Gotov tender za novi sistem elektronske naplate GSP

Posao uvođenja elektronske naplate karata u autobuse GSP-a na tenderu je pripao "Telekom Srbija" i "Bus Logic" iz Požarevca, firmama koje su jesenas na tenderu izabrane za iznajmljivanje 105 elektronskih uređaja za prodaju karata, saznaje 021.rs.
Gotov tender za novi sistem elektronske naplate GSP
Foto: 021.rs

Da će ove kompanije dobiti ovaj posao moglo se naslutiti još tokom postupka javne nabavke, jer je drugi ponuđač prilikom obraćanja GSP-u istakao da uslove iz konkursne dokumentacije mogu da ispune samo pomenute firme, o čemu je 021.rs ove pisao OVDE

GSP je odluku o pobedniku tendera doneo iako na portalu javnih nabavki Komisije za zaštitu prava ponuđača i sajtu gradskog prevoznika nije bilo objavljeno kako je odlučeno o prigovoru na postupak javne nabavke. U Gradskom prevozniku su za 021.rs naveli da je Komisija za zaštitu prava ponuđača odbila prigovor i da su zato doneli odluku o pobedniku tendera. Inače, uprkos prigovoru, tender nije prekidan, a u GSP su ranije za 021.rs rekli da im zakonski propisi o javnim nabavkama ostavljaju mogućnost da zaustave postupak ili da ga nastave.

Zanimljivo je i da je ponuda Telekoma Srbije i "Bus Logic" od 64.983.364 dinara manja tek za nepunih 17.000 dinara od 65 miliona dinara, kolika je procenjena vrednost radova. Uz ovu sumu, GSP će ovim firmama svake godine plaćati 9.747.504 dinara za održavanje sistema.

Ugovor predviđa i da se elektronski sistem naplate isporuči za 75 dana. Ovo je možda i prekratak rok za posao koji očekuje GSP jer treba promeniti ceo sistem. Tenderom je predviđena isporuka nekoliko softvera i aplikacija, kao i 105 uređaja koji služe za prodaju i validaciju karata u autobusima, 40.000 čip kartica za putnike i 1.000 kartica za za zaposlene GSP-a, 20 uređaja za izdavanje i dopunu elektronskih novčanika, opreme za izdavanje čip kartica, 210 validatora sa čitačem kartica, 105 rutera sa "wi-fi" opcijom i druge opreme. Više o tome šta sadrži tender OVDE.

Takođe, u ugovoru se navodi da je garantni rok za ovaj sistem devet meseci što je i minimum koji je GSP tražio u dokumentaciji.

Inače, gradski prevoznik ovim nije kupio elektronski sistem naplate za sve linije, nego samo za gradske, a sistem će naknadno biti dograđen za prigradske linije.

Kažimo i da uvođenjem elektronskog sistema naplate GSP bi trebalo da zameni 50 godina stare mašinice za izdavanje karata, kao i da modernizuje sistem naplate koji nije menjan više decenija.

Ovo je bio osmi tender u protekloj deceniji za nabavku ovog sistema.

GSP je prošle godine 105 starih mašinica zamenio sa elektronskim aparatima za prodaju karata koje je za 4,9 miliona dinara iznajmio od Telekoma Srbija i "Bus Logic" iz Požarevca, bez da je rečeno na koji period su oni iznajmljeni.

  • Gsp radnik

    14.02.2020 16:54
    Vozači su nepotrebno opterećeni prodajom karata, brojanjem novca. 2020-ta je godina. Treba izbaciti gotovinu potpuno. Ovo je samo mali korak napred. Pitati Kineze šta nude, ceo zaokružen sistem.
    A o tenderu, ugrađivanju, provizijama... Pa to je javno preduzeće, kako bi drugačije.
  • bacanje rapa

    13.02.2020 19:52
    kodukteri i njihove porodice bi mogli da zive od prodaje karata i da povecaju naplatu. Većina ne plaća karte.
  • Pera Detlic

    13.02.2020 19:42
    Bus Logic
    Ivan Kocic vlasnik firme Bus Logic je član SNS, nista cudno....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.