noje tako bitno.Nevine zrtve racije ( a i sve ostale ) nas obavezuju da to pamtimo i obelezavamo da se vise nikad ne ponovi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti