Volonteri posetili više od 300 starijih Novosađana kako bi im pomogli za vreme vanrednog stanja

Volonteri kojima po naredbi Gradskog štaba koordiniše Crveni krst, prethodnih dana obišli su više od 300 Novosađana starijih od 65 godina koji ne smeju da izlaze iz svojih domova zbog vanrednog stanja usled pandemije virusa korona.
Volonteri posetili više od 300 starijih Novosađana kako bi im pomogli za vreme vanrednog stanja
Foto: 021.rs

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić kaže za 021.rs da imaju 150 volontera koji već rade i još 300 ljudi koji su na čekanju. On navodi da volonteri i dalje mogu da se prijave, ali i da je preporuka da se građani samoorganizuju i pomažu svojim komšijama i rodbini oko nabavke hrane, higijenskih proizvoda, lekova i drugih potrepština.

Lazić kaže da su do sada imali 1.500 poziva na broj kol centra 4871-700. Kako bi sprečili zloupotrebe, volonteri koji rade pod Crvenim krstom jasno su obeleženi i nose identifikacione kartice.

"Nakon što kol centar primi poziv i obavi se selekcija, volonteri pozivaju građane i dogovaraju se sa njima oko dolaska. Volonteri po dolasku na adresu građana ne ulaze u stanove ili kuće, nego sa pristojne udaljenosti preuzimaju novac ili recept, obave neophodnu kupovinu i robu donosu korisniku. Tu smo uveli još jedna vid kontrole, a to je da se fotografiše svaki fiskalni račun i šalje preko Vibera u centralu Crvenog krsta", navodi Lazić za 021.rs.

Prema njegovim rečima, Gradski štab ih je zadužio da snabdevaju starije građane prehrambenim proizvodima, higijenskima artiklima i lekovima. Lazić poziva sve koji su se organizovali preko pojedinih firmi, sportskih udruženja ili na drugi način, da se jave na broj telefona 4871-700 kako bi se sve iskoordinisalo i sprečile moguće zloupotrebe.

On za 021.rs kaže i da svakodnevno preko Narodne kuhinje distribuiraju 600 obroka, dok se starijima od 65 godina obroci nose na adresu. Takođe, Crveni krst brine i o 250 starijih meštana u prigradskim naseljima.

  • Petar

    19.03.2020 22:11
    Bili
    Me I do Eli lekove iz apoteke, hvala im.
  • dragan perković

    19.03.2020 16:30
    Ah
    A mlađima koji imaju hronične bolesti-tumor,dijabetes,kardio vaskularne bolesti ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti