Danas pomen žrtvama Racije na Keju i otkrivanje info-table u Miletićevoj ulici

Sedamdeset i osma godišnjica Novosadske racije danas će biti obeležena pomenom kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije i drugim programima.
Danas pomen žrtvama Racije na Keju i otkrivanje info-table u Miletićevoj ulici
Foto: 021.rs
Pomen će početi u podne
 
U ime Srpske pravoslavne crkve, molitveni pomen održaće Episkop bački Irinej, a potom će molitveni pomen i besedu održati Vrhovni rabin Srbije Isak Asijel. U programu učestvuju Hor Saborne crkve "Sveti Georgije" i hor Jevrejske opštine "Hašira".
 
U ime građana Novog Sada vence će položiti predstavnici Grada, Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine, ambasade Izraela, ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza Jevrejskih opština Srbije, Matice romske, a u ime potomaka žrtava Novosadske racije venac će položiti Branislav Milić - Šumarev.
 
Nakon polaganja venaca na spomenik Porodica, uz prisustvo vojnog sveštenika, venac će sa broda biti spušten u Dunav. U organizaciji Kola srpskih sestara biće posluženi koljivo i kolači, a Novosađani će biti pozvani da prisustvuju pomenu kod spomen obeležja na Štrandu.
 
Prethodno će u 10 časova biti otkrivena info-tabla posvećena stradanju Novosađana tokom Novosadske racije, na uglu Miletićeve ulice i Grčkoškolske, a u klubu "Tribina mladih" održaće se međunarodna konferencija "Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica - zašto se sećati, kako se sećati?" sa početkom u 15 časova. U Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće prikazan film "Šaulov sin" u 20 časova.
 
Ovogodišnja manifestacija "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije" biće završena u petak, 24. januara otkrivanjem info-table posvećene Jeleni Kon, u Ulici Sonje Marinković 1 u 12 časova i projekcijom filma "Zaveštanje" u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.
 
Podsetimo, Novosadska racija je događaj koji se dogodio u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke ubijano lokalno stanovništvo, uglavnom Srbi i Jevreji. Tokom tri dana akcije u Novom Sadu ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba, Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.
 
Zbog programa na Keju režim saobraćaja biće privremeno izmenjen, kao i trase pojedinih linija GSP-a, o čemu više OVDE.
  • @BB

    24.01.2020 11:29
    O "praktičnosti" je degutantno
    Ne može spomenik da "pokvari plažu Štrand", a plaža Štrand može da skrnavi mesto stradanja, pogotovoako bez spomenika.
    Inače spomenik je nedavno postavljen, ali nije uočljiv...i pitanje koliko je primeren.
  • BB

    23.01.2020 21:57
    Mislim
    Da je dobro uradjeno kako je uradjeno.
    1. Glavni (I po meni izuzetna skulpura) spomenik na keju.
    2. Tabla na Strandu da se zna gde se to zapravo desilo. Spomenik bi pokvario plazu Strand. Budimo prakticni.
    3. Tabla u centru grada da obelezi taj dogadjaj I tamo.
    Oprostiti mozemo, zaboraviti ne smemo.

    Pokoj dusi zrtvama.
  • Gramzi - Bagins

    23.01.2020 11:14
    Meni neke stvari ovde nisu jasne. Zasto se taj godisnji pomen zrtvama racije ne odrzava na mestu gde su ti ljudi pobijeni - na Strandu? I zasto taj spomenik i te table nisu takodje tamo? Komentarisao sam to jutros kolegi a on mi rece kako ne bi bilo ukusno da se leti kupamo na Strandu da je tamo spomenik. Ja mu odgovorih da je to svejedno mesto stratista pa bi, stoga, trebalo Strand izmestiti jer je ovako svakako neukusno, bio tamo spomenik ili ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti