Gradska uprava: Vanredno stanje ne znači da su zabranjeni radovi u stanovima

Vanredno stanje nije zabranilo izvođenje radova u stanovima, potvrdili su za 021.rs u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.
Gradska uprava: Vanredno stanje ne znači da su zabranjeni radovi u stanovima
Foto: 021.rs

Povodom pritužbi građana da pojedinci rekonstruišu stanove ili izvode druge radove u zgradama, u Gradskoj upravi navode da od uvođenja vanrednog stanja nije doneto posebno uputstvo koje bi se odnosilo na izvođenje građevinskih radova u stanovima, te se i dalje primenjuje Zakon o planiranju i zgradnji, kao i Zakon o stanovanju.

U ovoj Upravi podsećaju da ukoliko se izvode radovi na tekućem održavanju, nije potrebno pribaviti akt nadležnog organa.

"Tekuće održavanje objekta jeste izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom objekta ili radi otklanjanja tih oštećenja, a sastoje se od pregleda, popravki i preduzimanja preventivnih i zaštitnih mera, odnosno svi radovi kojima se obezbeđuje održavanje objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti, a radovi na tekućem održavanju stana jesu krečenje, farbanje, zamena obloga, zamena sanitarija, radijatora, zamena unutrašnje i i spoljašnje stolarije i bravarije, zamena unutrašnjih instalacija i opreme bez povećanja kapaciteta i drugi slični radovi. Za sve ostale radove je potrebno pribaviti akt nadležnog organa", kažu u Upravi.

Kako su naveli, ukoliko stanar izvodi radove na tekućem održavanju u svom stanu, ili radove za koje poseduje akt nadležnog organa potrebno je da o tome obavesti upravnika zgrade, da istakne obaveštenje stanarima o radovima koje izvodi i da radove ne izvodi u vreme kućnog reda.

U Gradskoj upravi su za 021.rs naveli i da su upoznati sa radovima u jednom stanu u zgradi u Ulici partizanskih baza 10 na koje su se žalili građani i kažu da je građevinski inspektor izašao na lice mesta i konstatovao da se izvode radovi na tekućem održavanju i da su zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi, obijene su podne i zidne pločice, na pojedinim mestima zamenjene su instalacije, ukolonjene sanitarije i na pojedinim mestima izvađena je stolarija. Inspekcija izlaskom nije konstatovala da je ulaz prljav.

U Gradskoj upravi kažu i da inspektori svakodnevno obilaze Novi Sad i redovno nadgledaju sve građevinske radove.

  • U istom sosu

    04.04.2020 11:38
    Pomoc
    Mogu li Bojan i Elektricar da budu malo precizniji sa svojim predlozima, kako bih iste iskoristio. Posto komsija iznad mene renovira stan od novembra. Hvala
  • Komsija

    31.03.2020 18:26
    Da li je u redu?
    Niko se nije zalio na buku, kad tad bi ta buka bila.Ja sam se konkretno zalio sto majstori istovremeno uzurpiraju oba lifta ( pri tom ga zakoce dok ne obave sve sto imaju) dok za to vreme svi stanari pesace do svojih stanova.Napomenucu da zgrada ima 9 spratpva.Samo malo manje bahatosti da je bilo niko se ne bi bunio.
  • Bojan

    31.03.2020 18:17
    Čemu nerviranje, barem se idiotima koji su sad rešili da renoviraju i terorišu stanare može napakostiti do te mere da im to više nikad ne padne na pamet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti