Usred epidemije nedostupni podaci o zaraženima koronom u Novom Sadu i Vojvodini

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje odbija da dostavi podatke o zaraženima virusom korona u Novom Sadu i Vojvodini.
Usred epidemije nedostupni podaci o zaraženima koronom u Novom Sadu i Vojvodini
Foto: Marija Erdelji
Još jednom je odgovornost prvo prebacivana sa jednih nadležnih na druge, da bi se na kraju ispostavilo da trenutno nema ko da nam pruži informacije u vezi sa aktuelnom epidemijom virusa korona.
 
Na poslednji zahtev 021.rs, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine odgovoreno je da treba da se obratimo Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo. S druge strane, u ovom sekretarijatu su naveli da davanje podataka o zaraženima nije njihova obaveza već Instituta. Pri ponovnom obraćanju Institutu dobili smo odgovor da direktor Vladimir Petrović do sredine jula neće biti dostupan zbog obaveza i godišnjeg odmora. Napominjemo da je 021.rs tražio statističke podatke a ne izjavu, tako da je nejasno zbog čega je potrebno da baš direktor iznese statističke podatke o zaraženima virusom korona u Novom Sadu i Vojvodini.
 
Ovo je nastavak potpuno netransparentnog ponašanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine koji od početka epidemije Covid-19 u martu nijednom javnosti nije dostavio podatke o broju zaraženih u Novom Sadu ili Vojvodini.
 
Jedini put kada je ova ustanova iznela neke podatke bio je početkom maja i to po urgenciji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a na zahtev 021.rs. Tada je dostavljen samo deo traženih podataka. U protekla četiri meseca informacije o broju zaraženih u Novom Sadu i Vojvodini su uglavnom nepoznati, a znaju se samo podaci koje su javnosti povremeno saopštavali lokalni i pokrajinski funkcioneri. Ovi funkcioneri su takođe nekoliko puta demantovali podatke koje je iznosio Institut "Batut".
 
Ipak, informacije Batuta su davale bar neku sliku o raširenosti bolesti, ali od kako je 10. juna Batut prestao da objavljuje podatke za naselja u Srbiji, potpuno je nepoznato kakva je epidemiološka situacija. 
 
Jedine informacije koje uspevamo da dobijemo relativno redovno su one koje da Klinički centar Vojvodine. Prema poslednjim podacima, u ovoj zdravstvenoj ustanovi se leči 41 pacijent, od kojih je dvoje na respiratoru. Ovo je sedam pacijenata više u odnosu na poslednje podatke od utorka. 
 
Uz ovo recimo i da se prema podacima o osobama u samoizolaciji, među kojima su i osobe sa slabijim simptomima bolesti, vidi da se nastavlja porast broja obolelih, jer ih je danas 79 u Novom Sadu, a dan pre ih je bilo 57. Poređenja radi, krajem maja i početkom juna u glavnom gradu Vojvodine je bilo desetak Novosađana u izolaciji, dok je u drugim delovima Srbije od 10. juna do danas broj osoba u samoizolaciji dupliran.
  • Duda

    25.06.2020 18:20
    dukica54@gmail.com
    U autibusu obavezne masske, vozac ne nosi a ni pola putnika ko je tu lud?
  • Sale NS

    25.06.2020 07:48
    Ma jok!
    To je zato što ti radnici koji obrađuju podatke imaju Koronu i ne rade!
  • Milan NS

    25.06.2020 05:55
    Evo, sad će
    samo dok prvo pitaju Beigrad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti