Učenici u Novom Sadu na testiranju zbog sumnje na virus korona, negativan nalaz đaka iz Iriga

U više škola u Novom Sadu i okolini učenici i nastavno osoblje su na ispitivanju zbog sumnje na zarazu virusom korona, jer su bili u kontaktu sa zaraženima, saznaje 021.rs. Potvrđeno je da je đak iz Iriga negativan na virus korona.
Učenici u Novom Sadu na testiranju zbog sumnje na virus korona, negativan nalaz đaka iz Iriga
Foto: 021.rs

Iako nema zvaničnih potvrda svih informacija koje se mogu čuti, ispituju se kontakti učenika i nastavnog osoblja iz OŠ "Jovan Popović", OŠ "Jožef Atila", Srednje medicinske škole, Gimnazije "Isidora Sekulić", Mašinske škole i OŠ "Miroslav Antić" u Futogu, ali i dve škole u Sremu.

Iz nezvaničnih izvora, za 021.rs je rečeno da su deca iz OŠ "Jovan Popović" bila na takmičenju u Hrvatskoj u Puli gde su bili kontaktu sa osobom kojoj je dijagnostifikovana zaraza virusom korona. Ova deca su potom bila u kontaktu sa dvoje dece iz Srednje tehničke škole iz Rume, kao i sa detetom iz Srednje stručne škole "Borislav Mihajlović Mihiz" u Irigu.

Informacije da su pojedina deca u karantinu potvrdili su u školi "Jovan Popović" obaveštenjem na ulazu u kojem se navodi da je trenutno četvoro dece na ispitivanju. U pitanju su učenici prvog razreda, a testiranja su rađena na zahtev roditelja.

Takođe, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Milan Kovačević je za RTS potvrdio ranije danas da se ispituje stanje učenika u školi u Irigu. Podsetimo, direktorka Srednje stručne škole "Borislav Mihajlović Mihiz" u Irigu, Isidora Birinji, potvrdila je ranije za N1 da se kod učenika drugog razreda sumnjalo na prisustvo novog virusa korona.
 
On je od 23. do 26. februara boravio na školskom takmičenju u Puli. Po povratku u Srbiju, najpre se dobro osećao, ali je potom osetio simptome kašlja i prehlade. Od petka ne pohađa nastavu, rekla je Birinji.
 
"Sinoć su nam roditelji javili da će on biti primljen u Klinički centar Vojvodine zbog sumnje na prisustvo virusa covid 19. Uzorak je poslat na testiranje u Torlak i još nema potvrde da li je zaista u pitanju korona. Danas nam javljaju da se on dobro oseća", rekla je ranije direktorka škole.
 
Da je potvrđeno da je šesnaestogodišnji učenik škole u Irigu zaražen virusom covid 19, bilo bi to prva obolela maloletna osoba u Srbiji. Budući da je Irig malo mesto, informacije su se brzo proširile, pa veliki broj učenika jutros nije došao na nastavu. U školi navode da su još ranije pojačali higijenske mere i dodaju da su danas, u dogovoru sa epidemiolozima, sve prostorije dezinfikovane.
 
U ostalim novosadskim školama su za sada u pitanju pojedinačni slučajevi učenika ili nastavnog osoblja koje je u karantinu zbog sumnje na kontakat sa nekim od zaraženih ili potencijalno zaraženih osoba, poput situacije iz OŠ "Jožef Atila" gde je jedna učiteljica stavljena u karantin.
 
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja ukupan broj potvrđenih slučajeva virusa korona u Srbiji 24, od kojih je u Novom Sadu četiri. Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović ranije je izjavio da se u Vojvodini nalazi nekoliko desetina građana u kućnoj izolaciji.
  • deca

    14.03.2020 16:59
    skola
    Subota deca nisu u skoli.
    Nisu ni u kuci u karantinu.
    Evo kod mene u komsiluku.U dvoristu zgrade ima puno dvoriste dece.Igraju se i trce po dvoristu.
    Sto ovi pametni sto nebi slali decu u skolu a pustili ih na ulicu nisu zatvorili svoju decu.
    Vec kad toliko brinete o svojoj deci vi ih zatvorite u kucu.
  • I ja sam roditelj

    14.03.2020 09:03
    @ Blago mudrima
    Već po načinu na koji ste pisali ste potkrepili ono što sam rekla. Svaki rodtelj ima apsolutno pravo da proceni šta je najbolje za njegovo dete. Nema potrebe da budete zblanuti, valjda svako ima pravo da, ne vređajući druge, iznese svoje mišljenje. I meni je žao vas.
    Svako dobro!
  • Blago mudrima

    13.03.2020 22:41
    @histerija
    Kakva histerija...imate li pojma o čemu pričate?
    Da se preduzmu mere na vreme,ne bi se toliko širila zaraza.Ko je histeričan???Alooo gospođo ,jeste li sa Marsa pali?Prosto mi je žao dece koja uče kod vas!!!!!
    Samo je stvar brzine organizacije...i logike i u ovom slučaju se pokazuje ko misli samo na sebe,a ko misli na svoju okolinu i najbliže.
    Situacija je vrlo ozbiljna i ko to još nije shvatio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti