Pet novih slučajeva virusa korona u Srbiji, ukupno 24

Registrovano je još pet novih slučajeva zaraze virusom korona u Srbiji, pa je ukupan broj zaraženih sada 24, poslednji su podaci Ministarstva zdravlja.
Pet novih slučajeva virusa korona u Srbiji, ukupno 24
Foto: 021.rs
Kako je saopštio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, od testiranih 25 slučajeva, pet je bilo pozitivno, a svi pacijenti su iz Beograda.
 
Od tih petoro, kako je rekao Lončar, svi su u dobrom stanju, četvoro je u kućnoj izolaciji, a jedan pacijent će ostati na daljem lečenju.
 
Lončar je rekao da je učenik iz Iriga negativan na virus korona. Opširnije o tom slučaju i zbog čega se sumnjalo čitajte OVDE. Takođe, u više škola u Novom Sadu i okolini učenici i nastavno osoblje se nalaze u karantinu i na ispitivanju zbog sumnje na zarazu virusom korona, jer su možda bili u kontaktu sa zaraženima, a o tome opširnije OVDE.
 
Lončar je apelovao na medije da više ne objavljuju neistine da je pacijent koji se nalazi na Infektivnoj klinici u Novom Sadu preminuo.
 
"Taj čovek je živ i nešto je bolje nego što je bio. I dalje je u teškom stanju, ali je živ. Svi ostali pacijenti su u dobrom stanju, niko nije životno ugrožen, jedino je ugrožen pacijent u Novom Sadu koji ima i niz drugih oboljenja", rekao je Lončar.
 
On je poručio da je dogovoreno da svi koji proizvode maske i dezinfekciona sredstva rade u tri smene i da će sva distribucija proizvoda biti u Srbiji.
 
"Očekuje se da od sutra do ponedeljka bude stabilizovano snabdevanje. Nije realno da budemo dobro snabdeveni ako smo nekorektni, ako kupimo više stotina maski i više desetina litara dezinfekcionih sredstava, onda nije realno da ima za sve ljude. Ne stvarajte paniku i nemojte to da radite, ako vi to uzmete, onda vaše komšije neće imati", rekao je Lončar.
 
Škole za sada neće biti zatvorene.
 
Epidemiolog Predrag Kon kaže da je evidentno gašenje žarišta u provinciji Hubej u Kini, da kod nas imamo pojavu transmisije, odnosno prenošenja virusa.
 
"Najznačajnije je da znamo za svaki slučaj, koji je importovan, ko je od koga zaražen. To što znamo ko je od koga zaražen znači da se situacija drži pod kontrolom. Nemamo iz dana u dan skok i porast, on se održava na šest slučajeva dnevno, nije dobro ako dođe do naglog porasta, treba da uspostavimo nadzor na dnevnom nivou. Imamo mirnu situaciju po pitanju respiratornih infekcija i svih oboljenja nalik gripu, mere će dati rezultate", naveo je Kon.
 
Navedeno je da će konferencije u 18 časova od danas biti obavezne, kako bi građani bili upoznati sa aktuelnom situacijom.
 
Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 25 osoba, od kojih je pet bilo pozitivnih i 20 negativnih na virus korona .
 
Četiri pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona leče se na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine i njihovo stanje je stabilno.
 
Svetska zdravstvena organizacija sinoć je proglasila pandemiju virusom korona, a u Srbiji su od danas na snazi nove preventivne mere za suzbijanje širenja zaraze virusom korona.
 
Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa virusom korona je 064 /89-45-235, a Instituta Batut 011/26-84-566.
  • dezinfekcija

    13.03.2020 09:51
    šta radi, šta ne radi
    DA
    sve što ima 70% alkohola za ruke i površine
    Sanytol (u samoposluzi) za površine, kvake, slavine 5-15 minuta da stoji, treba isprati
    Hidrogen 3% (osim što može da izbeli osetljive tkanine, najmanje je štetan, ne mora da se ispira i ne smrdi)
    Rastvor asepsola za odeću i površine
    Papirni ubrus za sušenje ruku i brisanje površina

    NE
    Sirće baš uopšte nema nikakvo dejstvo protiv virusa i bakterija (deluje samo na gljivice).


  • deda

    13.03.2020 08:34
    litarsko pakovanje alkohola prespete u manje flasice sa sprejom i radi 100% a i tri puta jeftinije, ma samo se malo vise treba posvetiti higijeni i pripaziti prostora gde klime i slicno vrte isti vazduh, malo smanjiti dozivljaj sa druzenjem i sacekati da prodje...
  • sulja

    13.03.2020 07:53
    možda..
    Te nove količine dezinfekta i maski distribuirati samo uz liču kartu ili zdravstvenu knjižicu i tako ograničiti broj po osobi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.