Odlazak novosadskog Čileta

Sasvim tiho, neprimetno, dok smo svi usmereni na "globalnu pošast", napustio nas je Bora Vitorac, prvi ovdašnji, sa pola veka zakašnjenja priznati, performer.
Odlazak novosadskog Čileta
Foto: 021 (arhivska fotografija)

Zvuči neverovatno, ali Bora i njegov školski drug Dragoljub Pavlov, su još tokom šeste decenije po ulicama i trgovima Podbare izvodili svojevrsne kalambure, nestašluke, zapravo osmišljeno izrugivanje krajnje jednoličnoj socrealističkoj mimikriji.

Da ne bude nesporazuma, sa osobenim igragijama, akcijama, započeli su pre nego što su se pojavili Džilbert i Džordž, oficijelno prvi evropski perfomeri. Počeli su kao osnovoškolci, a intezivna umetnička praksa trajala je sedam, osam godina dok ih studije poljoprivrede nisu ozbiljnije zaokupile.

Ipak, nikada nisu sasvim napustili uličnu umetničku scenu. Rasli su na dogodovštinama Čarlija Čaplina i Baster Kitona, komičara koji se nije služio mimikama, već samo neobično "sluđenim" izrazom lica. Brzo su upoznali dadaiste, reditelje Ejzenštajna, Vigoa i Karnea, okrenuli se "starom džezu" i počeli da autostopom odlaze do kinoteke u Beogradu.

Mada nisu težili grubosti, njihove "Čarlijade", kako su sami nazivali sopstvene zafrkancije, izražavale su  jasnu kritiku samozadovoljnog društva. Nisu se zadovoljavali "doziranom kritikom", išli su mnogo dalje. Kao takve zaobilazio ih je i časopis "Polja", ovdašnje alternativno glasilo tog vremena.

Bili su svesni umetničke dubine igrarija. Gotovo sve što su izvodili su snimili, današnjim rečnikom kazano foto-dokumentovali. Bilo je to neobično zahtevno i skupo za tadašnje tehnološke i materijalne prilike i mnogo bogatijih umetnika od dvojice siromašnih mladića.

Do danas je sačuvano četrdesetak fotki, na žalost ne i najpoznatija akcija "Pretrčavanje". U pitanju je prelazak tadašnjih tramvajskih šina na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, ali četvoronoške.

Ta igra je toliko ostala u sećanju gradske javnosti, da su je mnogo kasnije, kada su duboko zašli u sedmu deceniju života, ponovili i fotografisali na inicijativu grupe umetnika, Vujica Rešin-Tucić, Slobodan Tišma, Zoran Pantelić i Živko Grozdanić, godine 2007. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine je postavljena zapažena izložba "Dei leči" (ide čile), po istoimenoj parodiji dvojice umetnika sa marginalije. Slavko Timotijević je nadahnuto napisao prateću monografiju.

Kada su koju godinu kasnije američki umetnici i istoričari umetnosti pristigli u ove krajeve radi učešća u koloniji "Terra" i videli fotografije bili su zapanjeni. Nisu mogli verovati da se na marginaliji Evrope još u šestoj deceniji pojavio toliko moderan umetnički angažman.

O novosadskom čudu je u časopisu "Art in America" izašao tekst na šest stranica velikog formata. Njujorška MOMA, vodeći svetski muzej za savremenu umetnost, otkupljuje desetak fotografija za sopstvenu kolekciju. Kakvo priznanje za bezmalo ceo život totalno skrajnute umetnike.

Bora, prvi ovdašnji čile, ili, kako bi mladi danas rekli, lik, u petak nas je napustio. Ostaje obaveza da nove generacije istoričara umetnosti nanovo propituju, tematizuju tako raritentu pojavu kakav je stvaralački dvojac Bora Vitorac i Dragoljub Pavlov.

  • Dragojla

    23.03.2020 07:03
    Letnjim putem
    Iseckam jednu zelenu čarapu
    uramljenom konju u goblenu
    pored glave
    onda se pokrijem belim čaršavom
    i zaspim
    dok ne počne program na radiju
    ili se na prstima vratim
    u gospođince
    letnjim putem

    Zbirka Letnjim putem, Bora Vitorac

    Nedostajaćeš ❤
  • Kostadin

    22.03.2020 13:00
    Odlazak novosadskog Čileta
    Ako nekog interesuje može da potraži u Rečnik starih vojvođanskih reči i nađe sledeće:Čilager - čika
    Čhile - starkelja, ali i mnoge druge lepe reči ...Shandrka - lucprda,Cvaliti se - ne dopustati u raspravi da druga osoba bude u pravu,Hahar - pustahija,Fusher majstor - los majstor,Fruliti - naguziti,Fokafulja - vucibatina,Federvajs - prasak protiv znojenja nogu,Suklata - bezuma osoba,Slepadija - sirotinja itd.
  • S.Jarić

    22.03.2020 03:36
    Nisam ih znao ali priča je dirljiva. Odlazi lagano stari Novi Sad , nestaje kao u "mutnoj vodi" , odlazi u večnost u mi sa njim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti