Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" pisao Trivanu, traže zabranu seče i stručni menadžment

Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" poslao je otvoreno pismo ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu u kom skreće pažnju na enormne planske seče šuma, loš model upravljanja i nesavestan rad upravljača.
Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" pisao Trivanu, traže zabranu seče i stručni menadžment
Foto: 021.rs
Kako se navodi u pismu, ministru se obraćaju "u nadi da će imati razumevanja za probleme u kojima je najstariji nacionalni park u državi, a zajedno sa njim i građani", kao i da će inicirati donošenje bitnih odluka od strane Vlade za konkretno rešavanje istih.
 
U pismu, pre svega, skreću pažnju na, kako ih opisuju, enormne planske seče šuma u zaštićenom području prirode koje su u poslednjih deset godina "poprimile eskalirajuće razmere".
 
"Izvršavanjem takvih godišnjih planova seče Nacionalni park Fruška gora je doveden u situaciju da kontinuirano ostaje bez svojih šuma hrasta, bukve i lipe. Znate i sami da Vojvodina ima samo 6,5 odsto šuma i to zajedno sa Fruškom gorom, a da je zacrtana pokrajinska strategija o povećanju pošumljenosti na 14 odsto samo mrtvo slovo na papiru već godinama unazad, pa same planske seče čine situaciju još dramatičnijom", piše u pismu upućenom resornom ministru.
 
Za ovakvu situaciju krive dominantno šumarsko-komercijalni model upravljanja nacionalnim parkom.
 
"Samim tim, prirodna dobra, a pre svega šume, posmatrane su kao resurs koji je isključivo u funkciji ostvarivanja prihoda i samofinansiranja javnog preduzeća sa svojih 135 zaposlenih. Duboko smo uvereni da kao resorni ministar znate dobro da ovaj model upravljanja nacionalnim parkom mora biti zamenjen zaštitarskim modelom, jer je to ključni uslov njegovog opstanka", ističe se u apelu.
 
Napominju i da, pored planskih seča, veliki problem predstavlja "višegodišnji nesavestan rad upravljača" što dokazuje desetak inspekcijskih prijava (opširnije OVDE) koje su na kraju rezultirale sa nekoliko prekršajnih prijava i jednom prijavom za privredni prestup. 
 
"Da je nesavestan rad upravljača godinama unazad takođe rezultirao trajnim uništavanjem šuma Fruške gore, svedoče nebrojene ogoljenje i zaparložene padine Fruške gore, na kojima su rađene tzv. seče prirodne obnove, odnosno oplodne seče, da bi danas na njima imali isključivo šikare, a ne podmlađene šume", naglašavaju prestavnici pokreta.
 
Od ministra zahtevaju hitno donošenje odluke o zabrani seče šuma na Fruškoj gori na minimalni period od 20 godina, pokretanje procedure izmene Zakona o nacionalnim parkovima, povećanje površine zone zaštite prvog stepena sa sadašnjih tri na 20 odsto, ograničavanje seče šuma samo na seče održavanja, zabranu dalje izgradnje šumskih puteva, veće budžetsko finansiranje javnog preduzeća i postavljanje stručnog menadžmenta.
 
Kako za 021 kaže Dragana Arsić iz ovog ekološkog pokreta, oni su odlučili da se obrate Trivanu zato što je on najviša instanca.
 
"On je kao ministar na osnovu svih ovih događanja i aktivnosti vezano za poglavlje 27 duboko u priči. On jako dobro zna da nacionalni parkovi ne mogu da imaju šumarsko-komercijalni model upravljanja prirodnim resurscima. Mora taj model da se zameni zaštitarskim. On to kao ministar zaštite životne sredine zna i on može da inicira odluke koje će promeniti taj model upravljanja", objašnjava Arsić.
 
Ipak, dodaje da sudeći po ministrovom odgovoru na sva dosadašnja goruća ekološka pitanja, ne očekuju mnogo.
 
"Ono što nam trenutno daje tračak nade je to što su njima svima sada puna usta te priče o hitnosti rešavanja ekoloških problema i o šumama kao o najefikasnijem sredstvu borbe protiv klimatskih promena. Možda će ipak i odgovoriti i neće ostati nemi na ovo naše pismo, tim pre što smo ih u ovom pismu obavestili da smo mi ustanovili i nesavesno gazdovanje tim šumama i suočili ih sa dokazima da mi radimo institucionalno i da poštujemo zakone", navodi Arsić i zaključuje da i ukoliko ne dobiju odgovor ne planiraju da prestanu sa borbom za nacionalni park i za druga ekološka pitanja. 
ShopiNS
 • Voja

  11.02.2020 15:09
  Seča
  Problem je onih koji seku sada bez dozvole, pošto bi sekli i da se uvede zakon o zabrani.Kada bi se uvela zabrana to bi se odnosilo na legalce, a likovi sa zapregama i testerama bi ostali.Problem bi u velikoj meri bio rešen kada bi neko sankcionisao te drvoseče sa one strane zakona.Problem je u službama koji se ugrade u prodaju drveta i onda slabo vide dotične.
 • Sugrađanin

  07.02.2020 12:37
  @Mare
  Samo da nevedem [ta smo dali, a što previšđaš:
  - Radna mesta, koja su po političkom naređenju pripala pridošlicama, a naši mladi ostali da zure u taj događaj i gledaju belo.
  - Stanove, u to doba društvene, koje bi dobio neko ovdašnji.
  - Placeve, koje je neko drugi ovde planirao.
  - Patriotsku ljubav, razumevanje i saučešće u tim prvim mesecima.
  Dok nismo počeli da uviđamo, da vas ima raznih.
  Onih, koji su dolazili sa svežnjevima od po 1000 DM, novih, tek odštampanih.
  Onih koji su po ceo dan visili u kafićima i kukali o onom što im se desilo.
  Onih, koji su kupili stan a preko puta poslovni prostor.
  A tada.... tada je nastuplo to što nazivaš vašom sposobnošću.
  Kao primer te sposobnosti, a manjka vaspiatnja navodim sledeće:
  - Jedan je došao i počeo da obija ćošak kuće ljudi koje poznajem i cenim.
  Čuli smo, da mu treba šira kapija zbog kamiona.
  Nikada nije ni pitao, ni nagovestio niti se izvinuo zbog toga što radi na katastarski tuđem posedu.
  Uradio je to - "Sposobno".
  A onda se nastavila ta vaša sposobnost.
  Mi takvu vrstu sposobnosti izjednačavamo sa kriminalom.
  No, pretpostavljam da za Boga znaš.
  Tako da i znaš budućnost takvih sposobnosti, da ne navodim prenošenje na pokolenja.
 • Blajv

  07.02.2020 10:09
  Pa kad ste vi stvorili svoju šumarsku republiku što ne sedite u njoj? Jel zato što je đubre?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti