Devet ulica na Sajlovu dobilo ime

Komisija za davanje imena ulica odlučila je da devet ulica na Sajlovu dobije ime, kao i još nekoliko neimenovanih ulica, pretežno u prigradskim mestima.
Devet ulica na Sajlovu dobilo ime
Foto: 021.rs

Na Sajlovu je tako po predlogu Istorijskog arhiva Grada, ulica Sajlovo 10 dobila naziv po advokatu i prvom ustavopiscu Srbije dr Božidaru Grujović, ulica Sajlovo 12 dobila je naziv po trgovcu i dobrotvoru Matice srpske Jefti Tešiću, ulica Sajlovo 21 po srpskom istoričaru Simi Ćirkoviću, a ulica Sajlovo 17 po pesniku i prevodiocu Blagoju Brančiću.

Na predlog grupe zaposlenih u Muzeju Vojvodine, ulica Sajlovo 34 dobila je naziv po pravniku, istoričaru, kulturnom i javnom radniku Nikoli Milutinoviću, dok je ulica Sajlovo 38 dobila naziv po učitelju i prosvetnom  radniku Stefanu Vujanovskom.

Na predlog arhivskog savetnika u Arhivu Vojvodine Milene Popović Subić, ulica Sajlovo 13 dobila je naziv po humanitarki i borcu za ženska prava Katarini Milovuk, ulica Sajlovo 26 po srpskoj dobrotvorki Dafini Nani Natošević, dok je na predlog Muzeja Grada Novog Sada ulica Sajlovo 31 dobila naziv po pedagoškinji, etnografkinji, kniževnici i prevoditeljki Jelici Belović Bernadžikovskoj.

Komisija za davanje imena ulica je odlučila da ulica bez imena koja se nalazi na parcelama gde se severno od Bulevara Vojvode Stepe gradi kompleks zgrada za stanove za bezbednjake nazove po matematičarki, profesorki univerziteta i akademiku dr Olgi Hadžić, na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada.

Odlučeno je i da u Čeneju neimenovana ulica koja počinje od granice sa Novim Sadom i završava se kod granice sa naseljenim mestom Bački Jarak dobije naziv Ulica temerinski put, a još jedna ulica koja nije imala ime nazvana je Ulica oglednih polja. Komisija je prihvatila i da ulice koje su u produžetku Ulice Koste Nađa, Ulice Partizanske i Ulice Zmajevački drum, dobiju naziv po ulici na koju se nastavljaju.

Nakon što mišljenje o predlozima daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.

  • Petra

    03.11.2021 08:51
    KOMŠINICA
    Olgu su sve komšije znale,sav centar .Zar nema ulice za nju u centra grada.
  • Александар

    30.01.2020 07:31
    Наша Олга
    Зна се где је живела и радила читав живот наша Олга. Нећу да наводим коме и где су "давали" улице и пролазе у нашем граду, и запитајмо се да ли је у реду ова одлука. По заслужном грађанину Новог Сада, академику и првој жени ректору новосадског Универзитета, треба назвати улицу у центру града, а не неку ливаду на периферији.
  • Petar

    29.01.2020 22:46
    Bilo bi lepo da jedna ulica u NS dobije naziv po italijanskom kompozitoru Verdiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti