FOTO: Prekrečeni antisemitski i neonacistički grafiti u Novom Sadu, reagovala i poverenica

Veći broj neonacističkih grafita i antisemitskih poruka, koji je bio ispisan na zgradama na Satelitu, danas je prekrečen, saznaje 021.rs.
FOTO: Prekrečeni antisemitski i neonacistički grafiti u Novom Sadu, reagovala i poverenica
Foto: 021.rs

Antigrafiti jedinica Gradskog zelenila je po nalogu gradske uprave, a nakon prijave 021.rs, izašla i prekrečila sporne natpise.

Ove poruke mržnje su se pojavile nekoliko meseci nakon što su prekrečeni slični grafiti u ovom delu Novog Sada, o čemu je 021.rs pisao OVDENa zgradama u Ulici Antona Urbana mogao se videti veliki broj nacističkih svastika (kukastih krstova), grafiti "smrt komunizmu", "smrt komuni", znak "SS"  koji je skraćenica od "Schutzstaffel" za jurišni odred nekadašnjih nacističkih elitnih jedinica. Takođe, na zgradi je bio i natpis "88", koji neonacisti koriste u značenju "Hail Hitler", ali i "Judenfrei", što znači "slobodno od Jevreja" i precrtane Davidove zvezde. Pored svega toga, veći broj antifašističkih poruka je precrtan.

Crtanje grafita mržnje u Novom Sadu danas je osudila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je napomenula da je raspirivanje rasne, verske i nacionalne mržnje, koja je kroz istoriju dovela do katastrofalnih posledica, opasno za svako demokratsko društvo.



Poslednjih nedelja u Novom Sadu je primetno ispisivanje neonacističkih poruka. Tako su se 12. januara neonacistički grafiti pojavili u univerzitetskom kampusu, a policija je privela dvojicu koji su pisali antifašističke poruke, o čemu više OVDE. Poruke mržnje su sutradan prekrečili samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta i aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom", o čemu više OVDE.

Takođe, krajem decembra na Keju žrtava racije, na zidiću kod spomenika "Porodica", nepoznati počinioci nacrtali su kukasti krst i precrtali poruku zahvalnosti partizanima i Crvenoj armiji, a grafit "Smrti komuni" uz kukasti krst ispisan je na fasadi Filozofskog fakulteta sredinom decembra.

  • box

    05.02.2020 09:07
    @Stipe 04.02.2020 • 15:12
    .....Nije ovo Zagreb.....

    pravilnije bi bilo : nije ovo Beograd
  • Baka

    04.02.2020 21:44
    Tuga
    Prosto me sramota ziveti u ovom gradu, gde je mrznja jaca od pameti, jos malo pa ce opet pojedinci da zveckaju oruzjem na ulici.Nije im dovoljno nekoliko ratova gde je sve izgubljeno, pa opet zele isti scenario.Srbijo moja opameti se jednom da ne bude kasno posle.
  • Istina...

    04.02.2020 20:58
    ...
    Ponovo je istima stalo do rata. Ponovo ga isti, i njihove nove sluge, korak po korak nameću. Ponovo... Istoriju uvek ponavljaju samo to treba znati prepoznati. U znanju je moć.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti