Prigovor na tender za elektronski sistem naplate GSP-a

Gradski prevoznik je primio jedan prigovor na tender za elektronski sistem naplate pre otvaranja ponuda, ali nije zaustavio postupak do rešenja žalbe.
Prigovor na tender za elektronski sistem naplate GSP-a
Foto: 021.rs

U GSP-u za 021.rs navode da im zakonski propisi o javnim nabavkama ostavljaju mogućnost da zaustave postupak ili da ga nastave, a da su odlučili da ne bude prekida, iako je stigao prigovor.

Ko je podneo prigovor nije poznato, a u obaveštenju od 6. januara o podnetom zahtevu za zaštitu prava ponuđača se kaže da se osporava sadržina konkursne dokumentacije.

Takođe, pomeren je i rok za dostavljanje ponuda sa 10. na 13. januar zbog izmene konkursne dokumentacije i to na osnovu pitanja ponuđača oko tenderske dokumentacije.

Baš iz ovih dokumenata, u koje je 021.rs imao uvid se može i videti verovatni razlog za prigovor na tender, jer je jedan od ponuđača tražio da se pomeri rok za izradu i implementaciju sistema elektronske naplate od 60 dana, navodeći da je to prekratak rok i da može da ga ispuni samo ponuđač koji je jesenas dobio posao na tenderu kod GSP-a za iznajmljivanje 105 uređaja za prodaju karata.

GSP je uvažio prigovor i pomerio rok sa 60 na 75 dana. Podsetimo da su jesenas na tenderu i rok od 10 meseci posao iznajmljivanja 105 prenosivih elektonkih mašina za prodaju karata, nešto poput mini fiskalnih kasa, dobili Telekom Srbija i Bus Logic iz Požarevca po ceni od 4,9 miliona dinara. U tenderu koji bi trebalo da GSP omogući uvođenje elektronskog sistema naplate se traži baš 105 uređaja za autobuse koji služe za prodaju i validaciju karata.

Dodajmo i da je 021.rs uvidom u tenderski postupak primetio i da bar jedan od potencijalnih ponuđača spori što GSP insistira na softveru koji mora da bude na osnovu trenutno popularnih mobilnih softverskih platformi kao što su Android 7.0+ ili iOS, tako da i tu može ležati razlog za prigovor.

Podsetimo da je nabavka elektronskog sistema naplate osmi pokušaj GSP-a da uvede novi moderni sistem naplate prevoza. Vrednost nabavke je 65 miliona dinara, što je polovina provobitno planirane sume u planu poslovanja za ovaj posao što je posledica jer je uprava GSP odlučila da novi sistem kupi samo za gradske linije.

Šta je sve planirano novim sistemom naplate pročitajte OVDE.

  • Branimir

    11.01.2020 12:57
    PLAĆANJE MOBILNIM
    Zar nije jednostavnije da se primeni plaćanje mobilnim telefonom, poput plaćanja parkinga za automobile ?!
  • Nemanja

    11.01.2020 08:43
    Kao i obicno
    Znao sam da je gotovo nemoguce da neka firma van "kombinacija" dobije drzavni tender,ali da je ovakav pakao nisam verovao. Ozbiljni projekti se rade i planiraju mesecima i godinama unapred. Posle toga se koriste decenijama uz minimalne izmene i prilagodjavanja vremenu. Da ne govorim da ozbiljne firme imaju tekuce obaveze, gde vec rade na nekim projektima. Ne ispijaju kafe dok cekaju nase funkcionere za namestene tendere.

    Ovo sto se radi kod nas...Najbolje je pogledati kako izgledaju i koliko su funkcionalni proizvodi slicnih tendera, poput raznih e-uprava, e-katastra, e-doktora i slicnih portala. Gotovo se najezim kad mi kazu to mozes elektronski odraditi, a zapravo elektronski mozes samo otici na sajt (ako jos radi) i videti slobodan termin u 2024-oj godini, videti 404 error, videti da servis trenutno nije u funkciji itd. Onda odes na stari nacin - nadjes vezu i npr. licnu kartu sredis za 2 dana.

    Mada to njima i odgovara, sto kaze ekipa iz drzavnog posla na temu licnog branding-a, ti stvarno mislis da nama trebaju novi klijenti? Odgovara im da nista ne radi, i da je sto manje sistema u bilo cemu. Manje rade, a imaju vise "uticaja" kad odrade uslugu pa zakazu preko veze nama jadnima, sto inace ne bi mogli da postoji sistem i jasna pravila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti