Solidarnost u teška vremena - Građani nude smeštaj i prevoz medicinarima, ali izostaje pomoć najugroženijima

Usled pandemije virusa korona, mnogi u Srbiji ostaju bez posla, a oni koji su imali sreću da ne dobiju otkaz u većim gradovima snalaze se za prevoz.
Solidarnost u teška vremena - Građani nude smeštaj i prevoz medicinarima, ali izostaje pomoć najugroženijima
Foto: Pixabay
U Novom Sadu je gradski prevoz potpuno ukinut, a GSP je pozvao poslodavce da se prijave, kako bi se određene linije organizovale za prevoz radnika.
 
U problemu su i medicinski radnici koji nemaju sopstveno vozilo, a samim tim i način da dođu na posao. Humani građani pokušavaju da pomognu, pa je tako jedna Novosađanka u fejsbuk grupi "Izdavanje stanova Novi Sad" poručila da će ustupiti svoj stan medicinarima.
 
"S obzirom na situaciju koja se dešava, želim da ustupim svoj stan u Novom Sadu medicinskom osoblju koje nema mogućnost da putuje. Stan ima kapacitet 4-6 osoba. Molim vas da mi se javite u inbox. I da kažem svima da se čuvate i pazite na sebe i svoje najmilije", poručila je ova Novosađanka i naišla na ogromnu podršku i čestitke.
 
U ovoj Fejsbuk grupi javljaju se i građani koji su ostali bez posla, u nadi da će dobiti savet kako da ubede stanodavce da im ne naplate kiriju. Takođe, pojedini stanodavci najavljuju po društvenim mrežama da neće svojim zakupcima naplatiti kiriju u narednom periodu, što takođe nailazi na veliku podršku građana.
 
Za sada ne postoje precizne procene koliko je građana u teškoj finansijskoj situaciji, a organizacije koje se bave ljudskim pravima apeluju na nadležne da sastave pakete mera pomoći onima koji su najugroženiji. Država je, za sada, najavila konkretne mere pomoći pretežno za penzionere.
 
Tako su u A-11 Inicijativi za ekonomska i socijalna prava poručili da su od nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izostali predlozi mera za olakšavanje položaja najranjivijih. Osim svega toga, mišljenja su da je još uvek nejasno kako će poslodavci isplaćivati zarade zaposlenima koji su upućeni na rad od kuće, što otvara prostor za dodatne zloupotrebe i kršenja prava radnika i radnica.
 
Slične poruke stigle su i od Združene akcije "Krov nad glavom", koja je formirala grupe za pomoć beskućnicima i najugroženijima.
 
Istovremeno, zahtevaju od države da donese skup hitnih mera za pomoć beskućnicima - da dozvoli korišćenje praznih zgrada i napuštenih hotela, kao i da angažuje osoblje za sređivanje prostora, vojska da doprema hranu i higijenska sredstva iz narodnih kuhinja i robnih rezervi, ekipe lekara redovno da obilaze kolektive beskućnika i pomognu oko tegoba koje imaju, javni toaleti i gradske česme da se ponovo otvore i ostale mere.
  • Gerontološki

    24.03.2020 09:10
    Gerontološki centar
    U vezi pomoć najugroženijima, spomenite nekad i rad Gerontološkog centra Novi Sad, koji posebno u ovim okolnostima pruža usluge kao što su pomoć u kući za starije osobe, kao i usluge pomoći za beskućnike kao što su svratište za beskućnike i prihvatilište za beskućnike. Tako da nije baš istina da ne postoji usluge pomoći za ranjive kategorije. Posebno bih istakao i rad negovateljica koji rade i u domu za stare, i na terenu po kućama, koji su izložene itekako riziku od zaraze, a rade za platu od 30.000 dinara. Svakako da su sada najznačajniji svi zdravstveni radnici, i apsolutno zaslužuju sve pohvale, ali smatram da su odmah posle njih itekako značajni svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite koji posebno moraju da brinu o svim ranjivim kategorijama, i dece i odrasli i stari, u ovoj situaciji. Spomenite i njih nekad...
  • Mislilac

    24.03.2020 08:18
    Hvala Bogu da su se setili i beskućnika i ljudi koji ne mogu sami. Toliko ih vidimo po ulici, a Vučić samo penzioneri, penzioneri... svoje glasačko telo. SVIMA treba pomoći kojima je to potrebno u ovom vreme.
  • B

    24.03.2020 08:02
    Sustina
    O tome je trebalo misliti PRE no sto su uvedene mere. OK je da stanodavci ne naplate kiriju, a i drzava treba da oprosti racune, jer su i mnogi stanodavci u teskoj situaciji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti