Kako se dobija najkvalitetnije ćureće meso?

Na prednosti ćurećeg mesa u ishrani i njihova bolja nutritivna svojstva i manji nivo masti u odnosu na meso drugih životinja sve češće se ukazuje, a najkvalitetnija domaća ćuretina proizvodi se upravo u Vojvodini.
Iako nije mnogo zastupljenja na domaćim trpezama, premda se sada i to menja, uzgoj ćuretine u Srbiji ima svoju tradiciju. 
 
Priča o uzgoju kvalitetne ćuretine u Bačkoj Topoli počela je pre gotovo tri decenije, kada je otac Branimira Jovanovića započeo posao uvoza i izvoza ćurke. Od 2001. posao vodi Branimir i odlučuje da se preduzeće "Master Food" bavi tovom i proizvodnjom ćurećeg mesa, jer, kako objašnjava, sveže meso je uvek bolje.
 
Danas je "Master Food" jedinstven u Srbiji, jer se niko osim njih ne bavi proizvodnjom ćuretine na način na koji oni to čine. 
 
A čitav proces proizvodnje najkvalitetnije domaće ćuretine počinje uvozom jaja iz inostranstva. Ćurke se izlegu u Srbiji ili u Hrvatskoj, gde "Master Food" takođe ima jednu svoju inkubatorsku stanicu.
 
  
 
Nakon što se izlegu i osuše u inkubatoru, ćurke su već sledećeg jutra na farmi "Master Fooda", gde kreće tov. Ono što je tu važno istaći i na šta Branimir Jovanović stavlja poseban akcenat, jeste to da se ćurke hrane najkvalitetnijom hranom, s obzirom na to da "Master Food" ima svoju fabriku stočne hrane u kojoj se ćurkama obezbeđuju sve potrebne hranljive materije kako bi se što bolje razvile.
 
Tov kvalitetnom hranom traje pet meseci, a nakon toga sledi proces kojima ćuretina iz Bačke Topole stiže do kupaca. 
 
"Mi smo jedini u Srbiji koji se bave proizvodnjom ćuretine na ovaj način. Postoji dosta ljudi u Srbiji koji se bave tovom ćuraka, ali nema ljudi koji to rade u količini sa kojom mi radimo i da se time bave zaista svakodnevno", dodaje Jovanović za 021.rs.
 
  
 
Ćuretina je po mnogo čemu specifična, a hrana za tov ove živine je najskuplja iz razloga što u prvih mesec dana tova ona traži 28 odsto proteina u svojoj hrani, što se može dobiti samo iz soje. Poređenja radi, hrana za ćurku je gotovo dva puta skuplja od hrane za svinju.
 
"Ćuretina se preporučuje zato što ima najbolja nutritivna svojstva, ima mnogo proteina u sebi, kao i najmanji nivo masti u mesu i zato što je najsvarljivija za čovekov organizam. Amino kiseline iz ćurećeg mesa su najpodložnije apsorpciji hrane u čovekovom organizmu. Napravite sami test tako što ćete jednog dana jesti, na primer, svinjetinu, drugog piletinu i trećeg ćureće meso. Videćete nakon čega ćete se osećati najlakše, s kojim mesom nećete imati nadimanja ili problema sa varenjem. Takođe, kada se porede masnoće nekih drugih životinja sa ćuretinom, vidite da u ćurećem mesu ima od tri do pet puta manje masti. Recimo, ćuretina ima šest puta više proteina i dvostruko manje masti od piletina", navodi naš sagovornik.
 
"Master Food" se, osim tova ćuretine, bavi i proizvodnjom ćurećeg mesa, pa tako u njihovim prodavnicima, ali i u supermarketima u kojima se nalaze njihovi proizvodi, možete da kupite pečene ćureće proizvode, barene ćureće proizvode, dimljenu ćuretinu, kao i sveže ćureće proizvode. 
 
  
 
Osim toga, "Master Food" je jedinstven na domaćem tržištu i po tome što proizvode guščije čvarke i guščju mast, a gurmani mogu da probaju i njihovu pačetinu. Ukoliko se, ipak, odlučite samo za ćuretinu, tu su ćureći karabatak, ćureća pljeskavica od belog mesa, dimljeni batak, pečena ćureća krila, raznovrsni ćureći parizeri, dimljeni ćureći file i još mnogo toga što možete pronaći među proizvodima "Master Fooda".
 
A do proizvoda možete da dođete u prodavnicama "Master Fooda" na Ribljoj i Limanskoj pijaci u Novom Sadu, u prodavnicama "Univerexporta" i "Gomexa", a od 1. marta i u "Ukusima moga kraja" u "Idea" i "Roda" supermarketima.
 
O svim proizvodima "Master Fooda", ali i o tome gde se uzgaja najbolja domaća ćuretina, možete da saznate više na sajtu preduzeća OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti