U toku dezinfekcija ulaza u novosadskim zgradama, na obodima se još uvek čeka na tretman

Skoro pola meseca traje dezinfekcija ulaza stambenih zgrada u Novom Sadu usled epidemije novootkrivenog virusa, a kako su poručili u "Ciklonizaciji", tretmani se sprovode od centra do kvartova na obodima grada.
U toku dezinfekcija ulaza u novosadskim zgradama, na obodima se još uvek čeka na tretman
Foto: 021.rs
Međutim, kako neki građani navode za 021, njihovi ulazi još uvek nisu stigli na red. 
 
Tamo gde je ulaz u zgradu tretiran, stoji jasno obaveštenje da je isti dezinfikovan. "Ciklonizacija" je nedavno saopštila da se završava prvi krug dezinfekcije, ali još uvek postoje zgrade u kojima nisu bili, pre svega na rubnim delovima grada. S druge strane, prema navodima stanara, neki ulazi su i po drugi put tretirani.
 
Na pitanje 021 zbog čega su ekipe u nekim ulazima bile dva puta, a u neke nisu ulazili, u "Ciklonizaciji" za kažu da je "nemoguće da u nekom delu grada ulazi ne budu dezifikovani ni jednom, a da se u drugim delovima radi drugi put".
 
"Dezinfekcija obuhvata sve zgrade u svim delovima grada, oko 5.000 ulaza. U ovom momentu u toku je drugi krug, a tempo može da varira od dela do dela grada, jer u ovoj akciji operativcima 'Ciklonizacije' pomažu i ekipe JKP 'Gradsko zelenilo' i JKP 'Stan'. Mogu se desiti pojedinačni slučajevi, da je neki ulaz zavučen ili su ga operativci prevideli, ali u tim slučajevima, po prijavi upravnika ili stanara, ekipe se vraćaju i izvode tretman. Dešavalo nam se i da nesavesni sugrađani posle odlaska naših operativaca skinu obaveštenje da je izvršena dezinfekcija, pa su u nekim ulazima građani mislili da dezinfekcija nije izvršena", kažu u "Ciklonizaciji".
 
 
Na pitanje šta obuhvata prvi, a šta drugi krug dezinfekcije, u preduzeću navode da se prema odluci Gradskog štaba za vanredne situacije, tretmani izvode tako što operativci 'Ciklonizacije' idu od ulaza do ulaza i dezinfikuju unutrašnjost, a naročito kvake, gelendere, holove, hodnike i liftove. Kada se završi dezinfekcija jednog kruga, po istom sistemu će, kažu, biti sproveden i drugi krug, sve dok postoji potreba.
 
Dezinfekcija ne obuhvata okolinu kuća i nesanitarnih naselja.
 
"Ova akcija je usmerena na dezinfekciju prostora sa potencijalno najvećom frekvencijom građana i ne obuhvata dvorišta privatnih kuća. U ovom momentu, akcija ne obuhvata ni nesanitarna naselja. Ali su u prigradskim naseljima obuhvaćene sve stambene zgrade", odgovaraju u "Ciklonizaciji" na pitanje 021 i dodaju da nije bitno da li zgrada ima upravnika ili ga nema jer to ne utiče na odluku o dezinfekciji.
 
Dezinfekcija je tema od značaja za građane Novog Sada i zbog nedavnog saopštenja "Ciklonizacije", u kojem navode da su građani prijavili malverzacije upravnika. Kako su poručili, upravnici su od građana tražili više hiljada dinara na račun dezinfekcije koju sprovode odvojeno od operativaca "Ciklonizacije", tvrdeći da je efekat dezinfekcije višednevni - što je nemoguće. Tretman ima dejstvo nekoliko sati, u slučaju da u ulaz niko ne ulazi. Detaljnije o tome čitajte OVDE.
 
Kako je u više navrata rečeno, dezinfekcija ulaza ne znači da ne treba voditi računa o redovnoj higijeni prostora, koja je sada naročito bitna i zavisi od pojedinačnih građana.
  • Natasa

    01.04.2020 23:28
    higijena
    Bitno da se svi slikaju, kao toboze spremacice u belim odelima i dezinfikuju zgrade. A ne daju im pare za prevoz da dodju na posao.
    Zalosno kazu higijenicarke Haus majstor&Higijena;.Na sve su spremni samo radi eksponiranja, a ulaze niti ciste niti dolaze. Al procice i ovo vanredno stanje, ima da nam lete iz ulaza.
  • Biba

    01.04.2020 13:43
    .
    Kod mene na Naselju bili pre 10-ak dana, poprskali samo prizemlje, 2 metra od ulaznih vrata, i to je to.
  • Donka

    01.04.2020 11:33
    Lazi, prevare i svašta ponesto
    Mi imamo sa Jkp" Stanom" ugovor o održavanju, dva puta su do sada bili i isprskali i polepli obaveštenje o gore navedenoj radnji! Pošto sam na prizemlju i imam 65 godina mogu da ispratim kao što jesam situaciju... Tako da postoje izuzeci ali evo sa
    Novog Naselja iz prve ruke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti