Svaki treći nezaposleni Novosađanin ima više od 50 godina

U Novom Sadu na kraju 2019. godine bilo je 13.932 nezaposlene osobe, što je za pet odsto manje u odnosu na 2018. godinu.
Svaki treći nezaposleni Novosađanin ima više od 50 godina
Foto: 021.rs
Od ukupnog broja nezaposlenih, više od 8.300 bile su žene. Takođe, mlađi do 30 godina činili su 18 odsto nezaposlenih, dok je svaki treći na evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu bio stariji od 50 godina. Najviše nezaposlenih imalo je srednju stručnu spremu (47 odsto), prate ih oni sa visokim obrazovanjem (34 odsto), dok je onih koji nemaju kvalifikacije ili su niskokvalifikovani gotovo petina.
 
Ukoliko se posmatra područje šire od Novog Sada, odnosno Južnobački okrug, nezaposlenih je bilo 32.451, ali je broj smanjen za oko 4.000 lica u odnosu na 2018. 
 
Po rečima direktorke Filijale Novi Sad Tatjane Vidović, kada se osvrnemo na period od pre pet godina dolazimo, do zaključka da se nezaposlenost u Novom Sadu smanjila za 50 odsto. Kako bi se povećao broj zaposlenih i smanjio broj nezaposlenih, Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi niz mera aktivne politike zapošljavanje, a sve aktivnosti dovele su do 14.201 slučajeva zapošljavanja u Novom Sadu.
 
"Što se tiče slobodnih poslova u toku 2019. godine najviše su se tražili radnici u proizvodnji, radnici mašinske i metalske struke, mašinski tehničari, operateri na CMC mašinama i zavarivači, elektrotehničari, trgovci, ugostitelji, kuvari, mesari, građevinski radnici svih profila, traženi su farmaceuti, elektroinženjeri, IT stručnjaci, mašinski inženjeri i građevinski inženjeri", objasnila je Vidović.
 
Grad Novi Sad objavio je i Akcioni plan zapošljavanje Grada Novog Sada za 2020. godinu. Kako se može videti, broj preduzetnika u Novom Sadu, u poslednjih osam godina porastao je sa 13.783 na 19.725. Između ostalog, kako se može videti, Novi Sad je od 2010. do 2019. godine izdvojio više od 1,19 milijardi dinara za zapošljavanje 3.364 lica i obuku više od 2.300 njih. 
 
Pa, ipak, i dalje se uočavaju neki problemi kao što je odlazak mladih i kvalifikovanih kadrova u inostranstvo, visoka stopa nezaposlenosti i broj nezaposlenih koji prevazilazi 13.000, postojanje sve većeg broja viškova zaposlenih, prihvatanje poslova ispod nivoa stečenih kvalifikacija usled nedostatka posla, neusaglašenost ponude i potražnje, dugoročna nezaposlenost koja dovodi do demotivacije i gubitka znanja. 
 
Kako se ukazuje u dokumentu, nepovoljna je i starosna struktura, jer je prosečna starost nezaposlenih oko 41 godina. Između ostalog, nezaposlenost kod žena je izraženija u odnosu na nezaposlenost muškaraca, postoji nedovoljno socijalno uključivanje pojedinaca i grupa koje se nalaze u stanju socijalne isključenosti, a siva ekonomija je izražena u visokom procentu. 
 
  
 
Grad je u 2020. godini za mere aktivne politike zapošljavanja, kao što su program pripravnika, stručne prakse, podrška samozapošljavanju, subvencije za nova radna mesta, sajmovi zapošljavanja, studenske prakse, opredelio više od 171 milion dinara.
 
"Sve mere koje smo realizovali osmišljene su tako da reše goruće probleme u vezi sa zapošljavanjem u Srbiji. Veoma je važno da se obrazovanje uskladi sa potrebama privrede i tržišta rada, jer se kao jedan od najvećih problema pri zapošljavanju izdvaja nedostatak praktičnih znanja i veština kadrova. Taj problem će biti delom rešen zahvaljujući dualnom obrazovanju, a da bi se poslodavcima obezbedili kvalitetni kadrovi, nacionalna služba ima adekvatne programe i obuke u koje se nezaposleni uključuju", dodala je Vidović.
 
Na evidenciji filijale Novi Sad na kraju 2019. je evidentirano 1.770 osoba sa invaliditetom. Kada se taj broj uporedi sa decembrom 2018. zaključujemo da se broj osoba sa invaliditetom smanjio za 13 procenata. Osobe su prepoznate kao jedna od kategorija teže zapošljivih lica na tržištu rada i kao takve imaju prioritet uključivanja u sve naše mere aktivne politike zapošljavanja. U mere uključeno 1.017 osoba sa invaliditetom tokom prošle godine.
 
Kada je u pitanju Vojvodina, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, pokrajinske filijale, na kraju decembra prošle godine nalazilo se 101.955 osoba, a i u ovom slučaju žene su bile u većinu. U odnosu na isti period prethodne godine, broj nezaposlenih je smanjen za 12,4 odsto. 
 
Mladi do 30 godina čine 19,4 odsto nezaposlenih u Pokrajini, dok je starijih od 45 godina bilo 46,6 odsto. Tokom 2019. godine sa evidencije Pokrajinske službe za zapošljavanje zaposleno je 64.988 osoba, što je za 1.818 osoba više u odnosu na 2018. 
 
Kako je rečeno na predstavljanju rezultatu novosadske i pokrajinske službe zapošljavanja, migracije u druge države predstavljaju ogroman problem, zbog čega je Vlada Srbije, u saradnji sa Pokrajinskom, oformila radnu grupu koja se bavi ovim problemom. Problematično je to što odlaze kvalifikovani majstori, koji predstavljaju deficitarna zanimanja, a odlaze i visokoobrazovani kadrovi. Zbog toga bi Srbija uskoro mogla da postane država sa nedostatkom radne snage, kao što su to već Bugarska i Rumunija.
  • NS51

    25.01.2020 21:11
    DALI SAM DOBRO PROČITAO?
    Pa,70etih je bilo 90 hiljada zaposlenih!
    Sa upola manje stanovništva! U onom trulom dobu!
    A u Zlatnom dobu,65000 zaposleno na 400000 stanovnika?
  • Detelina

    25.01.2020 19:56
    Hm
    Ja spadam u tu grupu. Imam 50 i nezaposlena usput i fakultetski obrazovana. Moja priča je da mi je drug iz Jovine gimnazije inače aktivan član SNS ponudio posao. Rekao mi je biraj gde želiš. U upravi grada kod mene ili neko javno preduzeće. Pošto si moja prijateljica za tebe cena je 5.000 evra. Inače traži mi o do 8.000. Rekla sam mu neću ni dinara da vam dam. Pa sada spremam po kućama novosafskih doktora u zimskom periodu . Cekam mart pa cu za Nemačku. Ako već treba ds čistim onda cu to raditi gde ce mi i biti placeno. A moj drug Aleksandar neka traži druge koji će mu platiti. I on se zaposlio preko SNS na radnom mestu gde treba imati fakultet. On ga nema ali upisao je Mega trend. Dobiće diplomu ps će zadovoljiti i taj uslov.
  • Bagri

    25.01.2020 18:33
    R A S F O R M I R A T I
    He, he, he....
    Moja supruga se redovno javlja, u dan.
    Inženjer informatike.
    Nezaposlena, nešto manje od 30 godina.
    Evidentirane evidencije.
    Muka im je, ne znaju kako da je obrišu.
    Nude joj svašta, samo da je više ne vode i time ne pokazuju svoj nerad.
    "Oš pekar da budeš, vozač autobusa, varilac, valjator osiguranja?"
    Znate ono, referentove sekretarice sekretarica/asistent vam zakazuje, dok je on na kafi...

    A šta radi taj referent?
    Dogovara, koji će njegov rođak/komšija da pohađa prestižni džaba kurs, namenjen nezaposlenima.

    Bagro.
    Da Bog da vam kafa zastala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti