Vučević za 021: Novi Sad će se nedeljama oporavljati od hakerskog napada

Gradu Novom Sadu će biti potrebne nedelje da se oporavi od hakerskog napada zbog kojeg je ostao bez velikog broja podataka, jer je odbio da plati otkupninu kako bi dobio kod za dekripciju podataka, rekao je za 021 gradonačelnik Miloš Vučević.
Vučević za 021: Novi Sad će se nedeljama oporavljati od hakerskog napada
Foto: 021.rs

Vučević za 021.rs kaže da je ovo verovatno najveći sajber-teroristički napad koji se dogodio u Srbiji i da je Novi Sad zbog svoje razvijenosti verovatno i odabran kao meta. On je naveo da su gradski čelnici odbili da plate otkupninu koja je prvo iznosila 50 bitkoina, a zatim 20 bitkoina.

Prvi čovek Novog Sada dalje navodi da su ostali bez svih podataka i nisu mogle da se izdaju građevinske dozvole, nije radila objedinjena naplata, internet je prestao da radi u upravama...

"Bez svega smo ostali. Nije mogla da se radi objedinjena naplata, nisu mogle da se izdaju građevinske dozvole, prestao je da radi sistem video nadzora i sve je stalo. Ugasili su sve ono što smo radili kroz digitalizaciju i kroz informacione tehnologije", naveo je Vučević.

Gradonačelnik je dodao da iako su ostali bez velike količine podataka, lični podaci građana nisu ugroženi jer su čuvani na drugoj platformi, a nema problema ni sa izbornim procesom jer su birački spiskovi takođe kompletni.

Kada su u pitanju izgubljeni podaci, Vučević kaže da nema potrebe da građani donose svoje građevinske dozvole ili poreske prijave ili plaćene račune na uvid za dopunjavanje podataka koji se sad obnavljaju. On je naveo i da za sada ne može da kaže da li su nestali podaci o dugovima građana za komunalije ili porez.

"Ne znam da li su ti podaci nestali, mislim da nisu. Ne mogu da kažem kada će se povratiti podaci, ali mislim da će se u narednim danima veliki deo sistema vratiti, ali će biti potrebne nedelje da se oporavimo. U ovom trenutku ne mogu da procenim veličinu materijalne štete, ali sigurno je da nije mala", kaže gradonačelnik za 021.rs

Vučević je dodao da radnici gradske uprave nisu dobili plate, a u vezi sa tim se oglasio i sindikat koji se saglasio sa time da može da se sačeka sa isplatama zarada jer je ovo vanredna okolnost.

Gradonačelnik je za 021.rs naveo da su počeli ponovo da podižu sistem i da se radi priprema za račune za komunalije za februar, da su šalteri Informatike počeli da rade, da ponovo rade Uprava za urbanizam i izdavanje građevinskih dozvola, Gradska poreska uprava i deo sistema video-nadzora, a da tek treba da proradi sistem Radosnog detinjstva.

"Krećemo iz početka, uključili smo i stručnjake sa strane da nam pomognu jer ovo je nezabeležen sajber napad u Srbiji. Moramo biti svesni da će ovo biti svakodnevica, i kako se Novi Sad bude razvijao i napredovao, tako će mu pretiti još ovakvih situacija. Kontaktirali smo i proizvođača antivirusnog softvera "Sofas" i sveukupno moramo da unapredimo sistem da se zaštitimo. Vrlo je teško odbraniti se od ove vrste terorizma, pa i mnogo bogatije zemlje ne uspevaju da se potpuno zaštite", naveo je Vučević.

On nije mogao da potvrdi da je, kako se nezvanično može čuti, napad došao iz Rusije, ali kaže da jeste iz inostranstva i da istražni organi imaju indicije odakle je došao napad. Vučević dodaje da u istrazi učestvuju i policija, BIA i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

  • Vadpitacica

    07.03.2020 22:07
    A zatezna kamata?
    Molim gradsku upravu i rukovodstvo informatike da kad nam budu obracunavali plate zaracunaju zateznu kamatu zbog kasnjenja iste (a za cije kasnjenje su odgovorni strucnjaci iz informatike) i to po istoj stopi koja se nama obracunava prilikom kasnjenja placanja racuna informatike inace vaspitacice dizu Ustanak! Ma salimo se, tuzicemo vas kao i prosli put, a a znate da smo odlične u naplati :)
  • Popovic

    07.03.2020 16:54
    Svemirska tehologija
    Kako rece Popovic..moramo osposobiti kadar za svemirsku tehnologiju :)))))))))..samo da se prvo izborimo sa obicnom.
  • Nenad

    07.03.2020 14:10
    Megatrend
    Nije NS odabran zbog razvijenosti, nego zbog trecerazrednog SNS IT Megatrend kadra koji nije kadar da upali ni ZX Spectrum. Ovo ce biti model po kom ce celu Srbiju blokirati. Sad znaju kakvi partijski papani odrzavaju sisteme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti