FOTO: Na Jevrejskom groblju položeni venci na spomenik žrtvama Holokausta

Predstavnici Grada i Jevrejske opštine Novi Sad danas, 27. januara povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju.
"Danas smo se okupili strašnim povodom. I siguran sam da i hiljadu godina obeležavanja dana sećanja na žrtve Holokausta neće umanjiti strahote pokušaja uništenja jednog naroda. I to naroda koji je civilizaciji dao najveće naučnike, muzičare, umetnike i koji je i danas, uz sve rane koje nosi kroz istoriju, narod vredan poštovanja i divljenja", istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.
 
On je dodao da Holokaust, ako se istorija ne pamti, može da se desi svakom narodu, te je zato stradanje, pre svega jevrejskog naroda, velika cena koja je plaćena da bi drugi narodi bili svesni opasnosti od ljudskog ludila.
 
 
Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam podsetio je da je na današnji dan oslobođen Aušvic.
 
"Mi svi imamo nekog ko je stradao ili u Aušvicu ili u nekom drugom logoru. Mi se sećamo njih. Neki od nas nemaju nikog ko je sahranjen u našoj okolini, u našem gradu. Onda odemo u Aušvic jer su nam tamo svi stradali i tamo se setimo njih", poručio je Adam.
 
 
Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 21. novembra 2005. godine, jednoglasno je usvojena rezolucija kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u Drugom svetskom ratu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti