"Srbijagas" se seli u renoviranu modernističku zgradu s kraja pedesetih

Javno preduzeće "Srbijagas" tokom leta bi trebalo da se useli u renoviranu zgradu na Bulevaru oslobođenja 69, koja je izgrađena krajem pedesetih godina prošlog veka.
"Srbijagas" se seli u renoviranu modernističku zgradu s kraja pedesetih
Foto: 021.rs
Prema saznanjima 021.rs, zgrada koju je projektovao Sibin Đorđević, i koja je jedna od malobrojnih tipičnih primera modernizma u Novom Sadu, biće novo sedište "Srbijagasa". Ideja preduzeća je da se objektu vrati autentični izgled koji je imao nakon završetka izgradnje.
 
Radovi na renoviranju traju nekoliko meseci i nalaze se u finalnoj fazi. Jedan deo obnovljenog objekta, Aneks, već koriste posebna odeljenja Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu za suzbijanje korupcije. 
 
"Srbijagasu" je deo ove zgrade pripao još 2005. godine, prilikom podele tadašnjeg Javnog preduzeća "NIS - Naftna industrija Srbije", kada su stekli pravo svojine na tri sprata i celokupan Aneks. Pre tri godine je doneta odluka da se od suvlasnika objekta kupi i ostatak zgrade, te da njen prednji deo bude trajno sedište nacionalne gasne kompanije.
 
Proces kupovine nedostajućih delova zgrade završen je 2018, a u rekonstrukciju se krenulo prošle godine. Kako se može videti, spoljni deo rekonstrukcije je završen, zgradi je vraćen prvobitni izgled, uklonjene su sve klime sa prozora, a požarnom stepeništu sa desne strane objekta je vraćena funkcija i prvobitni izgled. Osim toga, započeta je detaljna unutrašnja rekonstrukcija, osavremenjivanje opreme i instalacija zgrade.
 
 
 Stanje pre rekonstrukcije
 
Zgrada koju je na Bulevaru oslobođenja projektovao Sibin Đorđević, zajedno sa drugim objektima u gradu koji su nastali kroz zajednički rad sa suprugom i arhitektkinjom Milenom Đorđević, predstavljaju na neki način i oduživanje gradu na podsticaju kada je to bilo potrebno.
 
Đorđević je karijeru započeo u Urbanističkom zavodu Beograd, a 1952. godine je prešao u Novi Sad. Posle dve godine rada na rešenjima uslovljenim naglim porastom stanovništva u Novom Sadu, Đorđević od grada dobija stipendiju za studijski boravak u Parizu. Tamo se upoznao sa nizom dela arhitekte Šarla-Eduara Žanre-Grija, poznatijeg kao Le Korbizje, jednog od saosnivača purizma. 
 
Upravo pod tim uticajem Đorđević stvara svoje projekte. Od 1956. godine bio je direktor Arhitektonskog ateljea "Plan" i u tom periodu nastaju svi projekti koje je izveo u Novom Sadu, a neki od njih su zgrada Poljoprivrednog fakulteta, niz zgrada na desnoj strani Bulevara Mihajla Pupina prema Dunavu, a jedan od objekata je i višespratnica na Bulevaru oslobođenju 69.
 
Bračni par Đorđević se 1963. godine preselio u Štutgart, gde su takođe radili za državni biro. 
  • Jova

    12.05.2020 12:57
    Srbijagas NIJE U GUBITKU.Provereno.Zlonamerne su price da je gubitas i da se zaposleni bahate.U ovoj firmi radi puno vrednih ljudi koji dele sudbinu ovog naroda šta god ko o tome mislio.
  • Pera šofer Minhen

    12.05.2020 06:54
    Haha
    Pa tu je moja mama radila 1961. u Produktivi.
  • e

    12.05.2020 04:57
    lepotica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti