Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu: Šteta na voću zbog mraza do 50 miliona evra

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da će šteta koju će mraz prouzrokovati voću biti od 40 do 50 miliona evra.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu: Šteta na voću zbog mraza do 50 miliona evra
Foto: Pixabay
On je rekao da je kajsija promrzla 95 odsto zbog temperatura i do minus šest stepeni između 22. i 23. marta. Zasadi ovog voća najveći su u Vojvodini, u Podunavlju na području između Beograda i Smedereva i u okolini Čačka.
 
Keserović je rekao da je zbog frontalnog hladnog talasa kajsija propala i u voćnjacima na nekoliko stotina metara nadmorske visine. 
 
Niska temperatura je uništila, kako je rekao, 60 do 70 odsto breskve i rane šljive, zatim značajno trešnje, dok su jabuke i višnje otpornije i šteta će biti minimalna.
 
On je rekao da je pre dolaska hladnog talasa upozorio vlasnike voćnjaka da preduzmu neke mere i da ako nemaju mašine frost baster (mrazolovce) koje u voćnjak ubacuju topao vazduh, bar zadime voćnjak paljenjem bala slame.
 
Keserović je rekao da je zaštita moguća i orošavanjem iz helikoptera ali je skupa za male voćnjake. Kasni mrazevi su, prema njegovim rečima, mogući i u prvoj dekadi aprila, a od 2012. godine nisu preskočili nijedno proleće.
  • Marko

    26.03.2020 10:53
    Iskustvo dugogodisnje
    @Imanjak

    Ne pisem napamet.

    Imam i rane i srednjerane i kasne sorte. Mraz je nekada u martu, nekada u aprilu, sustina price je ista.
  • Imanjak

    26.03.2020 09:20
    Kajsija
    Marko,

    ako udjete u materiju malo (više) videćete da postoje sorte kajsije koje kasnije cvetaju, daju krupnije polodove od ovih naših selekcija, rađaju svake godine i u našim uslovima ali nisu toliko dobre za destilat-rakiju.

    I da, nisu sa NS fakulteta, nažalist čak nisu iz naše države već iz uvoza ali kao što čačansku ljivu uvozimo iz Holandije, možemo o ovo... NAŽALOST...
  • Kaćanka

    25.03.2020 18:18
    Sećanja
    Nekad je glavna ulica Borisa Kidriča u Kaću bila prepuna kajsija....voleli smo ih i zrele i zelene.... a onda je svako ispred svoje kuće sadio i sejao šta je hteo.....sad...nit je za voljenje nit za sećanje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti