Laboratorija ideja u Novom Sadu svakodnevno proizvodi besplatne 3D zaštitne vizire za zdravstvene radnike

IDEAlab, laboratorija ideja u okviru Univerziteta u Novom Sadu, proizvodi vizire koji se na dnevnom nivou isporučuju zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.
Laboratorija ideja u Novom Sadu svakodnevno proizvodi besplatne 3D zaštitne vizire za zdravstvene radnike
Foto: 021.rs

Viziri koji se prave pomoću 3D štampača u celosti prekrivaju lice i na taj način štite osobu od kapljičnog prenošenja virusa kovid-19.

Dnevno se štampa stotinak vizira, a kako ih je moguće dezinfikovati, njihova upotreba je višekratna.

"Izrada vizira radi se FDM štampom i trenutno u ovoj grupi u kojoj radimo mi smo u stanju da dnevno proizvedemo i isporučimo nekih stotinak vizira za potrebe zdravstvenih radnika na teritoriji Vojvodine", kaže Vladimir Todorović, rukovodilac laboratorije iDEAlab, koja je sa proizvodnjom vizira počela na samom startu krize izazvane virusom korona u Srbiji.

Broj pojedinaca i kompanija koji se volonterski uključuju u 3D štampanje vizira za potrebe lekara i medicinskog osoblja u celoj Srbiji svakodnevno raste, a nedavno je oformljena grupa na Fejsbuku pod nazivom "Vizionari Srbije" koja broji gotovo 4.000 ljudi, a iDEAlab je ujedno i deo "Vizionara". Sve što se proizvede napravljeno je u konsultaciji sa stručnjacima iz biomedicinskih disciplina, kao i sa tehnolozima i hemičarima.

"U akciju se do sada uključilo više od 60 kompanija, timova i pojedinaca. Osim štampanja vizira, startapovi koji se razvijaju u inkubatorima i naučno-tehnološkim parkovima pokušavaju da sprovedu u delo i još neke inovativne ideje, kako bi olakšali odbranu od epidemije", navodi Todorović.

Inače, iDEAlab je kao laboratorija kreirana kroz projekat Evropske komisije koja je, između ostalog, finansirala i nabavku 3D štampača. Trenutno se sva ta oprema stavila u funkciju odbrane od koronavirusa.

  • LOL

    06.04.2020 23:11
    za Turkan
    Postovani najedite se vasih sendvica sa podrigusom i stidite se makar pet minuta ako imate i cantimetar obraza da tako lazete. Ako je i istina da znate nekog ko radi u bolnici mada sumnjam , nije vam palo na pamet da nije u svakoj ustanovi i na svakom odeljenju ista situacija? Nemam razlog da lazem osoblje na sve strane moljaka za opremu, pogledajte just giv i izvinite samo da pitam stranice koliko medicinskog osoblja se javilo ljudima koji nude sivenje maski . Nemaju maske, nemaju rukavice to je cinjenica a ne naucnofantasticni film u kome vi zivite!
  • Turkan

    06.04.2020 09:21
    @LOL ostalo ti lovacke pastete oko usta druze od izmisljanja.... svi imaju sve, licno znam jr mi zena radi u bolnici, svi na svim odeljenjima imaju svu opremu tipa maske, rukavice, dez sredstva.... tako da ti prica sirenja lazi ne pije vodu....
  • LOL

    06.04.2020 08:35
    Da li radnici iz zdravstvenih ustanova treba sami da se jave i zamole za pomoc, kako ovo funkcionise? Komsinica koja radi na decijem odeljenju me kontaktirala da nemaju prakticno nista , tri maske na devetoro je nista a par rukavica na isti broj je katastrofa. Imam osecaj da je ustanivama zabranjeno javno da traze pomoc da se ne bi znalo pravo stanje a pomoc im je preko potrebna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti