FOTO: Studenti Medicinskog fakulteta svakog dana dostavljaju namirnice i pružaju psihološku pomoć građanima

Građani kojima je, u periodu samoizolacije i generalno vanrednog stanja, potrebna psihološka podrška, odnedavno imaju mogućnost da o svojim problemima porazgovaraju sa mladima koji volontiraju u SOS kol-centru Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.
FOTO: Studenti Medicinskog fakulteta svakog dana dostavljaju namirnice i pružaju psihološku pomoć građanima
Foto: 021.rs
SOS kol-centar Medicinskog fakulteta od početka krize prati zdravstveno stanje građana koji su bili u kontaktu sa zaraženima virusom korona. Takvih je  u Vojvodini nekoliko hiljada, a svakodnevno se čuju sa studentima Medicinskog fakulteta, u nameri da se prati eventualni razvoj simptoma i druge potrebe.
 
Vremenom, studenti su shvatili da je ovim građanima potrebna i dodatna podrška - mnogi ne mogu da se redovno snabdevaju namirnicama i lekovima, a pojedinima je potrebna psihološka podrška da bi prebrodili period koji retko kome ne pada teško.
 
Svoje utiske za 021 podelili su volonteri i studenti Medicinskog fakulteta Stefan Jakšić i Milan Milinkov.
 
Građani pozovu, volonteri obave kupovinu i dostave namirnice
 
Svakog radnog dana u periodu od 9 do 11 časova, Novosađani u samoizolaciji mogu da pozovu SOS mobilni tim, kaže Stefan Jakšić.
 
"Mobilni tim je formiran kako bi građanima koji su u samoizolaciji i kojima je neophodna pomoć u smislu nabavljanja osnovnih namirnica i lekova, ove potrepštine bile dostavljene na kućnu adresu. U komunikaciji sa ovim građanima, sa kojima smo se već dovoljno upoznali i koji imaju poverenje u nas, stekli smo utisak da smo im potrebni i da možemo da budemo od još veće koristi", navodi Jakšić.
 
Ukoliko ste u ovoj grupi građana, broj telefona SOS mobilnog tima je 060 515 93 03.
 
"Građani nam prenesu svoje potrebe u toku navedena dva sata i nakon toga volonteri odlaze u nabavku i građanima dostavljaju potrebne namirnice i lekove", kaže Milan Milinkov.
 
 
Istovremeno sa mobilnim timom, osnovan je i tim za psihološku podršku građanima u samoizolaciji.
 
"Ideja je takođe nastala tokom proteklih nedelja, kad smo prilikom razgovora sa građanima uvideli potrebu za organizovanjem ovakvog vida podrške. Svi građani koji su u izolaciji i osećaju se nervozno, uplašeno, usamljeno ili bi samo želeli da popričaju sa nekim mogu se javiti na broj telefona 060 515 93 05 ili na 060 515 93 06. Ovaj tim takođe čine studenti volonteri našeg kol-centra, koji su prethodno prošli odgovarajuću obuku u saradnji sa studentima psihologije Filozofskog fakulteta, kao i sa diplomiranim psiholozima", kaže Stefan Jakšić i dodaje da je ekipa zadovoljna kako funkcioniše.
 
Ovi budući medicinari biće na raspolaganju građanima sve dok bude potrebe za tim. Na ovaj način, kažu, i oni uče.
 
"Smatramo da je ovo sjajan doprinos studenata medicine našim sugrađanima kojima je potrebna pomoć. Takođe, za nas ovakva aktivnost predstavlja veliku ličnu satisfakciju i smatramo da je u skladu sa našim budućim pozivom", pojašnjava Milan Milinkov za 021.
 
Više o studentima koji svakog dana vode računa o stanju građana u samoizolaciji saznajte u našem tekstu OVDE.
  • Bravo

    16.04.2020 16:05
    Veliki pozdrav mladim kolegama posebno Stefanu Jaksicu koji pored stalnog posla studira i polaze sve u roku. Aktivan clan i predavac je u vise sekcija Medicinskog fakulteta. Momak za primer i srecna sam sto ga poznajem. Zelim Vam svima da uspete u zivotu. Takvi su svuda dobro dosli a nadam se da ce ih i ovde prepoznati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti