On je rekao da je kajsija promrzla 95 odsto zbog temperatura i do minus šest stepeni između 22. i 23. marta. Zasadi ovog voća najveći su u Vojvodini, u Podunavlju na području između Beograda i Smedereva i u okolini Čačka.
Keserović je rekao da je zbog frontalnog hladnog talasa kajsija propala i u voćnjacima na nekoliko stotina metara nadmorske visine.
Niska temperatura je uništila, kako je rekao, 60 do 70 odsto breskve i rane šljive, zatim značajno trešnje, dok su jabuke i višnje otpornije i šteta će biti minimalna.
On je rekao da je pre dolaska hladnog talasa upozorio vlasnike voćnjaka da preduzmu neke mere i da ako nemaju mašine frost baster (mrazolovce) koje u voćnjak ubacuju topao vazduh, bar zadime voćnjak paljenjem bala slame.
Keserović je rekao da je zaštita moguća i orošavanjem iz helikoptera ali je skupa za male voćnjake. Kasni mrazevi su, prema njegovim rečima, mogući i u prvoj dekadi aprila, a od 2012. godine nisu preskočili nijedno proleće.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 4
Marko
Ne pisem napamet.
Imam i rane i srednjerane i kasne sorte. Mraz je nekada u martu, nekada u aprilu, sustina price je ista.
Imanjak
ako udjete u materiju malo (više) videćete da postoje sorte kajsije koje kasnije cvetaju, daju krupnije polodove od ovih naših selekcija, rađaju svake godine i u našim uslovima ali nisu toliko dobre za destilat-rakiju.
I da, nisu sa NS fakulteta, nažalist čak nisu iz naše države već iz uvoza ali kao što čačansku ljivu uvozimo iz Holandije, možemo o ovo... NAŽALOST...
Kaćanka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar