Odbornik u Beočinu istovremeno bio predsednik mesne zajednice i vlasnik kompanije koja posluje sa opštinom

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru objavljivanja odluke o povredi zakona odborniku Skupštine opštine Beočin Radivoju Rakiću, koji je, istovremeno, bio odbornik, predsednik mesne zajednice Banoštor i vlasnik privrednog društva koje je dobijalo novac od opštine.
Odbornik u Beočinu istovremeno bio predsednik mesne zajednice i vlasnik kompanije koja posluje sa opštinom
Foto: Pixabay
Kako je navedeno u dokumentu Agencije, tokom njegovog vršenja javne funkcije, Rakić nije obavestio Agenciju o sukobu interesa, prilikom konkurisanja za javne nabavke sa svojim preduzećem. Privredno društvo "Frutex" u vlasništvu Rakića, od strane opštine Beočin u 2017, 2018. i 2019. godine dobio 8.568.768 dinara. 
 
Agencija navodi da je Rakić prekršio zakon tako što nije u roku od 30 dana od stupanja na funkciju preneo upravljačka prava u privrednom društvu na nepovezano lice do prestanka vršenja funkcije. Uvidom u bazu podataka Agencije privrednih registara može se zaključiti da je Rakić, ipak, u nekom trenutku preneo upravljačka prava, ali da, najverovatnije nije reč o nepovezanom licu, budući da zakonski zastupnik nosi isto prezime kao i on.
 
Rešenjem agencije, Radivoj Rakić, inače odbornik SPS-a, poziva se na prestanak vršenja javne funkcije odbornika u Beočinu i obavljanja dužnosti člana predsednika Saveta mesne zajednice. Rakić, inače, nije bio na listi SPS-a za ovogodišnje lokalne izbore. 
 
Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, Rakić je naveo da "nije mogao da izbegne" da istovremeno bude odbornik i predsednik mesne zajednice, jer je tu obavezu preuzeo "radi zaštite javnih interesa". Takođe je istakao da njegov uticaj na kreairanje budžeta nije značajan i da nije znao da je javna funkcija odbornika nespojiva sa obavljanjem dužnosti predsednika mesne zajednice. Naglasio je da nije znao ni da je u obavezi da prenese upravljačka prava nad "Frutex-om", jer ga niko iz skupštine opštine Beočin nije obavestio o tome. Kako je naveo, u svom radu se "pridržavao propisa" i "nije koristio javnu funkciju za sebe ili druga lica".
 
Ipak, Agencija je zaključila da između skupštine opštine i mesne zajednice na teritoriji iste opštine postoji odnos zavisnosti. Takođe, utvrđeno je odborničko mesto u skupštini ima uticaja na odlučivanje o budđetu, te da je tu funkciju Rakić iskoristio za sticanje pogodnosti. Neke od nabavki koje su sklopljene sa njegovim preduzećem su čak bile bez objavljivanja javnog poziva, odnosno upućene njegovom preduzeću od strane opštine.
  • Banostorac

    04.07.2021 00:39
    Cega je je pravi covek on je pomogao mnogim porodicama sa decom i hvala mu na tome a svi koji pisu lose o njemu mu samo zavide.Nedaj se Mamba.Jos jednom coveku hvaLa od srca.
  • SPS buldog

    02.07.2020 22:51
    Između banoštarca i beočinca glasam za Banoštarca!
  • Gari_iz_Beocina

    02.07.2020 18:37
    ....
    Juče su Kiseli i ekipa nelegalno ponistili lokalne izbore na jednom birackom mestu. Pokusavaju da pokradu izbore koje su izgubili... Predsednica opstinske izborne komisije je sa porodicom pod pretnjama nestala iz Beocina. Zasto se ne pise o ovome? Ko stiti coveka koji ima mnogo krivicnih prijava i koji je opljackao Beocin? Novinari 021.rs dodjite kod nas u opstinu, imate materijala koliko god zelite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti