Novosadski odbornici u petak o planovima za Detelinaru, Radničku, Klisu, Almaški kraj...

Novosadski odbornici će se na sednici u petak, 28. februara verovatno sastati poslednji put u ovom sazivu, jer za nekoliko dana sledi raspisivanje izbora.
Novosadski odbornici u petak o planovima za Detelinaru, Radničku, Klisu, Almaški kraj...
Foto: 021.rs

Pred odbornicima će se naći veliki broj odluka, prvenstveno urbanističkih planova, kao i nekoliko izmena planova poslovanja.

Na dnevnom redu sednice je urbanistički plan dela Radničke ulice. Ovaj plan obuhvata prostor od 1,78 hektara između Radničke, Keja žrtava racije i parkovske površine ka Bulevaru cara Lazara. Ovde se konkretno radi o Radničkoj 30, 30a i 32 gde se nalaze uglavnom napušteni industrijski objekti i crpna stanica, a Grad sada planira da dozvoli da se tu sagradi kompleks poslovno-stambenih zgrada do deset spratova i policijska stanica. Više o Planu generalne regulacije prostora južno od Radničke ulice OVDE.

Prilikom javne rasprave podnete su primedbe Urbanističke straže Društva arhitekata Novog Sada, koja je uložila dva prigovara na plan. Prvi je da se iz plana izbaci stanovanje, drugi da se uradi urbanistički konkurs jer se radi o lokaciji od značaja za Novi Sad, ali su Komisija za planove i "Urbanizam" oba prigovora odbacili.

Posle godinu dana čekanja na dnevni red je došao i Plan detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, koji se donosi kako bi na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske ulice bila izgrađena nova Palata pravde. Povodom ovog plana su protestovali građani jer je bilo predviđeno da se poseče veći broj stabala. Plan koji ide pred odbornike sadrži delimično usvojene primedbe građana, odnosno smanjen je broj stabala koji će biti posečen. Više o ovome OVDE.

Predloženo je i da se donese Plan detaljne regulacije radne zone Istok u Petrovaradinu, odnosno prostora bivše fabrike "Pobeda" i okoline, gde je planirana gradnja Centralnog prečistača optadnih voda Novog Sada.

Razmatraće se i izmene urbanističkog plana oko Strelišta na Klisi, kojim se definiše gradnja sportske dvorane visine dva sprata i drugih sportskih terena u okolini, jer je predviđeno da ceo taj prostor od skoro 23 hektara uz Kanal DTD bude namenjen različitim sportskim sadržajima.

Predloženo je i usvajanje izmena plana dela Detelinare od 0,79 hektara kod Detelinarske pijace. Plan koji obuhavata prostor oivičen ulicama Tarasa Ševčenka, Milenka Grčića, Orlovića Pavla i Janka Čmelika predviđa da se u ovom bloku sagrade četvorospratnica sa uvučenom petom etažom sa podrumom kao garažom, četvorospratnica za javne namene (Dom zdravlja, mesna zajednica i slično) uz ulicu Orlovića Pavla, podzemna garaža iznad koje je trg (u delu ka Tarasu Ševčenka) i pijacom u čijem sklopu je dvospratnica sa podzemnom garažom. Na ovom prostoru se trenutno nalaze stambene kuće i mesna zejednica sa ambulantom.

Predložene su izmene i dela plana Veternika kojim se predviđa da se na uglu Kralja Petra I i Vojvode Mišića zelena površina uredi za dečije igralište, kao i da se lokacija uz ulice Zuzane Halupove i Gornje Sajlovo uredi za porodično stanovanje. Trebalo bi da se donese i odluka o izmenama plana dela Ledinaca, kod Zmaj Jovine ulice, gde treba da se grade objekti javnih službi.

Pred odbornicima je i odluka o izradi Plana generalne regulacije Almaškog kraja, ali bez ikakvih detaljnih objašnjenja zašto se donosi plan, osim birokratske rečenice "da je cilj donošenja plana preispitivanje prostornih kapaciteta radi utvrđivanja pravila uređenja i pravila građenja".

Takođe, predloženo je i donošenje odluke o planu pijace u Futogu, tj. prostoru omeđenom ulicama Grmečka, Zdravka Čelara, Branka Radičevića i Rade Kondića, gde su planirani pijaca i opštegradski centar.

Na dnevnom redu je i odluka o izmeni Plana generalne regulacije Sremske Kamenice, konkretno četiri manje lokacije na području ovog plana na kojima su mahom planirane porodične kuće ili vikendice, kao i manje izmene plana naselja Karagače u Petrovaradinu, dela Kisača i jedne lokacije u Futogu.

Odbornici bi trebalo da daju saglasnost i na regionalni plan upravljanja otpadom za Novi Sad i sedam obližnjih opština do 2028. godine, koji predviđa da će se u budućnosti smeće iz svih ovih naselja odlagati na novoj deponiji nedaleko od postojeće deponije, a koja je smeštena severno od autoputa.

Takođe, prave se izmene programa uređenja građevinskog zemljišta i to zbog dodele 184,8 miliona dinara iz budžeta Pokrajine preko Uprave za kapitalna ulaganja, a za sufinasiranje projekta uređenja centra Novog Sada - I faza, tako da je za ove radove planirano ukupno 553,4 miliona dinara.

Na dnevnom redu je i promena odluke o poslovanju JKP "Vodovod i kanalizacija" u 2020. godini kojom se troškovi prve faze izgradnje Crpne stanice na keju kod novog železničko-drumskog mosta povećavaju za 24 miliona dinara, odnosno sa 429 na 453 miliona dinara, a istovremeno smanjuju troškovi izgradnje kanalizacionih priključaka za 24 miliona dinara. Smanjuju se i troškovi nekih drugih radova, ali istovremeno će neki biti skuplji. Tako će rekonstrukcija vodovoda i kanlizacije u ulici Laze Stankovića sa 2,5 poskupeti na pet miliona dinara, a rekonstrukcija kanalizacione mreže u Banovskom prolazu sa 4,5 na 12 miliona dinara. Promena plana predviđa i povećanje broja angažovanih osoba koje primaju naknadu po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima za period od 1. januara do 31. marta za 100 i sada će ih biti 131.

Odbornici treba da donesu i odluku o prenosu vlasništva sa Republike na Grad nad više stotina kvadrata zemljišta severno od Bulevara vojvode Stepe gde se trenutno grade stanovi za bezbednjake. Na ovom zemljištu će biti izgrađene saobraćajnice, trotoari, parkinzi i druge javne površine.

Predloženo je i donošenje odluke o načinu sprovođenja konkursa za sufinansiranje izgradnje, održavanja i obnove verskih objekata iz budžeta grada, nakon nedavnih izmena uredbe Vlade Srbije koja je definisala ovo pitanje.

Razmatraće se i uspostavljanje međuopštinske saradnje Novog Sada i Beograda i beogradskih opština Vračar i Savski venac. U odluci se navodi da se saradnja uspostavlja u oblasti socijalne zaštite u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Zanimljivo je da u odluci piše da projekat traje do 29. februara 2020. i da sredstva treba da se realizuju do 31. januara, što znači da Grad donosi odluku kada projekat već treba da je gotov. Više o ovom projektu OVDE.

Pred odbornicima je i program sprovođenja poljoprivredne politike, kao i da više desetina ulica dobije ime u Novom Sadu i prigradskim naseljima, da Marina Popov Ivetić ponovo bude izabrana za lokalnog Ombudsmana, a da za njenu zamenicu ponovo bude imenovana Stojanka Varajić.

Pred odbornicima je i predlog da se na Klisi postavi spomenik Episkopu budimskom Danilu Krstiću (1927-2002), manje izmene programa rada Pozorišta mladih zbog preraspodele sredstava za igranje ili otkazivanje predstava, izveštaj o investicionim aktivnostima Spensa i Puta u 2019. godini, promena plana ulaganja Uprave za investicije, gde se uglavnom radi o povećanju sredstava za rekonstrukciju bazena na Spensu na 75 miliona dinara.

  • Milan

    28.02.2020 14:09
    Planovi
    što se Kliše tiče,umesto hale i terena na kanalu( a hala i terena ima već ) uradite kanalizaciju a najbitnije ulicu PROFESORA GRČIĆA glavnu u naselju Livade, uska da se vozila jedva mimoidju, a pešačke staze nema! Veoma puno dece i pešaka,pitanje samo kada će neko da strada!
  • Lale

    27.02.2020 22:38
    Pa planovima se samo i bave. Čista lova!
  • NS centar

    27.02.2020 12:15
    Potpuno je nepotrebno da se forsira stambena zona u tom delu grada prema keju. Besmisleno je teziti tolikoj spratnosti gde se izlazi na kej i zatvarati vidik prema tvrdjavi i Dunavu. Po meni treba izraditi urbanisticki projekat gde bi se razmostrio kompleks policijske ustanove i poslovanje tj hotela sa uredjenim parkingom, spratnosti do P+4.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti