Grad: Ulaže se u rekonstrukciju biciklističkih staza

Grad Novi Sad pripremio je projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju sedam kilometara biciklističke staze na Futoškom putu, a za ove radove već su izdate neophodne građevinske dozvole.
Vrednost celokupne rekonstrukcije Futoške ulice je 275,6 miliona dinara bez PDV-a.
 
Prema saznanjima 021, radovi će se odvijati ove godine, a oni nisu jedina ulaganja u biciklističku infrastrukturu.
 
Kako saopštava Grad, "imajući potpuno razumevanje za probleme sa kojima se suočava oko 30.000 Novosađana koji bicikl koriste kao osnovno prevozno sredstvo, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije počela je obnovu postojećih biciklističkih staza". 
 
"Trenutno se rekonstruišu biciklističke staze na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Ulice kralja Petra, a nakon toga biće popravljene i druge kritične deonice na Bulevaru oslobođenja, u Ulici Narodnog fronta i na još nekoliko lokacija u gradu gde postoje oštećenja koja biciklistima ometaju udobnu i bezbednu vožnju. Kako bi saobraćajnu infrastrukturu učinila što bezbednijom i funkcionalnijom, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, osim u popravku staza, uložila je znatna sredstva i u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu trenutno rasprostire u dužini od preko 90 km", poručuju u Gradskoj kući.
 
Kako dodaju, u skladu sa planskom dokumentacijom, u prethodnih nekoliko godina izgrađene su nove biciklističke staze na Bulevaru Evrope, Sentandrejskom putu, Bulevaru Jovana Dučića, Bulevaru despota Stefana, Ulici Bate Brkića i 1300 kaplara. 
 
"Osim u gradskim četvrtima, izgrađeno je i dva kilometra biciklističke staze na Temerinskom putu, 1,3 km u Ulici Nova 1 u Veterniku, kao i 6,2 km biciklističke staze Novi Sad - Begeč", navode u Gradu.
 
Planira se i izgradnja pešačko-biciklističke staze duž Bukovačkog puta, kao i izgradnja 19,83 km biciklističke staze Novi Sad - Rumenka - Irmovo - Kisač - Čenej. Osim toga, u toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina.
 
"Uređenjem postojećih i izgradnjom novih biciklističkih staza promoviše se ideja o zdravom načinu života, ujedno značajno doprinosi i zaštiti životne sredine, a Grad Novi Sad će uvek imati sluha za potrebe i inicijative novosadskih biciklista", kažu u Gradu.
 
Saopštenje Grada usledilo je nakon niza razgovora čelnika sa Novosadskom biciklističkom inicijativom, koja se godinama zalaže za ulaganje u biciklističku infrastrukturu.
 
Više o rezultatima ovih razgovora sa gradskim čelnicima saznajte OVDE, a mišljenje gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića o biciklističkoj infrastrukturi čitajte u našem tekstu OVDE.
---
Napomena: U tekstu je dopunjeno da cena radova obuhvata rekonstrukciju celokupne deonice od sedam kilometara u Futoškoj ulici, a ne samo biciklističke staze.
  • Sale NS

    30.05.2020 12:39
    I još...
    ...izbaciti motoraše sa biskilističkih staza, kao i pešake! Svakako, biciklista treba da propusti pešake. A kako će rešiti parkiranje većih auta ili onih bezobzirnih koji delimično zalaze na biciklističku stazu to zaista ne znam.
  • cwelle

    29.05.2020 18:46
    u medjuvremenu u holandiji :

    https://youtu.be/XuBdf9jYj7o

  • Biciklista

    29.05.2020 17:26
    Lepa vest. Na Bulevaru oslobođenja su lepo uradili. Mnogo je lakše i bezbednije i za nas i za pešake. Samo molim nadležne da ne strada nijedno drvo. Radije bih vozio i po ovakvim stazama nego da se poseče drveće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.