Sindikat: Krivične prijave protiv direktora koji budu ometali štrajk, tražimo poštovanje volje kolektiva škole u Kisaču

Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine najavila je za četvrtak, 11. jun štrajk u 129 škola u Vojvodini i protest u Novom Sadu, a protiv direktora škola koji budu ometali štrajk podneće krivične prijave.
Sindikat: Krivične prijave protiv direktora koji budu ometali štrajk, tražimo poštovanje volje kolektiva škole u Kisaču
Foto: 021.rs
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Novog Sada Ermidin Elezović kaže da se danas, kako je i najavljeno, u deset novosadskih škola održao jednočasovni štrajk, i to uprkos pritiscima na direktore i saopštenju Aktiva direktora da štrajka neće biti.
 
"Što se tiče Grada Novog Sada i lokalnog sindikata, naglašavam da idemo svi zajedno, solidarno i jedinstveno, na načelima  na kojima sindikat i počiva. Mi ćemo se do kraja boriti i nećemo dozvoliti da se ovakva rešenja koja se nameću kolektivu sprovode do kraja", navodi Elezović. 
 
Ističe da insistiraju na poštovanju volje zaposlenih i odbrani časti prosvetnih radnika.
 
"Budućnost i kvalitet nastave mora da se održi na dosadašnjem nivou uz bivšu direktoricu koju je i podržao kolektiv škole", naglašava Elezović.
 
 
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović naglašava da, osim škola u Novom Sadu i Vojvodini, podrška za kisački kolektiv pristiže i iz škola u Srbiji. Dodaje da su u vezi sa najavljenim štrajkom u Novom Sadu dobijali pretnje, opomene i pozive iz Pokrajine. 
 
"Postavlja se pitanje da li je urađeno sve u skladu sa zakonom? Jeste. Zašto onda protest i štrajk? Mi imamo izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića da će on odabrati za direktora škole kandidata koga podrži kolektiv. U ovom slučaju kandidata je podržao i kolektiv i školski odbor. Na osnovu te izjave ministra i na osnovu volje naših kolega mi smo se odlučili za ovakvu akciju", priča Jović.
 
Protest ispred Pokrajinske vlade najavljen je za četvrtak, 11. jun, a kako kaže Jović, očekivanja su da će se na tom protestu pojaviti i kolege iz Vojvodine i Srbije. 
 
Kako najavljuje, veliki protest u Beogradu, ukoliko Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo prosvete ne izađu u susret njihovim zahtevima, održaće se 18. juna. 
 
Povodom najave da će ministar Šarčević prvo razgovarati sa predsednicom Nacionalnog saveta Slovaka, pa tek onda sa sindikatom, Jović kaže da se nada da će ministar poslušati Sindikat i da će predsednica Nacionalnog saveta Ljibuška Lakatoš reći istinu, a "istina je da je Nacionalni savet glasao elektronskom sednicom koja ne postoji u statutu i da su dobili samo jednog kandidata o kom su odlučivali i nisu znali da postoji drugi". Jović naglašava da nije u pitanju "politička igra" već želja da se poštuje volja prosvetnih radnika, ali i roditelja koji su pisali peticiju podrške bivšoj direktorici Ani Vozar.
 
Predsednica sindikata u školi "Ljudovit Štur" u Kisaču Ivana Muhova podseća da je imenovana v.d. direktorica Ana Leginj izglasana uprkos volji nastavničkog veća i školskog odbora. Navodi i da je jedan od razloga za njeno imenovanje navodna nesaradnja bivše direktorice sa Nacionalnim savetom, što ocenjuje kao netačno, jer je kolektiv učestvovao na seminarima u njihovoj organizaciji, a i učenici su išli na ekskurzije koje je Savet organizovao.
 
O izborima za v.d. direktora škole u Kisaču pisao je 021 (opširnije OVDE).
  • Milisav

    04.06.2020 09:01
    Dok se dvoje svadja , treci profitira!
    E Ljudmilka nasa , stvarno si podmukla...
  • Zoran

    03.06.2020 21:46
    Istina je tamo iza
    Kakav crni sindikat i volja kolektiva.Kad bi samo znali da se tu preplicu razni interesi u kolektivu,kom neodgovara nova licnost na mestu direktora,ma kako god da se zove.Najtuznije od svega da traze da vrate staru direktorku,koja je blago receno olicenje nesposobnosti za bilo kakav napredak u funkcionisanju skole.Bivsa direktorica je digitalno nepismena,organizaciono nesposobna,,ceo posao vodili pedagogica i sekretar.Jedino je znala da otvori e-mail,ali nije znala bez podrske da tekstualno odgovori na obican meil.Sindikalci tvrde pazar da bi ostvarili nekoliko svojih licnih interesa.Ovi im posluzili kao materijal za potkusurivanje i davanje na vaznosti.Istina se sakrila.
  • Inspektor Višekruna

    03.06.2020 21:34
    Директор
    Директор једне ОШ у НС, чије понашање ми је највише огадило просвету, влада (намерно влада, а не руководи) најмање 15 година, наравно уз пуну подршку колектива!
    Напомињем да конкретно о случају ОШ у Кисачу, не знам много, али сумњам да је подршка просветара нужно знак квалитета!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.