U Novom Sadu se leči 23 obolelih od virusa korona

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine trenutno se leče 23 pacijenta obolela od Covid-19.
U Novom Sadu se leči 23 obolelih od virusa korona
Foto: 021.rs

Kako je za 021.rs potvrđeno u ovoj zdravstvenoj ustanovi, danas, 10. juna imaju pacijenta više nego u utorak. Jedna osoba je i dalje na respiratoru i taj pacijent se već nekoliko dana nalazi u teškom stanju.

Podsetimo da je od ranije poznato da se među pacijentima koji su hospitalizovani u KCV nalazi nekoliko obolelih iz privatnog staračkog doma u Petrovaradinu, kao i četvoro Subotičana.

Prema nezvaničnim informacijama 021.rs, pacijenti iz Subotice, među kojima je i jedna porodilja, u dobrom su stanju, a više o ovom slučaju širenja Covid-19 OVDE.

Inače, od početka epidemije u Srbiji, početkom marta, u KCV-u je lečeno 600 osoba obolelih od virusa korona. Direktorka KCV-a Edita Stokić rekla je za TV Prva da su, iako je sada epidemiološka situacija znatno povoljnija nego pre, mere opreza i dalje potrebne. Kako kaže, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo upozorio je na mogući scenario i KCV je već razmatrao planove za slučaj da bude potrebno povećanja kapaciteta.

"Jasno je da moramo na neki način da se naviknemo na virus i da shvatimo da život treba da teče i da se bavimo svojim aktivnostima ali uz znatno veće mere opreza", poručila je Stokić.

Ističe da je primetno da su se građani opustili i da je važno da budemo disciplinovani, da nosimo maske, redovno peremo ruke, poštujemo mere distance.

Stokić je napomenula da kod određenih kategorija popust starijih lica, dijabetičara, gojaznih i kardiovaskularnih pacijenata klinička slika može biti daleko dramatičnija i komplikovanija ako se zaraze virusom korona, pa samim tim i teži i neizvesniji oporavak.

Dodajmo i da je prema podacima Instituta "Batut" u Vojvodini u zadnjih pet dana zabeleženo 36 zaraženih virusom korona i to najviše u Novom Sadu - njih 13, Sremskoj Mitrovici osmoro i Subotici sedmoro.

Kako se zna da se u statistici oboleli evidentiraju po mestu prebivališta iz lične karte, a ne po tome gde zapravo žive, izvesno je da ostali pacijenti verovatno žive u većim naseljima gde su se dogodili slučajevi širenja Covid-19 u nekim objektima, kao što je to bio slučaj prethodnih dana sa domom za stare u Petrvaradinu, subotičkoj bolnici ili NIS-u.

  • Hm

    10.06.2020 16:21
    Da dr Petrović zna ali mu ruke vežu politikanti kao Gojković i ostali "znalci"...
  • Doktorka

    10.06.2020 16:15
    Sela
    Manja sela gde ima oko 5000-7000 stanovništva oduvek su dobro prolazili što se tiče epidemija to sam jasno videla kada sam 2009 godine kada sam bila u kriznom štabu.
  • Doktorka

    10.06.2020 12:36
    Sporadični slučajevi
    Sporadični slučajevi se dešavaju u Novom Sadu već dve nedelje što je dobro za Novi Sad.

    Epidemiolog Vladimir Petrović je jako dobar epidemiolog i zna šta treba raditi kada i kako.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.