FOTO: Stanari Podbare protiv novog plana da se betonira parkić između dva muzeja

Deo parkovske površine u ulici Miloša Bajića, između dva muzeja, ponovo je u planu da bude izbetoniran, ali su se i ovaj put pojedini stanovnici Podbare tome usprotivili, saznaje 021.rs.
FOTO: Stanari Podbare protiv novog plana da se betonira parkić između dva muzeja
Foto: 021.rs

U konceptualnom okviru Plana detaljne regulacije dela bloka muzeja koji je od 10. do 24. januara bio na ranom javnom uvidu, predloženo je da se Arhiv Vojvodine proširi u okviru već ograđene parcele koju koristi i da se na njoj sagradi dvospratnica, kao i da se na zelenoj površini između zgrade Muzeja revolucije (Muzej savremene umetnosti Vojvodine) i ulice Miloša Bajića sagradi još jedna dvospratna zgrada.



Ovo nije prvi put da gradski urbanisti žele da izbetoniraju ovu parkovsku površinu jer je ranije bio predlog da se tu sagradi višespratna garaža, ali se od toga odustalo zbog protivljenja građana.

Predstavnica Građanske inicijative za očuvanje zelene površine kod muzeja Marijana Mutavčieva za 021.rs navodi da su potpuno zatečeni novim predlogom urbanista. Ona podseća da je parkovska površina 2018. godine sa skoro 40 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta potpuno uređena kao tzv "Park prisajedinjenja", ali se redovno uređuje još od 2015. godine. Ona je podsetila da je ovaj prostor od 2007. godine pod zaštitom kao kulturno-istorijski kompleks i da je time zabranjena bilo kakva gradnja, kao i da su se građani pre skoro tri godine sa 3.000 potpisa i 70 primedbi izborili da se tu ne gradi garaža.

"Mi imamo tendenciju da se u gradu konstantno gradi nauštrb zelenih površina, tako da je svaka zelena površina meta bilo da je to za izgradnju garaže, muzeja, zgrade ili nečeg drugog", navodi sagovornica 021.rs.

Ona dodaje i da je inicijativa podnela primedbu u kojoj je pozvala planere da odustanu od uništavanja zelene površine i razmisle o mogućnostima da se na neki drugi način proširi kapacitet muzeja, podsetivši da je ranije postojao i projekat gradnje Muzeja savremene umetnosti kod Kineske četvrti.



Pomenimo i da se u nacrtu urbanističkog akta koji je bio na ranom javnom ranom uvidu kaže da važeći Plan detaljne regulacije ne pominje gradnju dvospratnice na mestu zelene površine i dogradnju zgrade u dvorištu Arhiva Vojvodine, a da viši Plan generalne regulacije lokaciju smatra uređenim prostorom koji je pod zaštitom kao spomenik kulture uz posebnu napomenu da se odustaje od gradnje višespratne garaže.

Urbanisti su u konceptulanom okviru naveli da je neophodno proširenje kapaciteta Arhiva Vojvodine i da se zato previđa gradnja dvospratnice, kao i da treba da se radi obnova zgrade Muzeja revolucije uz izgradnju aneksa od dva sprata za upotpunjavanje svih funkcionalnih delova objekta muzeja uz suteren koji će imati izložbene sale i ostavu.

Mada je ravni javni uvid istekao, plan se sa sajta Urbanizma može preuzeti OVDE, a tekst predloga plana OVDE.

  • :)

    30.01.2020 07:41
    @Vlada
    “Kad su ovi došli na vlast, deo para su preusmerili za svoje namene, a ostalo su skucali u prenaduvani budžet za ono kilavo i komično uređenje trga.”

    Слична ситуација је била и око коначног уређења Градића у Петроварадину и његова пренамена у туристичку атракцију све с хотелима и ресторанима.
    За расељавање становништва је била предвиђена атрактивна локација у Стражиловској, али су је “напредни” продали неком инвеститору и леп и одржив план за Градић је пропао.
    Сада у Градићу само молују фасаде.
    Да је урађено, како је планирала претходна “жута” власт, сада не би било проблема око затварања саобраћаја кроз Градић.

    О овоме би редакција 021 могла мало да истражи.....
  • Novak

    29.01.2020 17:24
    NO PASARAN
    Građani, komšije, ne smemo dopustiti da nam oduzimaju javne zelene površine. To je nešto što pripada svim građanina. To je pravo na kiseonik, na zdravu životnu sredinu za nas i našu decu. Šta ćemo ostaviti u nasleđe budućim generacijama. Grad bez ijednog drveta? Zar nam nije dovoljna opomena ovo aktuelno zagađenje svih većih gradova u Srbiji. Moramo se boriti na sve načine za zdravu životnu sredinu. To je naše pravo i obaveza. Organizujmo kampanju, proteste, podržimo Inicijativu za očuvanje parka kod muzeja. Uključimo se u akcije. Ako ne uzmemo stvar u svoje ruke, niko nam neće rešiti problem.
  • Lemi

    29.01.2020 17:05
    @Прави Сремац
    Kako, kakve veze ima dijasporac sa Neoplantom?

    Pa taj sve zna, još malo pa će i trudnicama da daje savete oko porođaja.., jer on nije makar ko,..
    .. on je najbolji, najpametniji, naj......
    ... jer on je dijasporac, Vučićev pitomac!!!
    :)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti