Novosadski kontejneri će biti sigurni i u 2020. godini, čuvari ostaju na gradskim ulicama

Gradska čistoća će i u 2020. godini angažovati radnike za čuvanje komunalne opreme, odnosno da rade kao čuvari kontejnera.
Novosadski kontejneri će biti sigurni i u 2020. godini, čuvari ostaju na gradskim ulicama
Foto: 021.rs
Kako se može videti u planu javnih nabavki "Čistoće" za 2020. godinu, za uslugu "čuvanja komunalne opreme na mestima za odlaganje otpada" pripremljeno je 10 miliona dinara. Praksa iz prethodnih godina pokazala je da čistoća angažuje kompanije "Ipon security" i "G4S Secure Solution", a posao bude sklopljen po ceni od oko 10 miliona dinara, bez uračunatog poreza.
 
U "Čistoći" za 021.rs navode da angažovani radnici imaju u proseku 10 intervencija dnevno, odnosno da je od aprila do kraja prošle godine bilo oko 3.000 intervencija zbog uništavanja komunalne opreme za odlaganje otpada. Dodaju i da je saradnja sa komunalnom policijom i inspekcijom kontinuirana, ali da nemaju preciznu informaciju o broju zajedničkih akcija.
 
Radnici obezbeđenja se angažuju od 2017. godine, a u "Čistoći" poručuju da je šteta zbog uništavanja komunalne opreme smanjena višestruko. 
 
"To pokazuje broj radnih naloga za popravku kontejnera i druge opreme, koji je smanjen za gotovo trećinu u odnosu na prethodni period. Osim toga, značajno je i smanjenje otpada koji nastaje rasipanjem smeća u okolini kontejnerskih mesta, kao i stvaranje divljih deponija na pojedinim lokacijama. S tim u vezi, naglašavamo da su radnici angažovani na obilasku kontejnerskih mesta radili u proteklom periodu i na sprečavanju ponovnog nastanka divljih deponija na mestima gde su raščišćene, u prošloj godini pre svega u ulicama Dunavske divizije, Živojina Ćuluma i na Temerniskom putu, a posebno na prilaznom putu ka Gradskoj deponiji", navode u gradskoj čistoći za 021.rs.
 
Ipak, problemi i dalje postoje. Najveća prepreka većoj higijeni u gradu su nesavesni pojedinci, ali i brojna preduzeća, koja širom grada nepravilno odlažu krupni i kabasti otpad, neretko u kontejnere, što može da dovede do njihovog oštećenja, ali i kamiona za odvoženje smeća, čime se povećava materijalna šteta.
 
"Osim toga, veliki problem je i odlaganje krupnog otpada, nameštaja, kutija, sanitarija, građevinskog šuta pored kontejnera i u njihovoj okolini. Divlje deponije nastaju u desetinama, na teritoriji celog grada, svakodnevno. JKP 'Čistoća' apeluje kontinuirano da se sa takvom praksom prestane, ali za sada, nažalost, još uvek nema značajnijih pomaka na tom polju", zaključuju u "Čistoći".
 
Od kada "Čistoća" angažuje čuvare, od leta 2017. godine, zaključena su tri ugovora sa kompanijama "Ipon Security" i "G4S Secure Solutions", čija je vrednost 29,7 miliona dinara sa uračunatim PDV-om. Na proleće će biti raspisana nova javna nabavka, a kako se očekuje da ponuda dobavljača ponovo bude oko 10 miliona dinara, računica pokazuje da će građani, u tom slučaju, za četiri godine angažovanja obezbeđenja radi čuvanja komunalne opreme i sprečavanja stvaranja deponija, platiti više od 40 miliona dinara.
 
Jedna od glavnih zamerki građana je bila ta da ne mogu da vide čuvare na ulici, govoreći da oni ne postoje. Međutim, 021.rs je prošle godine bio prvi medij koji je proveo nekoliko sati u patroli sa radnicima obezbeđenja, koji su po prvi put govorili o svom poslu i pompi koja se digla u vezi sa njim. Reportažu o patroli sa čuvarima kontejnera možete da čitate OVDE.
  • Deranius

    13.02.2020 07:20
    Ha! Opet...
    Pa ovo je stara vest, još od kad imamo te čuvene čuvare... Jedino što su sad već prešli u mit. Legenda kaže da imaju voki-toki i da dan danas iz senki nadgledaju kontejnere. A kad su obilne kiše i kontejneri izrone, može da se čuje plač čuvara. Ali sreća grad prinosi žrtvu od 40.000rsd+, bar tako kažu. Valjda će ih kamera uhvatiti jednog dana, da vidimo ta bića, možda bude na discovery.
  • Predator

    12.02.2020 15:44
    @Gguuz
    Momčino ako si tako već duhovit i hrabar , nadji info o firmi za obezbeđenje na netu pa ih kontaktiraj za broj telefona nekog od tih službenika obezbeđenja , pa verujem da će ti rado neko od njih pričuvati kantu.
  • Rade

    12.02.2020 15:42
    @Dusan
    Jao Dušane , bog zna koga si ti zvao ako su ti tako javili i rekli oko empatije na relaciji Policija - Komunalna- Obezbeđenje. Dečko , grad je doneo odluku kojim se kažnjava sa 25.000 dinara odlaganje otpad van mesta predviđenog za odlaganje, tako da ne pametuj mnogo . A da li je neko proverio da li to obezbeđenje je oformljeno samo zbog toga kako neki navode , ili kao što čitam iz ovog članka gde je isti ovaj novinar bio sa njima, to obezbeđenje čuva i mnogo drugih objekata , manifestacija itd. Da je čudno , čudno je . Al oladite i vi malo sa komentarima , bar ako niste upoznati. Takođe nisam znao ko legitimisanja obezbeđenja i njihovih prava i procedura , pa sam pročitao , imao sam sukob na nekoj utakmici na ulazu . Samo ću reći da sam posle pročitanog pravilnika i dela zakona , promenio malo mišljenje . Što preporučujem svima da se informišu pre komentarisanja .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.