Obnavlja se fasada Skupštine Vojvodine, reparira se brački mermer

Nakon obnove fasade zgrade Pokrajinske vlade, u toku je sanacija eksterijera zgrade Skupštine Vojvodine, a posao vredan skoro 27 miliona dinara bez PDV izvodi ista firma.
Obnavlja se fasada Skupštine Vojvodine, reparira se brački mermer
Foto: 021.rs
"ALP Inženjering" u narednim mesecima radiće čišćenje i sanaciju zgrade Skupštine Vojvodine, deo kompleksa Banovine. Firma se jedina javila na tender Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa i imaće rok da najkasnije do 1. decembra okonča sve radove na ovoj zgradi.
 
Za sanaciju je predviđeno korišćenje paročistača, špahtli, sredstava za čišćenje/uklanjanje naslaga i grafita, ali i reparacija kamena i popunjavanje pukotina, brušenje, poliranje, fuganje, bojenje i zamena oštećenih ploča.
 
Sanacija se mora obaviti poštujući elaborat za utvrđivanje tehnologije na čišćenju, konsolidaciji i zaštiti kamene fasade, koji je izradio Tehnološki fakultet.
 
Tehnike koje se predviđaju već su primenjivane na sanaciji i reparaciji zgrade Pokrajinske vlade, o kojoj je 021 pisao kad je javnost primetila da je brački mermer bušen kako bi se postavile skele.
 
 
Kompleks Banovine je, inače, zaštićeni spomenik kulture u Novom Sadu, kao objekat od posebnog kulturnog i istorijskog značaja.
 
U delu pripremnih radova na ovoj sanaciji bilo je naglašeno da "učvršćenje skele za objekat sa spoljne strane za kamenu fasadu nije dozvoljeno", a uslovima je naglašeno da se čišćenje izvodi specijalnim, a odgovarajućim sredstvom, po proceni stručnjaka.
 
Na pitanje 021 avgusta prošle godine da li je, pre svega, došlo do narušavanja stanja mermera usled bušenja fasade, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je jedan od nadzornih organa, rekli su za naš portal da to nije bio slučaj.
 
"Odmah prilikom uvođenja izvođača u posao, postavio se problem učvršćivanja skele, jer ukoliko se skela ne učvrsti i veže za objekat sa spoljne strane, skela se mora utezati kroz prozore objekta, a to opet nije moguće zbog toga što je predviđeno pranje fasade paročistačem, pri čemu se formira velika količina vode koja bi ulazila u prostorije, te svi prozori moraju biti dobro zatvoreni i zaštićeni PVC folijom (kako je i urađeno). Uz saglasnost sva tri nadzora, dogovoreno je da se učvršćivanje i vezivanje skele za objekat vrši sa spoljne strane, što je moguće tanjim čeličnim ankerima, a zaptivanje mesta ankerisanja nakon uklanjanja skele vršiće se materijalima koji su inače predviđeni za sanaciju oštećenja na kamenim pločama, prema elaboratu", rečeno je za 021 u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
 
Detaljnije o ovoj priči, uz komentar nekadašnje direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture i novosadske istoričarke umetnosti Donke Stančić, čitajte OVDE.
  • Mošorinac

    16.06.2020 18:27
    Bežanija biće
    Kad su mi bušni džepovi, bušan novčanik a izgleda i glava šta fali da se malo izbuši i Skupština... Doneće se sa Brača ako zafali samo pazite da sa kamenom ne donesete i kojeg poskoka!!
  • ex chapman

    16.06.2020 10:58
    Vietnam
    i pogjedajte onaj clanak o pirincu za sirotinju! to i vas ceka vrlo uskoro! ako budete imali srece da se nadje neki "dobrodusni bizMismen" da vam i to udeli!
  • ex chapman

    16.06.2020 10:55
    Yoghurt
    i tako ste dozvolili da vam izbuse Izvrsno vece kao svajcarski sir
    nista, nista, sve ce to jogurt da pokrije...
    gadite mi se iznad granice izdrzljivosti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti