FOTO, VIDEO: U Novom Sadu počela gradnja fabrike čokolade

Gradnja fabrike čokolade švajcarske kompanije "Beri Kalebo" (Barry Callebaut) danas, 5. marta zvanično je počela polaganjem kamena temeljca nedaleko od Kaćke petlje, u prisustvu najvišeg gradskog, pokrajinskog i državnog rukovodstva.
FOTO, VIDEO: U Novom Sadu počela gradnja fabrike čokolade
Foto: 021.rs

Ovu investiciju država je podržala sa 14,2 miliona evra iz budžeta, a njena ukupna vrednost je procenjena na 45 miliona evra u periodu od pet godina. U ovoj fabrici će u narednim godinama biti zaposleno stotinak radnika, a pogon bi trebalo da proizvede 50.000 tona čokolade godišnje. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je svečanosti povodom početka izgradnje pogona, da će fabrika čokolade mnogo značiti za prehrambenu i prerađivačku industriju Srbije i stvoriti "dodatni lanac zapošljavanja i profita" u zemlji.

"Imaćemo supstituciju uvoza čokolade i drastično povećan izvoz", istakao je Vučić.
 
 
On je rekao da će plate inženjera i tehnologa u fabrici biti na evropskom nivou, dok će radnici imati iznad proseka u Srbiji.
 
Vučić je ukazao da kompanija Bari Kalebo ima najbolju tehnologiju za proizvodnju čokolade u Evropi i da je njihov dolazak u Srbiju od ogromnog značaja za zemlju.
 
 
 
Vučić je potvrdio da je država dala 12 miliona evra subvenciju za otvaranje fabrike čokolade, ali je rekao da se ne radi samo o subvenciji po radnom mestu. Na pitanje da li je 12 miliona evra dato za 100 radnika, odnosno 120.000 evra po radnom mestu, Vučić je rekao da su davanja države ovde bila do visine investicije, uticaja koji će imati na lokalnu sredinu, a ne samo po radnom mestu i da je investitor mogao da traži i više novca.
 
"Mogli su da dobiju, a nisu tražili više", rekao je Vučić.

U ovom pogonu u prvo vreme neće raditi ni blizu onoliko radnika koliko je najavljeno. Naime, kako se vidi iz ugovora o dodeli sredstava podsticaja predviđeno je da država ovoj kompaniji isplati 12 miliona evra državne pomoći na ime troškova izgradnje fabrike i kupovine mašina i opreme. Ovaj novac će se isplaćivati u pet rata od 2020. do 2024. godine i za uzvrat proizvođač čokolade svake godine treba da zaposli određen broj ljudi. U prve dve godine devetoro radnika, dok se obimnije zapošljavanje od 67 radnika očekuje tek od 2022. i 2023. godine. Više o ovim ugovorima OVDE


 

Pored ove donacije, država je poklonila i zemljište od 20.900 kvadratnih metara vrednosti od 2,19 miliona evra. Ovde se radi o zemljištu koje je bilo u manjinskom vlasništvu Republike, a veći deo od 13.026 kvadrata je Grad Novi Sad u julu prošle godine bez naknade ustupio državi. Ostatak placa gde se gradi fabrika su Švajcarci kupili od "Mops investa" koji je delom u vlasništvu direktora Grand produkcije Saše Popovića, a delom u vlasništvu firme "Bavaria Motorad" čiji je vlasnik poslanik Srpske napredne stranke Ostoja Mijailović, o čemu je 021.rs pisao OVDE.

Dodajmo i da su ovi ugovori potpisani u septembru prošle godine i da nisu dati na uvid javnosti o čemu više OVDE, a da se tek nakon pisanja Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) saznalo za detalje.

  • Živko Vasić

    08.03.2020 22:42
    Ekonomisti gde ste
    Da li u ovoj drzavi postoje ekonomski strucnjaci, instituti, fakulteti da se jave i kazu narodu da li je ovo normalna odluka vlasti?
    Da stranoj firmi poklonite zemljiste koje vredi 2 milona evra i jos 12.000.000 evra kesa da bi neko napravio fabriku cokolada i zaposlio 100 radnika koji ce imati 20 posto vecu platu od minimuma??!!
    To moze da uradi samo neko ko ili ne zna nista, ili ce dobiti u svoj dzep bar dva miliona od 12 poklonjenih, nasih para. Ne zaboravite da i kad sibicu kupite 20 posto uzima drzava.
  • bilo ko

    08.03.2020 08:07
    Za vreme DS, tj od 2000 do 2011 BDP Srbije je porastao sa 6, na 46 milijardi dolara.
    Ko ne veruje, nek ukuca u Google "BDP Srbije" i izaći će grafikon.
    To je jedina istina, sve ostalo je prazna priča.
    I da, treba da vratimo žute, jer su bili dobri.
  • Podbarac

    07.03.2020 18:08
    Selo
    Spremnte se ,spremnte Peleneeeee,jaka će borba biti.ko prvi stigne do klozeta,pobednik je pravi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti