Na uvidu plan koji predviđa stambene zgrade umesto DES-a i proširenje Betanije i vrtića

Urbanistički plan koji predviđa da se na mestu kompleksa DES-a izgrade još više stambene zgrade, proširi kompleks Betanije i dogradi vrtić u Marodićevoj ulici, nalazi se na ranom javnom uvidu.
Na uvidu plan koji predviđa stambene zgrade umesto DES-a i proširenje Betanije i vrtića
Foto: 021.rs

Gradska uprava je do 9. marta na rani javni uvid stavila izmene Plana detaljne regulacije blokova između ulica Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra I i Branimira Ćosića i to tri lokacije: kompleks fabrike DES koji ima površinu od 0,93 hektara, Betanija sa 2,2 hektara i vrtić od 0,4 hektara.

Dosadašnji planovi su predviđali da se iseli postojeći kompleks DES-a koji je tu decenijama i da na njegovom mestu budu izgrađene stambene zgrade. U te planove spadaju i generalni plan koji je predvideo zgrade do maksimalno četiri sprata sa potkrovljem, ali i detaljni plan za trospratnice sa potkrovljem. Prema istim dokumentima za kompleks Betanije i vrtić u Marodićevoj ulici je ostavljen prostor za proširenje.

Urbanisti sada predlažu da se na mestu DES-a sagrade četvorospratnice sa potkrovljem, što je povećanje za jedan sprat u odnosu na dosadašnja rešenja. U kompleksu će biti dozvoljena zauzetost površine od 40 odsto i gradnja oko 100 stanova sa obavezom obezbeđivanja dovoljno prostora za parkiranje, kao i izrada urbanističkog projekta. Urbanisti predlažu da bude minimalno 25 odsto zelenih površina u okviru novog kompleksa zgrada. Podsetimo da se o ovim izmenama planova i gradnji stambenih zgrada na mestu DES-a govorilo na decembarskoj sednici Skupštine grada, kada je data saglasnost da se krene u proceduru izmena i da je vrh Grada tada naveo da se i dalje radi na očuvanju DES-a. O tome više OVDE.

Prema planu koji je na javnom uvidu u okviru kompleksa Betanije predviđa se rušenje postojećeg prizmenog objekta i proširenje kompleksa ka ulici Slobodana Bajića gradnjom trospratne zgrade namenjene Gradskom porodilištu sa neonatologijom.

Za vrtić u Marodićevoj ulici se predviđa proširenje do visine od jednog sprata i dogradnja, tako da ima kapacitet od 270 dece.

Detaljan grafički predlog plana može se preuzeti OVDE, a tekst plana OVDE. Građani plan mogu videti i u prostorijama Mesne zajednice "Narodni heroji" u Majevičkoj 2b i prostorijama "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3, a prigovori se predaju do 9. marta Gradskoj upravi za urbanizam u Školskoj 3.

  • Vile

    28.02.2020 23:12
    Sunce
    Neće nas više buditi sunce u ulici Bogdana Garabantina, kad se provuče iza Aleksandar zgrade pored novih "četvorospratnica" oko ulice Slobodana Bajića. Baš tužno :-(
  • mamika Juca

    28.02.2020 10:24
    no comment
    no comment
  • Sin

    28.02.2020 08:00
    URRRAAA URRRAAAA!
    Još zgradaaa! Jupiiii!!!
    Pa proširite betaniju, zabaviste isto ok.
    Napravite parkinge ili visespratnu garažu! Ali ne zgrade pobogu! Pa jel gospoda ultra umovi urbanizma lete helikopterom? Voze bicikli? Sta treba da ukapirate da NIGDE NEMA PARKINGA! DA VEC URBANE DELOVE NE TREBA ZATRPAVATI SA JOŠ STANOVA?? aj zaradite-kradite novac tamo gde ne nanosite stetu za narednih 100godina! A sto ne biste tu lokaciju otavili nekoj firmi?? Da ljudi ne putuju u PM do fabrike i posla?? Necete to poneti u grob a deci sta ostavite, sutra vec moze da nemaaaa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti