Ombudsman reagovao zbog 93-ogodišnje Novosađanke koja je u smeću ležala na Grbavici, Centar za socijalni rad kaže da je zbrinuta

Nakon što je Zaštitnik građana zatražio informacije o okolnostima slučaja nepokretne Novosađanke (93) koja živi bez porodičnog staranja, iz Centra za socijalni rad rekli su za 021 da se ona više ne nalazi u svom stanu, već da je zbrinuta "u saradnji sa zdravstvenim sistemom".
Ombudsman reagovao zbog 93-ogodišnje Novosađanke koja je u smeću ležala na Grbavici, Centar za socijalni rad kaže da je zbrinuta
Foto: 021.rs
Iz Centra za socijalni rad nisu želeli da daju više informacija o slučaju Novosađanke, pozivajući se na poverljivost podataka, tako da je nejasno da li se ona nalazi u Domu za smeštaj starih lica u Futogu ili je smeštena u neku zdravstvenu ustanovu.
 
Ombudsman je reagovao nakon što je iz medija došao do saznanja da ova žena, koja ima 93 godine, nepokretna i nesvesna, zatrpana smećem leži u hodniku svog stana na Grbavici.
 
"Ona nije u stanju da se stara o sebi, a ni Centar za socijalni rad Novog Sada, ni Hitna pomoć nisu preduzeli mere iz svoje nadležnosti kako bi se toj starijoj sugrađanki bez porodičnog staranja pružila hitna neophodna pomoć i zaštita", saopšteno je juče iz kancelarije Zaštitnika.
 
Nakon dobijenih saznanja, Zaštitnik građana je, kako se navodi, 11. maja zatražio informacije o svim okolnostima navedenog slučaja i o preduzetim merama od Centra za socijalni rad, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
 
Podsetimo, portal Nova.rs objavio je 10. maja tekst o Novosađanki koja je nedeljama ležala zatrpana u smeću i jedinu pomoć dobija od komšija koje su više puta apelovale na nadležne službe da preuzmu brigu o njoj.
  • Vasa

    13.05.2020 19:41
    Vojna Bolnica
    Smeštena je i zbrinuta u Vojnoj Bolnici Novi Sad.
  • Pmila ns

    13.05.2020 17:48
    Briga o starim ljudima
    Znam o kojoj staroj gospodji je rec, nisam znala da toliko blizu stanujemo.Vidjala sam je kad ide u pijacu i iz nje kuci,bila je upadljivo elegantna sa crvenom francuskom kapom,jaknom, cipelama i crnoj suknji.Crveni ruz. Zivahno je hodala sa kolicima za pijacu. Bila mi je skroz slatka stara dama. Jednog dana sam se sokirala kad sam videla da pretura po kontejneru pijace, sledeci put,isto....Bilo mi je vrlo neprijatno.Onda je stigla korona...neki dan procitam ovu vest. Ne zelim da verujem da komsije nisu znale za ovu njenu naviku, gde su bili od marta??? Verujem da su reagovali tek kad se neugodno osecalo iz stana.Sta ako je pala, nije mogla da ustane? Je li se neko pitao sta jede? Sramota i neljudskost zivi oko nas.
  • m

    13.05.2020 16:34
    @mrki
    Zena je i bolesna s obzirom na godine.Novosadska hitna pomoc je sramota za srpsko zdravstvo,samo oni znaju koji su imali losa iskustva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.