Gojković: Bespotrebno da svi medicinari u Vojvodini obuku skafandere da bi se slikali

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i pokrajinski premijer Igor Mirović naveli su da je Klinički centar Vojvodine još u januaru počeo da nabavlja neophodnu medicinsku i zaštitnu opremu.
Gojković: Bespotrebno da svi medicinari u Vojvodini obuku skafandere da bi se slikali
Foto: 021.rs
Iako ta oprema, kaže Mirović, nije sama po sebi dovoljna, trenutno KCV raspolaže sa dovoljno opreme i ona stiže svakog drugog danaiz centralnog magacina u Beogradu u magacin u KCV.
 
"Treba pohvaliti Klinički centar Vojvodine, izuzetna ustanova koja je samostalno, ne čekajući proglašenje vanrednog stanja niti pomoć, počela sa nabavkom određene količine opreme, dovoljne za prvi 'udar'. Pre godinu dana smo rekonstruisali intenzivno odeljenje i to je trenutno najopremljenije mesto za lečenje ovakvih pacijenata", naveo je Mirović, negirajući navode iz teksta objavljenom na portalu nova.rs o uslovima rada na ovoj klinici.
 
Gojković je naveo da anonimni lekari, koji su bili sagovornici u tekstu, imaju svoju savest i odgovornost u celoj priči.
 
"Po stoti put - zdravstveni sistem ima neophodnu opremu. Postoji strogo određena procedura Svetske zdravstvene organizacije šta ko od zdravstvenih radnika treba da duži, što se tiče opreme. Svi nivoi, počev od medicinskih sestara pa do lekara, imaju svu potrebnu opremu. Centralni magacin zaštitne opreme za Vojvodinu je u KCV i ima devet lokalnih magacina u koje se prebacuje roba iz našeg magacina. Na svaka dva dana dobijam tačan presek koliko koja ustanova u Vojvodini ima opreme i do sada se nijednom nije dogodilo da bilo koja ustanova nema opremu. Bespotrebno bacanje resursa je da svih 26.000 zdravstvenih radnika izlaze u skafanderima samo da bi se slikali. Naravno da se potpisuju radnici za opremu jer neću da dozvolim da se oprema iznosi iz zdravstvenih ustanova i nosi komšijama i familiji", rekao je Gojković.
 
Gojković je dodao da je KCV pustio Rojtersove kamere u ustanovu, te da je njihova ekipa razgovarala sa svim zaposlenima.
 
"To što se neki neodgovorno ponašaju u Kliničkom centru i nezadovoljni su možda svojim statusom i privilegijama - koje su nekada male, to nije problem o kojem treba da pričamo u ovom trenutku. Lekari u Kliničkom centru Vojvodine jako dobro znaju o čemu pričam. U zdravstvu, kao i u drugim sferama, imate odgovorne i neodgovorne, a naš posao je da pustimo ove odgovorne da rade", naveo je on u reakciji da ne postoji dovoljno zaštitne opreme za zaposlene u KCV, što se navodi u tekstu zbog kog je autorka Ana Lalić privedena.
 
Mirović je dodao da, zahvaljujući pomoći Kine, u magacin KCV stiže 80.000 zaštitnih maski, 1.000 odela, 3.000 vizira za lice, 20.000 rukavica, 170.000 jednokratnih maski i 200 beskontaktnih toplomera. 
 
On je novinarima podelio fotografije izgleda Klinike za infektivne bolesti.
 
"Ne daj bože da nas je ovo zadesilo 2016. godine, kad nijedna klinika nije bila rekonstruisana i nismo imali gotovo ni trećinu opreme koju imamo sada", rekao je on i dodao da im dovoljno testova na virus korona za naredne tri do četiri nedelje.
  • Marko

    04.04.2020 05:31
    @ svi vi
    Postovani,
    Kakve vi idiotluke pisete, prosto me je sramota u vase ime. U doba uzasne epidemije vi se bavite politickim temama. Pa taj kcv je u kriminalnom stanju 40 godina. Niko pre ga nije sredio. Klinike se raspadaju. Pa ne mogu ovi za 4 god da rese nesto sto pola veka propada. Mozda je sns i doneo koronu? Mozda clanovi i njihove porodice imaju imunitet ili su vakcinisani? Svasta.
    Ljudi svi smo bre ugrozeni dozovige se pameti. I crveni i plavi i zuti, svi oboljevamo. Nemojte bre mrznju siriti dovoljna nas je muka pogodila. Svi setate, pa bi da setate kerove, macke, papagaje... pa vam bas fali druzenje jer zli vladaoci su vas u kuce zatvorili...skidate ograde sa parkova da vi se deca igrala...
    Niste svesni da to vodi ka tome da imamo 100-200 mrtvih dnevno. Jel to hocete? Onda nastavite da pijete kafu i setate kejom kao da bije nista. Rostiljajte kao 1999.i pevajte po trgovima sa “target”crtezima. Samo neprijatelj sada ne vozi jeroplan i ne baca bombe na objekte...sada je neprijatelj necidljiv i ulazi u svaciji dom a vi mrzite koga hocete
  • Dr

    04.04.2020 00:51
    ako
    Ako je sve tačno što Ministar kaže,molio bih da mi se objasni jedno.Zašto tražimo pomoć u medicinskoj opremi na sve strane?Šta će nam iz Kine,poručene mašine za proizvodnju maski?Kako to da ni jedna apoteka nije imala ni rukavice ni maske?Šta ste Vi znali za virus a o tome ste ćutali i punili magacine a u isto vreme građanima uz osmeh davali preporuke za zaštitu?Činjenice Vam nikako ne idu u prilog.
  • stevica

    03.04.2020 22:03
    []
    Sve to mi placamo...
    Posle smo srecni kad nas doktor primi (posle visesatnog/visednevnog) cekanja ili kada policija posla 4 sata dodje da napravi zapisnik kada nam neko cukne auto, kada neko od nasih para da 12 miliona evra belosvetskoj fabrici cokolade koja ce zaposliti 100 radnika itd.
    Sve te funkcionere sto voze 200 na sat po auto putu sa ukljucenim blinkerima, sve njihove ljubavnice, sve njihove rodjake, sve mi to platimo.
    Kada cemo mi sami poceti da trazimo i da insistiramo da znamo sta dobijamo za svoj novac, kako se on trosi, na sta i zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti