Ulica Marka Miljanova raskopana, građani nezadovoljni, a probijanje rokova moguće

Radovi u Ulici Marka Miljanova na Podbari traju već pola godine, a kraj im se, barem po stanju na terenu, još ne nazire.
Ulica Marka Miljanova raskopana, građani nezadovoljni, a probijanje rokova moguće
Foto: 021.rs
Početkom decembra počeli su radovi na uređenju Ulice Marka Miljanova, ali su ubrzo bili obustavljeni jer je bilo neophodno da komunalna preduzeća završe radove na rekonstrukciji kanalizacije i toplovoda. 
 
U januaru, kako smo pisali, radovi su bili obustavljeni da bi se pronašlo rešenje za odvijanje saobraćaja u ovom delu grada. Nedugo zatim stigla je i epidemija virusa korona, pa je vanredno stanje usporilo čitavu državu, a tako i radove u ovoj novosadskoj ulici.
 
Sve je to uticalo na tamošnje stanare koji su se obratili redakciji 021.rs. Oni, kako kažu, imaju problema što umesto po asfaltu ili popločanom trotoaru sada hodaju po šljunku. Mogućnost kretanja im je sužena i sve im to otežava svakodnevni život. 
 
"Znali smo da će stanje potrajati. Međutim, ima jedno mesec dana sigurno kako je raskopan i trotoar i kako se saplićemo po šljunku dok hodamo uskim delom koji nam je ostavljen. Koliko vidimo, radovi se samo proširuju, sve više se raskopava, a nikako da se krene na popločavanje tog trotoara. Što je najinteresantnije, izgleda da se sa popločavanjem ovog dela gde je najviše stambenih zgrada ni ne žuri, već se neke pripreme vrše sa strane gde je 'Elektroporcelan' i gde nema zgrada. Ne treba da napominjem koliko to smeta majkama s kolicima i malom decom, a i penzionerima kojima je teško da hodaju po ovakvom terenu", kaže za 021.rs Vesna P. iz Ulice Marka Miljanova.
 
Pre samih radova na sređivanju saobraćajnica, počeli su radovi na kanalizacionoj mreži vrednosti od gotovo 40 miliona dinara. Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je angažovala preduzeća "Put invest", "Energotehnika - Južna Bačka" i "Struja", uz tri podizvođačka preduzeća, radi rekonstrukcije saobraćajnih površina i javnog osvetljenja u Marka Miljanova. Vrednost ovih radova je 191 milion dinara, a rok za završen posao je 240 dana. Računica kaže da je izvođačima ostalo manje od 80 dana da završe sve ugovorene radove.
 
U preduzeću "Put invest" navode za 021.rs da je održan sastanak u UGZI-ju na "temu rešavanja objektivnih problema u vezi sa izvođenjem radova". Kako se navodi, radovi su obimni i pojavljuju se problemi koje naručilac nije mogao da predvidi pre početka posla.
 
"Kao izvođači zaista radimo maksimalno koliko je moguće, kada se uzmu u obzir objektivni zastoji kojih ima na više mesta, jer, između ostalog, nekoliko javnih preduzeća mora da izvede izmeštanja svojih instalacija kako bismo mi mogli nesmetano da izdvodimo radove po našem ugovoru. To je sve dodatno prolongirano zbog trajanja vanrednog stanja i ozbiljne epidemije. Nažalost, zbog celokupne situacije, mi ne možemo da obećamo da će radovi biti završeni pre roka, jer to ne zavisi samo od nas. Ono što je sigurno jeste to da će radovi biti izvedeni kvalitetno i uz poštovanje ugovorenih rokova. Građane bismo zamolili za malo strpljenja, na kraju će imati modernu saobraćajnicu sa potpuno rešenom i obnovljenom svom infrastrukturom", ukazuju u "Put investu" za 021.rs.
 
U ovoj kompaniji navode i da bi za detaljnije informacije bilo najbolje da se obratimo nadležnoj gradskoj upravi, što smo i učinili. Međutim, u Upravi za građevinsko zemljište i investicije samo detaljnije opisuju šta je sve plan da se uradi. 
 
Deo ulice od Beogradskog do kraka sa Venizelisovom biće rekonstruisan, te će sama saobraćajnica biti bulevarskog tipa, odnosno imaće dve saobraćajne trake po smeru, širine šest metara. Tu će biti i razdelno ostrvo, biciklistička staza sa neparne strane ulice, obostrane pešačke staze, parking sa parne strane ulice.
 
Kod Kvantaša je predviđen kružni tok, a deo ulice od kružne raskrsnice do Ulice Đorđa Rajkovića imaće kolovoz širine šest metara, obostrane parkinge, pešačke staze i biciklističku stazu sa neparne strane.
 
"Radovi obuhvataju i zaštitu postojećeg kanalizacionog kolektora koji datira iz šezdesetih godina. U Ulici Marka Miljanova postoji staro i dotrajalo javno osvetljenje koje će biti zamenjeno novim i energetski efikasniji, prilagođeno novoizgrađenim saobraćajnim površinama", zaključuju u upravi.
  • Vesna

    17.05.2020 15:06
    Želim da se zahvalim Zoranu koji je pisao ovaj tekst i kompletnom timu 021, jer se bukvalno onog dana kad je tekst objavljen krenulo bar s popločavanjem trotoara s parne strane gde je najviše useljenih zgrada.
    Hvala Vam što ste posvetili pažnju našem problemu i pomogli da dodje u javnost. Znamo da će iskopine i prašina u našoj ulici trajati još dugo, ali sad ćemo bar moći normalno da hodamo!
  • Rajko

    16.05.2020 17:24
    Tuzno
    Mi ove ljude placamo da unistavaju grad i odlicno odradjuju posao.
  • Alex

    16.05.2020 14:23
    Sve je to sns bagra
    Dole sns, dole avav !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti