Paraplegičari iz Novog Sada izgubili spor protiv Srbije u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da Srbija nije povredila zabranu diskriminacije u slučaju četiri paraplegičara iz Novog Sada koji su tužili državu tvrdeći da su dobili manje prava od vojnih veterana sa istim invaliditetom.
Paraplegičari iz Novog Sada izgubili spor protiv Srbije u Strazburu
Foto: Pixabay
Ovu odluku sud u Strazburu doneo je odlučujući po tužbi četiri civila, Dejana Popovića, Josipa Vlačeka, Miroslava Home i Zvonka Nikolića koji su tvrdili da je domaće zakonodavstvo o naknadama za invaliditet za paraplegičare bilo diskriminatorno.
 
Žalili su se da im je dato manje povlastica u odnosu na ratne veterane sa istim invaliditetom.
 
Popović je pao sa zida visokog pet metara, Vlaček i Homa su povređeni u saobraćajnim nezgodama, a Nikolić u pucnjavi. Svima je konstatovan invalididtet od 100 odsto i date su im mogućnosti koje se pre svega odnose na primanja za pomoć druge osobe.
 
Evropski sud je utvrdio da odluka zakonodavne vlasti da pruža različite mogućnosti za paraplegičare, u zavisnosti od toga da li su u pitanju civili ili ratni veterani, nije bez razumne osnove.
 
"Ratni veterani su povređeni na vršenju dužnosti, što je uključivalo veći rizik i veće poteškoće u ostvarivanju pravne zaštite, dok su civili sa invaliditetom, kao što su podnosioci zahteva, povređeni u nesrećama i imali su pristup drugim pogodnostima koje nisu nužno dostupne svim ratnim veteranima", naveo je sud u Strazburu.
 
Oni su se Evropskom sudu za ljudska prava obratili nakon što su iscrpeli sve domaće pravne lekove. Odluka nije konačna, jer prema pravilima Evropskog suda, postoji mogućnost da nezadovoljna strana uloži žalbu u roku od tri meseca.
  • Branka

    05.07.2020 21:18
    Sramota
    Strasno koliko mizerne naknade imaju, a sa koliko se poteskoca i diskriminacije susrecu svaki dan!
    Podrska!!!
  • Loknasta

    04.07.2020 16:40
    Iskreno se nadam da ce zahtev za iznosenje predmeta pred Velikim vecem uroditi plodom!!Drzim palceve!Samo napred!
  • Није важно

    01.07.2020 18:00
    Требало би да туже град - још одавно, због високих ивичњака на много тротоара. Конкретно на Лиманима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti